Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 66

Wątek: Dlaczego bezlustertkowce nie zastąpią lustrzanek...

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu Zobacz posta
    I nigdy nie będzie.
    Nie wiesz, co będzie jutro, a co dopiero za dziesięć lat. Technologia fotografii cyfrowej rozwija się tak jak cała elektronika, zgodnie z prawem Moora. Co 18 miesięcy podwojenie wydajności obliczeniowej. Możliwe, że da się określać kierunek ostrzenia na podstawie analizy charakterystyki optyki, czy innych cech obrazu. Rozplot, albo jakieś inne cuda wyższej matematyki. AF oparty o kontrast jest dokładny, coraz szybszy. To już nie jest zachowanie małpek z przed dekady.
    W Sigmie czy Fuji (?) zastosowano mikropryzmaty na matrycy. Nie potrzeba ich wiele i wystarczy do określania kierunku kręcenia mordą.
    Nie postawił bym orzechów przeciwko dolarom, że metoda klina nie odejdzie w zapomnienie, jak wiele innych rozwiązań, które były dobre na pewnym etapie rozwoju technologii optoelektronicznych i optycznych. Elektronika jest tania, jeżeli już masz technologię i patenty. Optyka wymaga dokładności, precyzji, justowania mechanicznego. Kto to wie, do czego dojdzie w ciągu dziesięciu najbliższych lat?

Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    A przyslona i silniczkowe ostrzenie już nie? Dlaczego?
    Bo to element wspólny, niczym nie różniący się w obu rozwiązaniach. Jest przysłona, jest silnik. W obiektywie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Bo to element wspólny, niczym nie różniący się w obu rozwiązaniach.
    Tak jak migawka...

Jest przysłona, jest silnik. W obiektywie.
    Delikatnie zauwazam, ze w systemie u4/3 nie wystepuje mechaniczne reczne ostrzenie.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Delikatnie zauwazam, ze w systemie u4/3 nie wystepuje mechaniczne reczne ostrzenie.
    Tak jak i w większości dużego 4/3 - i co z tego?

Bezlusterkowce mają mniej mechanicznego szajsu i tyle, co tak usilnie chcesz dowieść, że jest inaczej?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Tak jak migawka...

Tak, migawka jest wspólna, ale nie ma lustra, nie łapiesz? Pół mechaniki już nie ma. Hybryda, czy migawka elektroniczna to tylko kwestia czasu.

A co do mechanicznego ostrzenia w m43, to hmmm, w 4/3 też miało nie być, ale po 2 czy 3 latach pojawiły się i takie rozwiązania.

Pozdrawiam

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    co tak usilnie chcesz dowieść, że jest inaczej?
    Ze normalny czlowiek zaklada na puszke obiektyw i slabe punkty jednak nie koncza sie na migawce.

(Tak wiem, sprawdzic czy nie pinhole )

PS. EOT.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Hybryda, czy migawka elektroniczna to tylko kwestia czasu.
    Według obietnicy "dziadziusia" już za ~ rok, konkretnie w GH3 (hybryda), pełna elektroniczna za 3 lata, choć jak zauważył "dziadziuś" do pełni jakości obrazka potrzebna jest jednak póki co i mechaniczna, stąd owa hybrydowa w GH3.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiesz, co będzie jutro, a co dopiero za dziesięć lat. Technologia fotografii cyfrowej rozwija się tak jak cała elektronika, zgodnie z prawem Moora. Co 18 miesięcy podwojenie wydajności obliczeniowej. Możliwe, że da się określać kierunek ostrzenia na podstawie analizy charakterystyki optyki, czy innych cech obrazu. Rozplot, albo jakieś inne cuda wyższej matematyki. AF oparty o kontrast jest dokładny, coraz szybszy. To już nie jest zachowanie małpek z przed dekady.
    W Sigmie czy Fuji (?) zastosowano mikropryzmaty na matrycy. Nie potrzeba ich wiele i wystarczy do określania kierunku kręcenia mordą.
    Nie postawił bym orzechów przeciwko dolarom, że metoda klina nie odejdzie w zapomnienie, jak wiele innych rozwiązań, które były dobre na pewnym etapie rozwoju technologii optoelektronicznych i optycznych. Elektronika jest tania, jeżeli już masz technologię i patenty. Optyka wymaga dokładności, precyzji, justowania mechanicznego. Kto to wie, do czego dojdzie w ciągu dziesięciu najbliższych lat?

