Strona 3 z 14 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 134

Wątek: Dalmierzowce analogowe

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Yashica 35 GS/GT(N) jest do wyrwania dużo taniej niż 500 PLN w nienagannym stanie. Szukaj na zagranicznych forach, np. rangefinderforum.com.

sn00p, samo fotografowanie dalmierzem nie różni się wiele od lustrzanki. Mam na myśli zasady. W wizjerze masz ramkę określającą kadr dla danej ogniskowej i plamkę dalmierza. Ostrząc "nakładasz na siebie" dwa obrazki. Nie ma lustra, więc generalnie jest ciszej.
    Największą zaletą jest swobodne fotografowanie z tzw. prefocusem. Chyba każdy obiektyw dalmierzowy ma piękną, dużą i łatwą do "czytania" skalę odległości. Mistrzowie dalmierzy są szybsi od autofocusa.

Yashica 35 GS/GT(N) ma wbudowany obiektyw 45mm. Pracuje tylko w trybie A, migawka do 1/500 sek. W wizjerze nie ma czasu, jest tylko ostrzeżenie o dłuższym czasie niż 1/30 sek i przekroczeniu 1/500 sek. Nie ma kompensacji ekspozycji. W tej sytuacji ratować możesz się zmieniając wartość ISO (100-800). Używając filmu 400 możesz manewrować o 1EV.

Możesz też spróbować Zorkę lub Feda. W tym przypadku zaletą jest ilość obiektywów M39 do wyboru. Wadą konieczność używania celownika dla obiektywów innych niż 50mm. No i światłomierz musisz mieć w oczach.

Podobnie do Hrabiego i tymczasowego polecam Ci najpierw spróbować z tańszym sprzętem niż Bessa.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Dzięki za podpowiedzi.
    Może jeszcze słówko o trudności ostrzenia ? Jak to się ma do DSLR ?

Chyba faktycznie w pierwszej kolejności rozglądnę się za czymś tańszym - Canonet wpadł mi w oko ...
    ... ale nie jestem pewien czy jeśli zobaczę R3a z Noktonem 40/1.4 w dobrej cenie to się powstrzymam
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

| OlyJedi Awatar slawekk
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    Dzięki za podpowiedzi.
    Przy DSLR ostrzenie dalmierzem, to jak przesiadka z pełnego autobusu do wygodnego osobowego. Marka tego autobusu i osobowego w zależności od DLSR i dalmierza

Dodam tylko, że jednym i drugim dojedziesz do celu.
    Ostatnio edytowane przez slawekk ; 11.01.11 o 13:22

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Moja przygoda z fotografią rozpoczynała się od dalmierza, którego mam do dzisiaj "prawie" leica made CCCP na M39 dla mnie ostrzenie na plamkę przy wadzie wzroku było szybsze a przede wszystkim pewniejsze niż na matówce lustrzanki inna sprawa że były to lustra z demoludów zenity, praktiki. Jeszcze dochodzi paralaksa; zakup porządnego światłomierza to też dodatkowy koszt, przy fotografowaniu na materiałach B&W warto pomyśleć o filtrach (wiem że zaraz ktoś stwierdzi ze od czego jest PS ale wg mnie wtedy łatwiej, taniej i prościej pozostać w "digitalnej" fotografii ) chociaż podstawowych żółty, żółto/zielony i np pomarańczowy - przy filtrach jest utrata światła ale też inny efekt końcowy tu też musimy liczyć się z kompensacją ekspozycji. Tak czy inaczej cały czas mnie korci magia dalmierza np Contax G + 2-3 stałki z drugiej strony chyba już jestem za leniwy do analogu i szkoda mi kasy.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria
    Ja jeszcze dodam, ze Contax G z 45/2 28 i np 90tka to zestaw do wszystkiego, wolanie w byle jakim labie ze skanowaniem to nie sa duze koszta i odbitki spokojnie mozna z tego w duzym formacie zrobic, jakosc analoga bezcenna, skutecznie zapomina sie o cyfrze, ktora to dzwigam z musu postepu i wymogow klientow.

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    Ja jeszcze dodam, ze Contax G z 45/2 28 i np 90tka to zestaw do wszystkiego,
    Janek
    ojj chłopie korcisz tymi niskimi kosztami

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    Ostrzenie dalmierzem z dużą, wyraźną plamką jest proste jak melodia ludowa. Nie ostrzy się gorzej, ani wolniej niż manualną, analogową lustrzanką.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    230
    Moja galeria
    Yashica Electro to swietny sprzet. kiedys jadac w bory tucholskie "zapomnialem aparatu" (zostal przy windzie. naszczescie mam przytomna rodzine). myslalem, ze wyjazd bedzie porazka, ale naszczescie kuzyn zabral ww Yashice. nie bede ukrywal, ze aparat spisal sie powyzej oczekiwan pamietam tylko, ze sa "jakies" problemy z bateria. kuzyn mial jakis patent z drobniakami i zamiennikiem

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Za Miodem - kupuj waści jakaś yaśkę na allegro. Mają chyba najwyraźniejsze plamki jeżeli chodzi o dalmierze z niewymiennymi obiektywami. Szkiełka też zacne Polecam jeszcze przejrzenie sobie tej strony: http://www.yashica-guy.com/ A jeżeli ktoś chce sobie dogodzić z adapterem, to tu jest pokazane co i jak: http://www.rangefinderforum.com/foru...6&postcount=11 (żeby zobaczyć załączniki trzeba sie zalogować; cała dyskusja: http://www.rangefinderforum.com/foru...ead.php?t=9485).

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Yashica Electro 35 jest na allegro do wyrwania za 200zł, za 300zł kupujesz od ręki w fajnym stanie. Super aparat, ale kobylasty trochę. Obiektyw jest ponoć niesamowity.
    Jak chcesz szerzej, poluj na droższą, rzadszą Yashicę Electro CC.
    Jak chcesz manual i wystarczy Ci światłomierz do iso400 to bierz Konicę Auto S2. Duża jasna plamka, duży wizjer. Rozmiarowo podobna do Yaśki.
    Warta rozważenia też Konica Auto S3.

A Contaxy G1/2 to dalmierze? Przecież mają AF. Jest możliwość pracy w tradycyjny sposób?

Na półce stoi mi Leica IIIa z Summarem 50/2. Na wiosnę na pewno uruchomię.

A co do światłomierza, to nie musi być aż tak droga rzecz. Za 70zł kupisz swierdłowska. Ewentualnie taniej dostaniesz Weimar Luxa Cds. Tylko z baterią trzeba się uporać.