Strona 14 z 27 PierwszyPierwszy ... 4121314151624 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 266

Wątek: mora - bayer vs foevon

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    No dobra, raz jeszcze się postarałem ''na sigmę'', inny motyw - takie może być, czy nadal zbyt ''miękkie i z kompaktu''?
    http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/temp/s3.png
    Nie jest źle, ale jakieś informacje w cieniach by się przydały.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mopar Zobacz posta
    Nie jest źle, ale jakieś informacje w cieniach by się przydały.
    Faktycznie, nie widać struktury kamyków.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jakiej struktury? TZN foevon by pokazał coś więcej?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Nie wiem i nie piszę, że więcej, ale po lekkim prześwietleniu zdjęcia nie byłoby z tym problemu. Generalnie Foveona trzeba dłużej naświetlać, a potem odzyskiwać światła. Pewnie to samo można było zrobić aparatem, którym było robione to zdjęcie.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Tak, caly watek mozna skwitowac....

Otoz, nie widze sensu udowadniania, ze Sigma jest lepsza w pewnych aspektach od Bayera.... dlaczego?

Ano dlatego, iz niektorzy uzytkownicy tego forum, nazwijmy ich 'opozycja', czytaja tylko swoje posty i sa jak te 'niewierne Tomasze'...

Nie dalej jak kilka stron temu podalem linki do porownan tych samych kadrow wykonywanych przez roznych ludzi, roznymi aparatami vs Sigma. Oczywiscie, okazalo sie, iz w skrocie jest to spisek przeciwko Bayerowi i, ze to kwestia obrobki po prostu jegomoscie nie potrafia obrabiac zdjec z Bayera.

Niestety jak widac nikomu z 'opozycji' chyba nie chcialo sie otwierac i przeczytac zadnego z powyzszych linkow.

W jednym z nich Rytterfalk (wiem, wiem wczesniej okrzykniety jako Heretyk i idiota, czytalem forum) porownuje Sigme do D90 w standardowym wolaniu, ponizej zas jeden z komentujacych pokazuje efekt skalowania sigmy do rozdzielczosci Nikona, potem jego wyostrzenia i przyznaje wspolnie z komentujacymi post, iz owe wyostrzenie praktycznie daje podobny obraz jak Sigma. Wszystko w jasnej rzeczowej atmosferze, bez plucia i idiotycznych zagrywek, ktorych niestety pare tu padlo.

Polacy maja tendencje do zachowywania sie jak dzieci w piaskownicy, przykro mi, ze tez jestem Polakiem wszak moglem sie urodzic w buszu i miec inne problemy pokroju ucieczki przed lwem.

Nadmienie tez, ze Rytterfalk w prawdzie jest uzytkownikiem Sigmy od wiekow czyt. od SD9 ale tez posiada taki aparat jak 5Dmk2.

Sam posiadam mk2 i oczywiscie uzupelnia on wszystko to w czym Sigma sobie po prostu nie radzi, niestety w plener zdecydowanie wole zabierac Sigme, a Canon pracuje praktycznie tylko na wysokim iso.

Tak wiec chcialbym wszystkich serdecznie pozdrowic i zyczyc im mniej (tu bardzo brzydki wyraz nie napisze) na codzien.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Polacy maja tendencje do zachowywania sie jak dzieci w piaskownicy, przykro mi, ze tez jestem Polakiem
    i zabrakło mi emotikonki, żeby wyrazić swoje uczucia..........

..........ale w sumie obywatelstwo można zmienić -możesz zostać np. Niemcem.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    W jednym z nich Rytterfalk (wiem, wiem wczesniej okrzykniety jako Heretyk i idiota, czytalem forum) porownuje Sigme do D90 w standardowym wolaniu, ponizej zas jeden z komentujacych pokazuje efekt skalowania sigmy do rozdzielczosci Nikona, potem jego wyostrzenia i przyznaje wspolnie z komentujacymi post, iz owe wyostrzenie praktycznie daje podobny obraz jak Sigma.
    Przepraszam, ale nie klikam w wątki gwałcące fizykę
    Jeśli ktoś powiększa zdjęcie z sigmy do d90 i udowadnia, że wyjdzie to samo, to jest to właśnie gwałt na fizyce.
    Polacy maja tendencje do zachowywania sie jak dzieci w piaskownicy, przykro mi, ze tez jestem Polakiem wszak moglem sie urodzic w buszu i miec inne problemy pokroju ucieczki przed lwem.
    Użyj sadzy Luke, będziesz Saudyjczykiem
    Sam posiadam mk2 i oczywiscie uzupelnia on wszystko to w czym Sigma sobie po prostu nie radzi, niestety w plener zdecydowanie wole zabierac Sigme, a Canon pracuje praktycznie tylko na wysokim iso.
    Dżizas... przeraża mnie to, że coś tak lamerskiego jak obróbka rawa może rodzić takie teorie księżycowe i być taką alchemią. Cuda, niewidy - sigma, bayer, buzer... A to tylko kilka suwaków i od razu widać... No właśnie, ale chyba trzeba mieć oczy, a nie wiarę w świętego Audiofila.

Zakpiłem sobie z was, jedno z testowych ujęć było z Sigmy, konkretnie stąd
    http://www.flickr.com/photos/ronaldb...n/photostream/
    Liczyłem na ''och, nareszcie jest świetnie!'' - a tu narzekania, na kamyki niewidoczne i żadnego entuzjazmu

Wiecie, kobiety są fajniejszymi stworzeniami. Bo one wierzą w to, co widzą. Jak im dać pod nos zapach za pięć złotych i spodoba im się on bardziej, od chanel number five, to nie będą głupio gadać, że tamten ma więcej pikseli czy innych hektopaskali. Życzę wam czasem tego samego.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Ja dość mocno ironizowałem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    [QUOTE=Janko Muzykant;693057]

Zakpiłem sobie z was, jedno z testowych ujęć było z Sigmy, konkretnie stąd
    http://www.flickr.com/photos/ronaldb...n/photostream/
    Liczyłem na ''och, nareszcie jest świetnie!'' - a tu narzekania, na kamyki niewidoczne i żadnego entuzjazmu

A nad czym tu się zachwycać jeżeli są błędy w zdjęciu? Wygląda dobrze, ale w cieniach nic nie ma. Tak jak mówiłem Foveon potrzebuje światła. Dużo piszesz, kpisz, ale ja nadal czekam na zdjęcie "ze zwykłego kompakta" wyglądające jak z Sigmy... Nie będzie? Trudno. Jakoś przeżyję.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mopar Zobacz posta
    A nad czym tu się zachwycać jeżeli są błędy w zdjęciu? Wygląda dobrze, ale w cieniach nic nie ma. Tak jak mówiłem Foveon potrzebuje światła. Dużo piszesz, kpisz, ale ja nadal czekam na zdjęcie "ze zwykłego kompakta" wyglądające jak z Sigmy... Nie będzie? Trudno. Jakoś przeżyję.
    Głupio teraz, nie?
    A tu są zdjęcia, także z kompaktów:
    http://tapety.grejt.pl/
    Ale ten link i tak nie ma sensu.
    Ten typ samców (upartych po trupach i do końca) wymaga latencji mniej więcej miesięcznej, by poczuć to, co po prostu widać
    Dla mnie to jest śmieszne, ale współczuję bliskim.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 29.01.11 o 20:25