Strona 18 z 24 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 240

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez vendea Zobacz posta
    a NEX (z konwerterem do 18 mm z tego naleśnika) wychodzi 1,700 zł
    Malo kto tu na forum, wie o jaki konwertert chodzi...

To jest nakladka, adpater na nalesnik Sony 16mm. Nalesnik daje 24mm w przeliczeniu na 35mm, a z konwerterem daje 18mm. Ot.

PS: RAW.

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    karolu,

nie miałabym nic przeciwko temu, aby na korpusie NEXa mieć obiektyw ZUIKO. z tego co wiem, przejściówka już jest i nie jest droga.

mój problem polega na tym, że muszę robić zdjęcia szerokim kątem, a nie mam aparatu oraz mam na ten cel 2,000 zł.

a PEN + ZUIKO wychodzi drożej. przy czym chciałabym sprzęt na gwarancji i z pewnego źródła. teraz rzuciłam okiem znów na ceny, wychodzi mi 2,900 zł

no więc tak sobie kombinuję, że teraz jak mam mało środków, kupiłabym NEXa z kitem i konwerterem na szeroki kąt za 1,700 zł, a jak trochę się odkuję, dokupię mu lepszy obiektyw, na przykład takie ZUIKO 9-18 mm. a body zostawię NEXa, bo na moim poziomie, to nie będzie aż taki problem.

tylko te kolory mnie martwią, bo rozumiem, że lepszy obiektyw w przyszłości nie poratuje przetwornika...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    karolu,
    nie miałabym nic przeciwko temu, aby na korpusie NEXa mieć obiektyw ZUIKO. z tego co wiem, przejściówka już jest i nie jest droga.
    Ja bym też nie miał nic przeciwko temu, ale jeżeli masz na myśli obiektywy ZD lub mZD, o których piszemy w tym wątku, obawiam się, że nie ma takiej możliwości, z kilku powodów
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Zadaj pytanie na forum SONY jak ocieplic kolory JPG w NEX.

Jak sie da - bierz NEX, nalesnik i konwerter. Bedziesz zadowolona. Przyda sie tez odchylany ekran przy kadrowaniu.

PS: tylko nie zapomnij o jakiejs nakladce ochronnej na LCD.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    mój problem polega na tym, że muszę robić zdjęcia szerokim kątem, a nie mam aparatu oraz mam na ten cel 2,000 zł.
    A może Pen z kitem + WCON-P01 - to jest nowy i tani konwerter szerokokątny dla kita od Pena, dający kąt widzenia 89 stopni. Niestety nie wiem jak z jakością z tego, miałem zdaje się ten konwerter w ręce, ale nie robiłem zdjęć. Taki zestaw chyba zmieściłby się w Twoim budżecie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    ojej, dlaczego się nie da? coś pokręciłam?

cała moja koncepcja miała być taka, że teraz kupię korpus i słabe szkło, a za jakiś czas będę mogła przebierać i wybierać w obiektywach RÓŻNYCH producentów?

www.flickr.com/photos/echodyne/5324437456/

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    ojej, dlaczego się nie da? coś pokręciłam?

cała moja koncepcja miała być taka, że teraz kupię korpus i słabe szkło, a za jakiś czas będę mogła przebierać i wybierać w obiektywach RÓŻNYCH producentów?

www.flickr.com/photos/echodyne/5324437456/
    To jest starye manualne zuiko... z takimi obiektywami nie ma problemu, ale AF czasami się przydaje ;P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    A może Pen z kitem + WCON-P01 - to jest nowy i tani konwerter szerokokątny dla kita od Pena, dający kąt widzenia 89 stopni. Niestety nie wiem jak z jakością z tego, miałem zdaje się ten konwerter w ręce, ale nie robiłem zdjęć. Taki zestaw chyba zmieściłby się w Twoim budżecie.
    tak, to też rozpatruję. to by było koło 2,000 zł TYLKO, że to będzie 22 mm odpowiednik, a wiem niestety, że różnica 18 a 22 jest duuuuża przy małych pomieszczeniach

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

może dobrym rozwiązaniem będzie E4XX + ZD 9-18 bardzo fajny zestaw i nie aż tak dużo większy od PEN'a miałem taki zestaw bardzo fajny i poręczny - polecam! w tej kwocie myślę można znaleźć E4XX + ZD14-42 (28mm-84mm dla 35mm) + ZD 9-18 (18-36mm)
    dlaczego na siłę modnego, ale niestety drogiego bezlusterkowca czy to Oly czy "S" i tak czy siak drogo?

Awatar vendea
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    To jest starye manualne zuiko... z takimi obiektywami nie ma problemu, ale AF czasami się przydaje ;P
    aaa, no tak, niefortunnie zdjęcie wrzuciłam, ale chodziło mi o przejściówkę do NEXa na mikro 4/3, którą widziałam na własne oczy za 39 zł. więc jakbym miała taką przejściówkę to takie nowe zuiko mikro 4/3 9-18 mm zadziała na korpusie NEXa czy nie?