podobnie ...
Coś wydaje mi się że w złym momencie zdecydowałem się na kupno takiego aparatu. Wchodzą nowe modele od Olka, za to NEX ma mało obiektywów ale ma być ich więcej i nie wiadomo jak to będzie. Są jeszcze inne firmy ze swoimi aparatami oraz kolejne inne firmy mogą wejść w tego typu aparaty tak więc chyba jeszcze będę czekał tak do marca.
Wiesz co, jak czytam to co piszesz to tylko jedyna rada - czekaj i obserwuj. Za 2 lata stwierdzisz że cały czas firmy coś nowego robią i warto jeszcze poczekać, a może coś zrobią takiego że hohoho.
A na serio - kupiłeś nexa - dokup manuale i się ciesz, kupisz czy kupiłeś olka - rób jpegi i się ciesz, masz ochotę na panaska kup i się ciesz.
A swoją drogą sprzęt foto to nie sztuczne serce ( nie pisze o żonie bo patrzy) - możesz pogonić, zmienić i nie będziesz dead.
Pozdro
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A wiesz co - ja właśnie zamówiłem Sigmę DP2S, i mam gdzies ze mówia że to niszowy, bez przyszłości itd itp.
Ostatnio edytowane przez Bojomir ; 15.01.11 o 02:16 Powód: Automatyczne scalenie postów
Chodzi o to że jest to dla mnie bardzo ważna decyzja. Nie mogę sobie pozwolić na zakup czegoś z czego nie będę zadowolony i dlatego proszę was o opinie, bo na pewno jesteście dużo mądrzejsi odemnie co do tych aparatów. Niektórzy z was posiadają modele o które mi chodzi tak więc są w stanie się wypowiedzieć na ich temat.
bawiłem się EPL-1 i NEX 3 na szkoleniu Olympusa - porównywałem parametry, wygodę itp.
jak będe miał chwile to opisze co i jak...
Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy
Tylko pamiętaj o jednym - to Ty będziesz używać tego aparatu, Ty masz mieć radochę i Tobie ma się podobać!
Buty, w których znajomemu jest wygodnie Ciebie mogą uwierać, że ho,ho
Poza tym tak jak napisał Bojomir - dziś już nie kupuje się rzeczy na całe życie, więc cokolwiek kupisz, za jakiś czas zmienisz na coś innego, nawet w sytuacji kiedy bardzo będziesz zadowolony z zakupu.
Czekanie na nowsze modele ma sens i jednocześnie go nie ma.
Można zaczekać, żeby mieć większy wybór (teoretycznie przynajmniej), ale z drugiej strony w kwietniu przeczytasz, że w sierpniu mają się pojawić kolejne nowinki i tak można czekać bez końca. Kadry w tym czasie uciekają - często bezpowrotnie.
Chyba, że ktoś czeka na spadek ceny konkretnego modelu, wtedy... trochę co innego.
No wiem że jednemu odpowiada to a drugiemu tamto. Natomiast jeżeli jest się osobą która nie zna się za bardzo na czymś to lepiej poczytać co sądzą o tym inni.
Właśnie wróciłem ze sklepu i oglądałem 3 aparaty. NEX'a właśnie z kitem 18-55, Olympus E-PL1 oraz Canon EOS 450D. I powiem wam że jeżeli chodzi o trzymanie tych aparatów to najlepiej wypadł NEX oraz Canon. Olek strasznie źle leży w rękach. NEX wygląda bardzo ładnie. Po zobaczeniu Canona 450D w cenie 1700 zł (był tańszy od 1000D) zacząłem się nad nim zastanawiać. Nie jest on znowu aż tak duży jak na lustrzankę. Natomiast NEX jeżeli chodzi o bezlusterkowce wygrywa u mnie.