GALERIA: I https://www.flickr.com/photos/169641089@N03/
Mój wątek na olympusclub.pl: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=77998
drobna poprawka: nie w każdym tekscie, a w każdym Twoim tekscie.a z tą kryptoreklamą to już byś przestał bo jak się słyszy takie teksty to się rzygać chce masz jakieś zboczenie na ten temat zapisz się najlepiej do FBI tam cię na pewno docenią będziesz mógł się wykazać swoją niespotykaną dedukcją w każdym tekście znajdziesz coś z kryptoreklamy na pewno szybko awansujesz bo tam w stanach lubią takich jak ty))
Nie czuję się bardziej doświadczony ale z testów które wrzuciłeś wynika że aparaty robią bardzo dobre zdjęcia na zbliżonym poziomie, różnice są przynajmniej dla mnie pomijalne. Mało tego z każdym wymienionym aparatem bym sobie poradził a jak znalazł bym ciekawy temat to mógłbym zrobić zdjęcie życia. Pewnie dla siebie wybrał bym Olympusa z bardzo prostego powodu. Istnieje coś takiego w śród klientów jak przywiązanie do marki a ja poprostu lubię robić zdjęcia aparatem na którym jest napis olympus i w pompie mam że szumi na iso 1600 bo od wysokich iso i sytuacji które wymagają lepszego sprzętu mam 7d a inni mają d7000, D3 i inne marki. 95% nabywców będzie zadowolonych z powyższych aparatów. 5% trafi na forum by udowadniać innym jacy są przebiegli i jak mądrego wyboru dokonali, wszak są najmądrzejsi.
Podobnie jak kowalowi, wydaje mi się, że te 3 aparaty z porównania robią dość porównywalne fotki, może Leica odstaje na plus w kwestii ostrości/szczegółów, a Olek w temacie kolorystyki.
Nexa odrzuciłabym nadal z tego samego powodu, który już tu podawałam - właściwie poza jednym naleśnikiem - brak systemowych obiektywów. (piszę o stanie na dziś, a nie prognozach na przyszłość!)
Dodatkowo - obsługa jest mocno zniechęcająca do używania trybów manualnych - dla mnie to zdecydowanie minus! Zmiana jakiegokolwiek parametru wymaga głębokiego grzebania w menu.
Olek też nie jest w tym temacie mistrzem, ale Nexa bije na głowę!
Tomku wszystko będzie dobrze, tylko nie udowadniaj wszystkim że tylko Twój wybór jest jest jedyny i słuszny bo to nieprawda. Sposób w jaki piszesz posty mógł Rafał naprawdę tak odebrać, ale zapewniam ani Rafał a nie inni nie ja nic do Ciebie personalnie. Co jakiś czas wpadają tu ludzie i głoszą nowinę ze właśnie złapali Świętego Grala - najlepszy aparat na świecie. Niektórzy reagują na to ironią inni inaczej. Nie zabieraj innym prawa wyboru innej drogi i będzie git![]()
/*...................*/
/* ...........................*/
Polska język trudna język. Przecinek nic nie zmienia. Z kontekstu jednoznacznie wynika, że polecasz obiektyw, którego jeszcze nie ma.
Sony naprawdę schodzi na psy skoro zatrudnia takich geniuszy.
Takie hobby po prostu - poluję na koleżków opłacanych przez konkurencyjne firmy, którzy próbują robić kryptoreklamę.
Robię to pro publico bono, czyli w wolnym tłumaczeniu za damski ch... Sprawia mi przyjemność psucie zabawy krypciarzom. Na tym forum nie poszalejecie...
Swoją drogą dotychczasowe próby (nie wyłączając twojej tomekileśtam) są tak żenująco nieudolne, że zaczynam się martwić o firmę Sony. Skoro nie stać ich na bardziej gramotnych pracowników, to nie wróżę im powodzenia.
ps. Gdyby ktoś nie czytał wcześniejszych postów - moim zdaniem absolutnie nie warto kupować nexów. Grzech główny tego systemu - beznadziejne obiektywy, które degradują obraz. Co z tego, że matryca jest niezła jeśli nie ma w systemie przyzwoitego obiektywu.
ps. 2. Do FBI mnie nie chcieli przyjąć. Dlatego tutaj wyżywam swój zapał czekisty.
ps. 3. Pozdrów Marzenkę (czy jak jej tam było). Uściskaj kolegę Fotograficznego.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 18.01.11 o 16:39
Jak dla mnie jest zdecydowana różnica w zdjęciach na korzyść tych z EP2. Widać to po powiększeniu do oryginalnych rozmiarów. Z Olympusa EP2 zdjęcia są bardziej szczegółowe i ostre na wszystkich podanych przykładach.