Pozdrawiam
    Ze względu na zasadę działania A.F. z detektorem kontrastu jest i będzie wolniejszy od A.F. z detektorem fazy!!!
    Masz racje pisząc że będzie coraz szybszy.Na pewno jest dokładny i pozbawiony stałego błędu jak to czasami ma miejsce w lustrzankach. Kolejną zaletą A.F. po kontraście jest niska cena.
    Podałeś przykład nowych rozwiązań np: Sigmy z mikropryzmatamy na matrycy.
    To nic innego jak połączenie detekcji kontrastu i detekcji fazy w nowym wydaniu.
    W tym rozwiązaniu detektor fazy przyjął nowy kształt,a w połączeniu z detektorem kontrastu zapewnia zwiększenie precyzji ostrzenia.
    Autofokus oparty na połączeniu detekcji fazy i kontrastu jest najlepszym rozwiązaniem gdyż zapewnia szybkość nie wiele mniejszą od A.F. opartego o detekcję fazy i precyzję dostępną tylko w drogich aparatów.
    Na pewno A.F. oparty na zasadzie detekcji fazy w dotychczasowej formie odejdzie do historii.Pomorze w tym potrzeba pozbycia się lustra.
    Moim zdaniem przyszłość w dolnej i średniej półce będzie należała do bezlusterkowców.
    Darek

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Ze względu na zasadę działania A.F. z detektorem kontrastu jest i będzie wolniejszy od A.F. z detektorem fazy!!!

Tak jak ze względu na zasadę działania dyski SATA są wolniejsze od ATA (bo kablem wielożyłowym można przesłać więcej informacji)

Ten AF będzie szybszy, do którego będzie podpięty szybszy obiektyw (szybciej reagujący na sygnały od korpusu)
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    W tej chwili rozwój technik przetwarzania obrazu nie pozwala na określenie kierunku ruchu silnika AF przy ostrzeniu po kontraście. To jest jedyna przewaga techniki opartej o detekcję fazy (wpływająca na jej szybkość).
    Już to pisałem, nie sposób przewidzieć jak daleko zajdzie technologia przez najbliższe lata. Nikt nie udowodnił, że nie da się wykrywać kierunku wymaganej zmiany, czy choćby szacować tego z zadowalającym prawdopodobieństwem tak, by różnica w ilości niezbędnych procedur podczas ostrzenia pomiędzy obiema technikami była zaniedbywalnie mała. Zauważ, że ludzkie oko działa na tej zasadzie i dzięki ogromnej mocy spekulacyjnej kilku neuronów, daje radę obsługiwać ów powolny patent, szybciej od dzisiejszych lustrzanek.
    AF po kontraście jest bardzo dokładny, możliwy do wykonania na dowolnym fragmencie kadru, nie jest obarczony błędem kalibracji, nie szkodzi mu przekoszenie lustra, nie wymaga bardzo jasnych obiektywów, by działać skutecznie.
    Masz racje pisząc że będzie coraz szybszy.Na pewno jest dokładny i pozbawiony stałego błędu jak to czasami ma miejsce w lustrzankach. Kolejną zaletą A.F. po kontraście jest niska cena.
    Podałeś przykład nowych rozwiązań np: Sigmy z mikropryzmatamy na matrycy.
    To nic innego jak połączenie detekcji kontrastu i detekcji fazy w nowym wydaniu.
    W tym rozwiązaniu detektor fazy przyjął nowy kształt,a w połączeniu z detektorem kontrastu zapewnia zwiększenie precyzji ostrzenia.
    Autofokus oparty na połączeniu detekcji fazy i kontrastu jest najlepszym rozwiązaniem gdyż zapewnia szybkość nie wiele mniejszą od A.F. opartego o detekcję fazy i precyzję dostępną tylko w drogich aparatów.
    Te mikropryzmaty pomagają tylko określić kierunek ruchu soczewki. Ostrzenie odbywa się metodą określania różnicy w kontraście. Oczywiście, jest to rozwiązanie hybrydowe, któe nie wymaga lustra...

Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Tak jak ze względu na zasadę działania dyski SATA są wolniejsze od ATA (bo kablem wielożyłowym można przesłać więcej informacji)

Ten AF będzie szybszy, do którego będzie podpięty szybszy obiektyw (szybciej reagujący na sygnały od korpusu)
    Hmm, tu tylko taka ciekawa obserwacja, że ten sam obiektyw z Penem i Panasonicem działa inaczej, mimo że silnik ten sam.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Yyy... podepnij sobie 14-150 do E-PL1 a potem usiądź i podepnij do GF1 i... popraw swój post
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.