a jak puści się przejściówkę przez kaczuszkę to NEXa będzie można podłączyć pod latarkę diodową....
a jak puści się przejściówkę przez kaczuszkę to NEXa będzie można podłączyć pod latarkę diodową....
Taka mala dygresja, a propo analogowosci zdjec. Steve Huff o Ricoh GRD III:
"BUT the image also look less “digital” from the GRDIII. The LX-5/D-Lux 5 images seem to have a sheen about them that tells you these were shot with digital. The GRD renders images in a more flatter but more realistic way. It’s hard to describe but I see it because I shoot so many cameras I can easily distinguish the qualities and ways that cameras render images. "
http://www.stevehuffphoto.com/2011/0...al-iii-review/
Tego nie znajduje sie na portalach porownujacyh kolejne tablice na wysokich ISO, w dodatku nie zauwazajacych, ze rozne aparaty wybiora rozne czasy. Nie ma takie sekcji w testach, przynajmnie ja o tym nie slyszalem.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
to ze M9 to krol kazdy wienex nie jest bez wad, ale m4/3 zdecydowanie tez... a ogolnie to nie ma sie co nakrecac - z aparatem slubu sie nie bierze, w tym roku pokaze sie kilka cukierkow, system zawsze mozna zmienic, jesli podstawa jest manualna optyka... czekam na bezlusterkowe FF w cenie za body do 5 tys.
Zaleta sony jest ISO, mniejszy crop od panasonica, jakosc wyswietlacza LCD - niezbedna do wspolpracy z manualna optyka...
m4/3 szczegolowosc i ostrosc (jestem fanatykiem totalnej zyletki), do tego panasonic ma jednak zdecydowanie ciekawsza game automatycznej optyki w porownaniu do nex-a...
W tym roku pokaze sie kilka fajnych zabawek, licze bardzo na pentaxa, troche mniej na sigme, oraz nex-7... Fujinon nie dla mnie, 35mm to nie jest moja ulubiona ogniskowa.
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
Dokladnie, nadzieja w NEX-7, ze bedzie mozna podpiac lampe do sanek, albo ze nowa wieksza lampa podpinana do NEX-3 i NEX-7 - bedzie wystarczajaca do odbica od sufitu.
W przypadku u43 - w pokoju spokojnie mozna podpiac FL-36 i odbic od sufitu, zostajac na najnizszym ISO. Mozna jeszcze nalozyc stofen lub lightsphere, co komu pasuje.
W NEX z biezaca lampa, probowalismy roznych sztuczek, jak nakladane pileczki ping pongowe na lampe, ale odpuscilismy z user_jgora...
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Jeśli chodzi o zdjęcia puszki piwa na balkonie, to nie jestem zainteresowany. Ani te kadry nie były takie same, ani nie miały nic wspólnego z sytuacjami, w jakich wykorzystuje się aparat w praktyce.
Kiepska optyka, zbyt mocne odszumianie, błąd fotografa... Może być wiele przyczyn. Nie świadczą one jednak o matrycy, która jest dokładnie taka, jaką znaleźć można w lustrzankach APS-C.
Co to znaczy "obrazek jak z analoga"?
Ale M9 to matryca FF, która z przeciętnym szkłem zawsze da lepsze rezultaty, niż crop z równie przeciętnym obiektywem. FF po prostu pozwala na uzyskanie tej samej ilości detali z obiektywu o mniejszej rzeczywistej rozdzielczości, niż taki NEX czy cokolwiek innego. Dodatkowo spotęgowane jest to wpływem bardzo słabego filtra AA (lub nawet jego brakiem), co jednak niesie inne negatywne skutki.
Można dla zabawy porównać sobie jakość zdjęć ze sprzętu za 2.000 i 20.000 zł, ale żeby pisać na forum tasiemce o tym, jak to fatalnie, że ten pierwszy jest gorszy, to już gruba przesada. Trzeba zachować umiar i obiektywizm.
Nie wiesz jak działa marketing? Każda firma pisze takie rzeczy. Czemu czepiasz się akurat Sony?
Nie czytam tabelek. Nie czytam też subiektywnych opinii użytkowników, a przynajmniej nie buduję na ich podstawie własnego zdania. Jeśli na własne oczy zobaczę, że NEX pod względem jakości obrazu jest gorszy od czegokolwiek innego w podobnym przedziale cenowym, to wtedy będzie to dla mnie wystarczający argument. Póki co widzę jednak, że wszystkie te aparaty są siebie warte i produkują generalnie bardzo zbliżone obrazki.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
nex jest krolem wysokiego iso w swojej klasie, jak jest dobry kontrast to wychodzi dobrze - na ISO 3200 mozna spokojnie powalczyc, przypomnij sobie Jarku fotki z zielonej gesi... Ogolnie przy cenie 1500zl za body - nex-5 jest krolem klasy econo, M9 to krol wogole, tylko pytanie czy dla takiej szczegolowosci we wlosach itd warto dokladac do body ponad 20tys...?![]()
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
chłopaki, mam krótkie pytanie. chodzi mi tylko i wyłącznie o oddawanie kolorów na tych dwóch aparatach.
co do jakości, plusów i minusów jestem już po długiej lekturze dpreview.com i wyrobiłam sobie zdanie, tym bardziej, że ja specyficznie potrzebuję szeroki kąt i to taki odpowiednik 18 mm. tylko i wyłącznie zdjęcia wnętrz. a pieniędzy mam na ten cel do 2,000 zł i nie da rady zorganizować nic więcej.
o ile NEX ma dla mnie odpowiedniego naleśnika + niezły konwerter szeroki 0.75 za 1,300 zł + 400 zł, o tyle bardzo się martwię ciepłymi barwami - czy PEN jest "cieplejszy"? jestem osobiście fanką kolorów na canonach, wszelkie inne aparaty wydają mi się zbyt niebieskie - jest to kwestia bardzo indywidualna, wiem, że dla innych osób to może się wydawać nieprawidłowe, ale takie już mam oko.
czy ktoś z was porównywał te dwa aparaty właśnie pod kątem temperatury barw i/lub ma doświadczenie wcześniejsze z canonem i może w tym kontekście ocenić NEXa i PENa?
Pen ma kolory Olkowe - użytkownikom Olympusa ciężko znaleźć odpowiednik w innych stajniach dlatego zawsze mimo zmiany systemów jakiś e ... się pod ręką znajdzie. Jeżeli chodzi o zafarb niebieski który występuje w Nikonach to w Olku go nie uświadczysz.
Ludzie po grzyba chodzicie do marketów i w kiepskich warunkach próbujecie porównywać sprzęt. Olek daje możliwość przetestowania Pen,a przez 30 dni. Po takim okresie najpewniej można powiedzieć czy sprzęt mi pasuje czy nie.
Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 24.01.11 o 12:40
kowalu, ale kolory olkowe jak się mają do canonowych? jestem zbyt zielona, żeby wiedzieć.