Najbardziej widać chyba różnicę na ostatnim linku (Noc i dzień) w dole kadru po lewej jak wyglądają rowery, motocykl, samochody.
no cóż... ogólnoświatowy kryzys...
Jak się odkują na NEX-ach to za parę lat wrócą do sprawdzonych metod
no dobra... żeby nie było, że TAK bardzo nie lubię soniacza....to znalazłem porównanie gościa, który przesiadł się z samsunga NX10 na soniacza NEX3 i jego porównanie. Sony nie jest aż takie złe
oryginalny post - tutaj.
Jako, że uzywałem NX10 z 30/2.0 a teraz przesiadłem się na nex-3 z 16/2.8 mogę po czesci odpowiedziec na to pytanie.
latwość obslugi - samsung ma bardziej lustrzankowy wyglad i duzo lepiej lezy w lapie. Posiada więcej przycisków, zmiana parametrów jest znacznie szybsza (nex ma np iso zaszyte gleboko w menu).
Za to sony jest bardzo intuicyjny, dla newbe bardzo łatwy w obsłudze.
Który da lepsze zdjęcia? Cięzko powiedzieć...16 a 30mm to jednak spora różnica, jednak.... szkło samsunga jest duuuużo lepsze. Zarowno pod względem ostrości jak i korekcji - aberracji, komy, itd.
Sony 16mm jest zjadliwy po przymknieciu do f/4.
Natomiast matryca jest lepsza w sonym. Iso 6400 w jpg wygląda naprawde przyzwoicie, jpegi z samsunga to porazka.
W rawach różnica też pewnie na korzyść sonego (jeszcze nie mialem okazji sprawdzic)
Z różnic i podobieństw:
-sony ma dużo mniejszy lag, zdjęcie robi natychmiastowo
-panoramy, foto 3d, hdr - bardzo fajne "gadzety" w NEX, dla jpegowców w sam raz - mozna zrobic piekna panoramę nie grzebiac w specjalnych programach, a dzieki hdr mozna robic dobrze naświetlone zdjęcia pod slonce bez pomocy photoshopa i masek
-af porównywalny, nx10 moze ciut szybszy (szczegolnie z 20/2.8 )
-wizjer i LCD - jednak na korzyść samsunga, lcd troche lepszy ale sony nie jest zly
- dostępność - nex z 16mm mozna kupic od reki w duzych sklepach za ok 1300zl, nx10/100 z 30mm jest niedostepny,
trzeba kombinowac
-adaptery - nex ma mozliwosc zamontowania szkiel Leica M, samsung nie; dostepnosc adapterów do nex jest wieksza (ja adapter NX-nikon sprowadzalem z Chin)
Reasumując jestem zadowolony ze zmiany. Największą bolączką jest póki co mała gama srednich optycznie szkieł. Samsung w tym względzie wypada znacznie lepiej (swietny 30/2.0 za smieszne pieniadze, nowy i niezly 20/2.8 oraz cała lista nowo zapowiadanych obiektywów).
Mam jednak nadzieję, że sony sie poprawi i za jakiś czas zobaczymy nowe obiektywy z mocowaniem E
Ostatnio edytowane przez outsider ; 19.01.11 o 12:52
Ja osobiście zdecydowałem się na m4/3. Jeżeli mowa jednak o sony to całkiem lubie. Podejrzewam, że gdyby nie NEX, to ceny panasa i olka byłyby dziś kilka stówek wzwyż. I te kilka stówek zaoszczędziłemkupując m4/3. Dlatego właśnie lubie sony.
GALERIA: I https://www.flickr.com/photos/169641089@N03/
Mój wątek na olympusclub.pl: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=77998