>> Dwa zdjecia robione na automacie. Jedno z 6 Mpix Bayera a drugie Sigma DP1.
Darek, jesteś NIEREFORMOWALNY!
To już robi się kabaret.
>> Zadnych obrobek. Wypada to tak. Kto chce rawy niech da znac na priva.
Po co komu te rawy?
Wynik był łatwy do przewidzenia, że zdjęcia z Sigmy BĘDĄ OSTRZEJSZE od zdjęcia z aparatu mającego ponad 2x mniej subpikseli.
Już to pisałem bez oglądania tych zdjęć.
Czego Darku nie zrozumiałeś?
To napiszę jeszcze raz:
ZDJĘCIA ZROBIONE APARATEM MAJĄCYM 14M (SIGMA) BĘDĄ OSTRZEJSZE NIŻ ZDJĘCIA ZROBIONE APARATEM MAJĄCYM 6M
Darku, zaczynasz dyskutować sam ze sobą. Czy ktoś na tym forum twierdził, że będą gorsze?
Masz podobno E-620 więc zrób nim testy i to pokaż.
Ostatnio edytowane przez skow ; 30.01.11 o 12:09
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Witam !
Tutaj mam z DP1, EPL1.
http://chomikuj.pl/darekw1967/FOTO/DP1_EPL1
Dzisiaj zrobilem cos takiego dla DP1, E620, EPL1
dla ZD 11-22 i ZD 14-42
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Darekw1967, nie każdy ma konto na chomikuj i nie każdy chce mieć (zwłaszcza, że trzeba jakiegoś SMSa wysłać
Nie dało by rady na jakimś darmowym serwerze tego umieścić -jest ich od groma: rapid, megaupload, free file hosting......... nawet konta nie trzeba tam zakładać, żeby coś wysłać.
Pobrałem Darkowe RAWy z chomika, wrzucone na inne serwery:
http://www.multiupload.com/4DTIJGAF0Q
Ostatnio edytowane przez jacek00 ; 31.01.11 o 10:33
I jeszcze z ciekawości pobrałem jpg z tymi tkaninami, z tym, że zmniejszyłem obrazki obok do wielkości obrazka z Foveona.
Wyniki naprawdę "zastanawiające". Obrazek tylko zmniejszony w Photoshopie CS5, nic nie wyostrzałem, nie bawiłem się ani jednym suwaczkiem - zastanawiam się gdzie jest ta przewaga Foveona? Bo ja niestety widzę różnicę, ale raczej na korzyść EPL1
Ostatnio edytowane przez jacek00 ; 31.01.11 o 10:27
Witam !
Roznica rozdzielczosci miedzy Foveon a EPL1 to 2.6 raza czyli
sporo.
EPL1 bedzie dokladniejszy ale pokazuje to jakie mozliwosci
ma Foveon z tak mala rozdzielczoscia ( 4.6 Mpix )
i jak rozrzutna jest matryca Bayer
Pozdrawiam.
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
FOVEON by SONY:
“In recent years, in the CCD image sensor or the CMOS image sensor, since the size of a pixel decreases and the number of photons incident on a unit pixel decreases, sensitivity deteriorates and thus a decrease in S/N occurs. In widely used pixel arrangement where red, green, and blue pixels are arranged on a planar surface, for example, the Bayer arrangement using the primary color filters, green and blue light does not penetrate a color filter in red pixels and is not used in photoelectric conversion. Therefore, sensitivity may decrease. Moreover, when a color signal is formed by executing an interpolation process between pixels, a problem of a false color may arise."
http://www.sonyalpharumors.com/one-m...e-sony-patent/
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43