Po pierwsze... to się pogubic można...
chodzi o szeroki kąt po przeliczeniu na mały obrazek, czy o tzw szeroki w sensie milimetrów na obiektywie???
- obiektyw do PENa - 9-18mm daje w przeliczeniu 18-36mm - czyli naprawdę szeroko
- naleśnik do PENa - 17mm/2.8 daje 34mm - wcale nie szeroko, we wnętrzach... może być niefajnie
- naleśnik Panasa do PENa - 20mm - daje 40mm - blisko tzw standardu
Kolory - te z PENa w jpgu są naprawdę dobre. Zwłaszcza, że możesz przecież kolory w samym aparacie ustawić po swojemu, wtedy naprawdę PP może sprowadzić się do auto kontrastu, ewentualnie
- nalesnik do NEXa 16mm/2.8 - daje 24mm - szeroko (choć pozycja nr 1 jest sporo szersza, choć ciemniejsza)
Przykłady dają jakies pojęcie, jednak wiele zależy od indywidualnego dla sceny ustawienia WB - z moich obserwacji wynika, że dobrze dobrany WB (najlepiej na białą powierzchnię) daje naprawdę bardzo dobre rezultaty kolorystyczne w PENie.
PS masz statyw, bierz 9-18 - ciemności Ci straszne nie będą, a na pewno będzie wystarczająco szeroko. Meble się nie ruszają, więc możesz zafundowac sobie dłuższe czasy, bez obawy o poruszenie itp
Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 24.01.11 o 16:29
I dokładnie o to mi chodzi o czym pisze Rafał! Będę wdzięczny mądrej głowie z naszego forum, która mi powie jak zapisać np C1 na puszce C50D podobne kolorki (oczywiście zbliżone temperaturą barwy, nasyceniem itp, itd..) w jpg'u jak miałem kiedyś w E300 Pochwalcie się co macie na swoich 5DII czy 7D nie wierzę że wszyscy tylko i wyłącznie robią RAW![]()
Nie wierz w to co ludzie piszą, zobacz sama. Właśnie sobie pooglądałem te sample z Optycznych. "Słaby" to dość łaskawe określenie dla tego obiektywu, o ile Optyczne nie miały jakiegoś walniętego egzemplarza. Te zdjęcia bardzo zniechęcają, w sumie nie pamiętam gorszego szkła zrobionego pod matrycę, wliczając osławione pierwsze kity Canona pod APS-C. Zobacz jaka tam jest (a raczej nie ma) ostrość, kontrast, kolory. Najlepiej ściągnij te zdjęcia na komputer i porównaj z czymś innym. O tym, że naleśnik nie musi być dużym kompromisem pomiędzy wielkością a jakością świadczy chociażby Lumix 20/1.7. Zobacz zdjęcia z niego, porównaj z Sonym. Wnioski wyciągnij sama.
Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.01.11 o 16:39
wiesz, chodzi i o jasność obiektywu, i o szerokość kąta w przeliczeniu na mały (to kluczowe!), i o cenę. wiem, że ten obiektyw do PENa jest w porządku, ale komplet nowy liczyłam, że wyjdzie minimum 2,700 zł.
a NEX (z konwerterem do 18 mm z tego naleśnika) wychodzi 1,700 zł
i tak sobie was pytam, czy waszym zdaniem różnica w jakości, a zwłaszcza w odwzorowaniu kolorów, jest aż tak widoczna, żeby poczekać i te 1,000 zł dołożyć...
Bezapelacyjnie Olympus i 9-18 najlepiej przez przejsciowke z duzego 4/3, bardzo dobre zestawienie, najwyzej przyda sie statyw, choc i tak zakladam, ze do wnetrz bedzie i basta.
Nex nie ma detalu, co komu po iso 3200 kiedy nie ma skad wykrzesac szczegolow, a zakladam, ze robiac wnetrza bedziesz go potrzebowac.
pozdrawiam serdecznie
Janek
NEX-3 kupiony z kitowym 16 mm naleśnikiem i NA TO konwerter szerokokątny VCL-ECU1 0.75 dedykowany do tego naleśnika. wtedy to jest w całości 1,700 zł.
w przyszłości planuję, jak odłożę coś ekstra na ten cel, nie będzie przeszkód, żeby przejść na lepszy obiektyw szerokokątny, bo przejściówka do NEX na takiego zuiko to jakieś 50 zł....
jak oglądałam fotki z tego NEXa z 16 mm naleśnikiem, były naprawdę znośne...
no to chyba nie będę miała jeszcze aparatu i poczekam, aż uzbieram na PENa.
janeczku, ale zuiko 9-18 to nie jest w standardzie micro 4/3? muszę przejściówkę do PENa założyć jeszcze? myślałam że one do siebie pasują?
Ostatnio edytowane przez vendea ; 24.01.11 o 16:51 Powód: Automatyczne scalenie postów
Czegoś nie ogarniam. Chcesz używać Zuiko z Nexem? Jaką przejściówkę masz na myśli i jakie Zuiko?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Są dwa obiektywy - duży ZD 9-18, ponoć lepszy optycznie i wymagający MMF-2 do współpracy z Penem i mZD 9-18 - mniejszy, pasujący bez przejściówki do Penów, ale nie ma możliwości podpięcia go pod "duże" 4/3.
Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.01.11 o 16:53 Powód: Automatyczne scalenie postów
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb