Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 66 z 66

Wątek: Dlaczego bezlustertkowce nie zastąpią lustrzanek...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Tak jak ze względu na zasadę działania dyski SATA są wolniejsze od ATA (bo kablem wielożyłowym można przesłać więcej informacji)
    Porównałeś dwa rozwiązania , gdzie jedno ma umocowania historyczne zgodności z starszymi układamy a drugie zupełnie nowe bez tych ograniczeń.
    SATA ośmio kanałowy będzie osiem razy szybszy od jednokanałowego!
    Równoległy przekaz danych jest około 10 krotnie szybszy od szeregowego.
    Darek

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    SATA ośmio kanałowy będzie osiem razy szybszy od jednokanałowego!
    Równoległy przekaz danych jest około 10 krotnie szybszy od szeregowego.
    Będzie jeśli na magistrali osiągniesz ta samą prędkość przesyłu. Jak na razie widać że technologia szeregowa przoduje i wypiera równoległą. Przykłady - USB kontra ogólnie mówiąc "Centronics", SCSI kontra SATA/SAS
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    >> Porównałeś dwa rozwiązania

To był żart/sarkazm

>> gdzie jedno ma umocowania historyczne zgodności z starszymi układamy a drugie zupełnie nowe bez tych ograniczeń.

No właśnie, idzie nowe.

>>SATA ośmio kanałowy będzie osiem razy szybszy od jednokanałowego!

A co to jest SATA ośmiokanałowe? Chyba będę musiał od nowa zacząć czytać PC WORLD.

>> Równoległy przekaz danych jest około 10 krotnie szybszy od szeregowego.

A czemu akurat 10x a nie 8x, 4x czy 16x?
    Klasyczna magistrala równoległa po równoległych przewodach ma ograniczenia technologiczne (częstotliwość, zakłócenia) względem przesyłu szeregowego (napięcia symetryczne, skrętka) i teoretyczne rozważania, że powinno być inaczej nic nie pomogą.

Odniosłem się tylko do Twoich kategorycznych słów "Ze względu na zasadę działania [...] jest i BĘDZIE".
    Równie dobrze mogłeś powiedzieć, że 640kB pamięci każdemu wystarczą.
    Cóż "Que sera, sera, whatever will be, will be"
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    >>To był żart/sarkazm

Tak to odebrałem.

>>A co to jest SATA ośmiokanałowe? Chyba będę musiał od nowa zacząć czytać PC WORLD.

Jak porównywać to magistrale o tej samej "szerokości".

>>A czemu akurat 10x a nie 8x, 4x czy 16x?

Dlatego że najprostszy format przekazu szeregowego składa się z bitu startu, 8 bitów danych i 1 lub 2 bity stopu co w sumie daje 10 lub 11 bitów.Stąd około 10 co zapewne dobrze wiedziałeś.

>>Klasyczna magistrala równoległa po równoległych przewodach ma ograniczenia technologiczne (częstotliwość, zakłócenia) względem przesyłu szeregowego (napięcia symetryczne, skrętka) i teoretyczne rozważania, że powinno być inaczej nic nie pomogą.

Ja mówiłem o możliwościach teoretycznych magistrali równoległej a ty o klasycznej.
    Nic nie stoi na przeszkodzie aby magistrala równoległa miała linie symetryczne tak jak jest w standarcie SATA.
    Darek

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    >>>>A co to jest SATA ośmiokanałowe? Chyba będę musiał od nowa zacząć czytać PC WORLD.
    >> Jak porównywać to magistrale o tej samej "szerokości".

Czyli jednak takie coś nie istnieje

>> Ja mówiłem o możliwościach teoretycznych

A ja tylko podałem przykład (akurat padło na SATA/ATA), który ilustruje, że rozwiązanie, które TEORETYCZNIE powinno być szybsze w praktyce ma ograniczenie, które powoduję że inne rozwiązania są lepsze i maja przyszłość.

Wątek był o AF a Ty użyłeś słów, że aparat/AF z detektorem fazy ZAWSZE BĘDZIE szybszy.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Smile

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Wątek był o AF a Ty użyłeś słów, że aparat/AF z detektorem fazy ZAWSZE BĘDZIE szybszy.
    Pod warunkiem że obie techniki będą jednakowo rozwijane.Taka jest prawda.https://forum.olympusclub.pl/images/icons/icon7.gif
    Darek