Zapomniałem dopiać
- sigma raw wołany w automacie w SPP
- sony raw wołany w LR3
Zapomniałem dopiać
- sigma raw wołany w automacie w SPP
- sony raw wołany w LR3
wywołanie z sigmy bardziej mi odpowiada
Bojomirze,
Wg mnie nie za bardzo trafione porownanie, zrob te same ogniskowe i te same rozdzielczosci, taki sam kadr i ustawienia i kropa z jakiejs czesci, nie wolaj w auto tylko jak potrafisz najlepiej, wtedy bedziemy cos wiedziec
pozdrawiam serdecznie
Janek
Nex'owi nic nie pomoże, nawet przeskalowanie do rozdzielczości Sigmy. Sigma go po prostu rozwala.
Czytałem, ze w Nexach łuszczy się powłoka na LCD![]()
Dokladnie, nic nie pomoze. Dostalem od Bojomira RAW'y na maila. Pokazuja dokladnie to samo co ja zauwazylem jesli chodzi o matryce NEX'a.
Wszystko jest wieksze, rozdmuchane, ale NEX z podpietym dobrym szklem manualnym nie da wiecej szczegolow niz G1 rowniez z podpietym dobrym szklem.
RAW z SIGMY - o dziwo nawet otwarty w LR (normalnie to grzech, jedynie soft SIGMY pozwala wykorzystac potencjal, niestety!) - przypomina obrazek z analoga. Jak z M9.
RAW z Sony - cyfrowy material zrodlowy, szumiacy nawet na ISO 200... Ta sama sciezka co GH2 - mniej szumi na 1600, za to juz szumi na 200...
Obrazek z matrycy NEX wymaga duzo wiecej obrabiania, zeby byl zjadliwy, przyjemny. Zapisanie z nizsza rozdzielczoscia nie przysporzy mu szczegolow.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zgadza sie Epicure. Mamy na rynku wiecej "maluchow" z APS-C, ktore bija matryce NEX'a. Chociazby X1.
Tym bardziej ciekawy jestem co pokaze X100. Patrzac na rezultaty NEX (ktorego uzywam glownie do video i od czasu do czasu podepne jakies szklo od M9) - a dokladniej: albo mocnego filtra AA, albo mechanizmu odszumiania - zaczynam sie bac.
Oby Fuji poszlo inna droga![]()
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Ja też mam nadzieję, że X100 nie pójdzie drogą nexopodobnych.
A na dzisiaj zostaję z DP2s, nex do serwisu na złażącą powłokę z LCD ( zobaczę czy da się wyrwać od nich kasę - jak by nie było wada konstrukcyjna aparatu, a wymiana lcd nie spowoduje usunięcia w/w usterki)