Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Stylus 740 - problemy na "Dzień Dobry!"... :|

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Stylus 740 - problemy na "Dzień Dobry!"... :|

Witam

Na wstępie chciałbym sie przywitać i pochwalić sie ze kupiłem nowego Olympusa Stylus 740 + 1GB pamięci i futerala

Aparacik jest moim 2-gim Olympusem, pierwszy był model na klisze parce lat temu ale niestety nie pamiętam modelu bo oddałem go dziadkowi. Później przyszedł czas na HP który dostałem za pól darmo i mam go do dziś (model 715-taki duży pustak-dosłownie), był to ciekawy aparat i robi super zdjęcia ale jego gabaryty mi doskwierały wiec stwierdziłem ze potrzebuje cos nowego i małego na sezon 07. I tak tez sie stalo, chciałem wydać nie duże pieniądze ale ze bylem przekonany o superzdolnościach Olympusa to i kupiłem najdrozszego na jakiego było mnie stać. Stylusa 740. Oczywiście zainstalowalem nowe oprogramowanie, zmieniłem język z Angielskiego na Polski i to było na tyle.

Tak sie skalda ze wczoraj bylem na wystawie samochodów w nowym Jorku i jak wróciłem do domu okolo północy, to spotkała mnie nie mila niespodzianka. W warunkach gdzie HP 715 sobie całkiem dobrze radził, to nowy Olympus zawalił na prawie calej linii

Zdjęcia próbowałem robić w 2 trybach automatycznych, w trybie z redukcja "wstrzasow" jak i zwykłym point-and-shot. Zdjęcia w najwyższej rozdzialce bo na 1Gb mieści sie około 300 fotek.

A teraz do zdjęć. Wyszły rozmazane, niedokładne i z dużym ziarnem. Aparat świrował, autentycznie. Co 20 zdjęcie jest ostre i z dobrymi kolorami.

Oto przykłady: (Zdjęcia robione aparatem na SQH 3072x2304,potem zmniejszone w PSie o 50% i zapisane z jakością na "8")

A teraz pytanie. Co było powodem takiego zachowania aparatu? Dlaczego wszystkie zdjęcia to "padaki"???

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Łączę się z Tobą w bólu ponieważ te autka są super(AUDI!) i nie codziennie się je widzi, albo ma w garażu...

Zdjęcia po prostu na za dużej czułości i taki szum, że wszystko zjadł. Dla mnie są super bo pokazałeś Audi R8 z TT wymiatają...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    A czego powodem może być za wysoka czułość? Aparat byl na pelnym automacie....
    Myslalem ze w takim przypadku to bedzie a'la idiote kamera Czyli ze prawie zawsze bedzie robiła "dobre" zdjecia

A jest jakas mozliwość wylaczenia np tego wlasnie ISO 1600 i zostawienia 800, 400, 200, 100 i 80

PS: Mam wiecej zdjec Audi. Po to tam poszedlem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W trybie fotografowania przelacz na z auto na P naciskajac func. i wybierajac w menu P, wtedy bedziesz mogl ustawic czulosc na wybrana wartosc. Lepiej unikac 400 i 800, o 1600 mozna zapomniec.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J@RO
    A czego powodem może być za wysoka czułość? Aparat byl na pelnym automacie....
    Myslalem ze w takim przypadku to bedzie a'la idiote kamera Czyli ze prawie zawsze bedzie robiła "dobre" zdjecia
    Wysoka czulosc powoduje mniejsza potrzebe swiatla. Na takich targach czy co to tam bylo ;] zawsze jest ciemnawo... Zdjecia aparat robi na tyle dobre, na ile ma mozliwosc... Swiatla Ci nie urodzi Bylo uzyc statywu i nizszego iso...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Aha juz wszystko jasne

Czyli do robienia normalnych zdjęć nie używać wogóle ISO 1600.
    Do ciemnych zdjęć brać ISO 100 i 80.
    Czyli do np lekko zachmurzonej pogody mogę brać ISO 200-400 a jak jest bardzo słonecznie to 800?

Dzięki za wszystkie uwagi i porady Na pewno sie przydadzą a juz takich błędów nie będę robił.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez J@RO
    Aha juz wszystko jasne

Czyli do robienia normalnych zdjęć nie używać wogóle ISO 1600.
    Do ciemnych zdjęć brać ISO 100 i 80.
    Czyli do np lekko zachmurzonej pogody mogę brać ISO 200-400 a jak jest bardzo słonecznie to 800?

Dzięki za wszystkie uwagi i porady Na pewno sie przydadzą a juz takich błędów nie będę robił.
    na odwrót...

im większe ISO tym mniej światła potrzeba dla uzyskania takiego samego czassu...

Zasada jest prosta: ISO zawsze jak najmniejsze, chyba, że brakuje Ci światła i zdjęcie mogłoby wyjść poruszone...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    żeby nie skopać takich fotek, musiałbyś mieć E-330 z obiektywem 14-54 i nieco więcej wiedzy o rzemiośle.

kompaktem to sobie można z bliska, z lampką cykać. no, chyba że mowa o FUJI F30/F31 bo to inna bajka.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    statyw + ISO 100, lub naprawdę dobra lampa. Żadnego podbijania ISO. Przysłona na minimum.