Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: skala odwzorowania dla robali

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    Czytalem opinie, ze ledy sie slabo sprawdzaja. Zazwyczaj ciezko uzyskac identyczna temp. barwna z wszystkich led. Chyba najlepszym rozwiazaniem niskobudzetowym jakie widzialem, bylo wymontowanie palnika z starej lampy oraz podlaczenie drugiego. Palniki byly zamocowane na kablu po obu stronach obiektywu.
    Hmm... nie wiem w czym mialby tkwic problem. Widzialem takie ringi na allegro w cenie okolo 150zl. Chyba nawet byly uniwersalne. W sumie to proste rozwiazanie, bowiem kółko do ktorego lutujesz diody to po prostu plytka drukowana z obwodami i kabelek do zasilacza i wsio gra. Sadze ze gdyby wykorzystac jasne LEDy (ale nie te 1W) to sadze ze w odleglosci do 10cm naprawde jasno byloby ze HEJ. Co zas sie tyczyc ma balansu bieli to sadze ze mozna chyba skorzystac z bialej kartki. Wezmy pod uwage ze skoro orygilany ring jest tak cholernie drogi to troszke wieksza zabawa i mozna osiagnac namiastke tego, zwlaszcza ze nikt z was zawodowo nie robi makr bo w takim przypadku inwestycja bylaby nieodzowna.
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Czytalem opinie, ze ledy sie slabo sprawdzaja. Zazwyczaj ciezko uzyskac identyczna temp. barwna z wszystkich led. Chyba najlepszym rozwiazaniem niskobudzetowym jakie widzialem, bylo wymontowanie palnika z starej lampy oraz podlaczenie drugiego. Palniki byly zamocowane na kablu po obu stronach obiektywu.
    Hmm... nie wiem w czym mialby tkwic problem. Widzialem takie ringi na allegro w cenie okolo 150zl. Chyba nawet byly uniwersalne. W sumie to proste rozwiazanie, bowiem kółko do ktorego lutujesz diody to po prostu plytka drukowana z obwodami i kabelek do zasilacza i wsio gra. Sadze ze gdyby wykorzystac jasne LEDy (ale nie te 1W) to sadze ze w odleglosci do 10cm naprawde jasno byloby ze HEJ. Co zas sie tyczyc ma balansu bieli to sadze ze mozna chyba skorzystac z bialej kartki. Wezmy pod uwage ze skoro orygilany ring jest tak cholernie drogi to troszke wieksza zabawa i mozna osiagnac namiastke tego, zwlaszcza ze nikt z was zawodowo nie robi makr bo w takim przypadku inwestycja bylaby nieodzowna.
    kiedyś na pl.rec.foto była dyskusja... jak dobrze pamiętam ledy mają kiepskie widmo, czy coś...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie wiem co mam doradzic jestem do jutra bez kompa wiec nie wiem jak te foty ktore zrobilem beda wygladac na monitorze. Moim zdaniem 35 mm to za mala ogniskowa do zywego makro. Ponoc niezlym rozwiazaniem jest ex 25 + 40-150, jednak trzeba doswietlac lampa. Zrobilem fajny doswietlacz do fl50, ale marzy mi sie ring flash. Niestety ten olkowy jest koszmarnie drogi. Co Ci mam poradzic...mysle, ze zd35 masz faktycznie zbedny, jednak w Twoim wypadku zamienilbym go nie na sigme ale zd14-54.
    Dzięki

Nieee, 14-54 nie, bo za drogie, musiałabym filtry wymieniać i za mało światła zyskuję... Na razie się wstrzymam, pomyślę, może jakieś Sigmy do sopockiego ProCentrum pod 4/3 zamówią w końcu...

EX-25 nie przenosi AF w szkłach innych niż 50mm... i jest drogi
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    EX-25 przenosi AF, tylko ze światełkiem 3,5 i podwojeniu wyciągu, światło spada o 2 EV i może nie działać poprawnie.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Aaa to sorry. Na stronie Olka inaczej napisali http://www2.olympus.pl/consumer/dslr...tibilities.htm
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Czytałem gdzieś, że są odpowiednie ledy z odpowiednią barwą - jakiś konkretny model