Strona 45 z 51 PierwszyPierwszy ... 354344454647 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 508

Wątek: Olympus E-PL2

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Kup kita. W zestawie on kosztuje połowę tego, co oddzielnie. Najwyżej go odsprzedasz i nic na tym nie stracisz.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez fuchs7 Zobacz posta
    ok, to powiedzcie zatem jak spisuje się ten kitowy obiektyw. czy warto kupić go w zestawie dokładając parę stówek, czy samo body i jakieś lepsze szkiełko ?
    Ja tradycyjnie polecam mZD 14-150mm f/4-5.6 MSC jako kita, chyba są takie zestawy. Ale rada epicure też jest w zgodzie "z portfelem".
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    no tak, ale czy na ekraniku w PENie można precyzyjnie, ręcznie ustawić ostrość?

Czy obiektyw Lumix 20mm f/1,7 nadaje się wg Was do codziennego robienia zdjęć, na niedzielnych wypadach za miasto, na placu zabaw z młodym , na łódce etc... ? (Czyli tak naprawdę jako podstawowe szkiełko)

Zastanawiam się czy jeżeli kupię E-PL2 + 20mm f/1,7 to czy będę w ogóle używał mojego 14-54 ?
    ja używam tylko 20mm f/1.7 bo mi taki mały zestaw wchodzi do plecaka.
    Jakość tego szkła jest genialna.
    Jeśli ci zależy na uniwersalności a rozmiar szkła ci nie przeszkadza to bierz MZD 14-150.
    Gdybym nie miał E-P2 to bym kupił teraz E-PL2.
    Kita bym nie brał bo MZD 14-150 można kupić w zestawie za dobrą cenę.
    Jeśli zależy

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Obawiam się, że E-PL2 ma jednak lepszą jakość obrazu, z tych dwóch aparatów. Ale nie ma też automatycznego wykrywania położenia aparatu, ani wbudowanej poziomicy (do krajobrazów).
    Najlepszą ma epl1, bo jest dostępne 100iso. Dlatego go kupiłem ostatnio odrzucając epl2 (200iso nie jest tak gładkie jak 100 z epl1, co ma znaczenie przy ciągnięciu cieni np. w krajobrazach) i nie czekałem na epl3, ponieważ (zakładam z dużym prawdopodobieństwem) nic nie wniesie w obraz. No i cena epl1 jest rewelacyjna (wiadomo, dla kogo )
    Epl1 (więc i epl2 pewnie) ma wydajniejszą stabilizację w stosunku do ep1. Ale to może być związane z tym konkretnym modelem (mam dość wczesny model ep1).
    Jedyne, co mnie wkurza w tych aparatach to ograniczona klawiszologia (np. co komu przeszkadza wrzucić na pierścień obiektywu korektę ev czy przysłonę?)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    ...200iso nie jest tak gładkie jak 100 z epl1, co ma znaczenie przy ciągnięciu cieni np. w krajobrazach...
    Wrzuć iso 200, kompensację ekspozycji na -1 i wykonaj zdjęcie. A następnie iso 100 z ekspozycją na zero i porównaj rawy. Będzie niespodzianka

[edit]

Źle! Jeszcze raz: iso 200 i +1 EV vs. iso 100 i 0 EV
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 24.05.11 o 14:26
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Czy obiektyw Lumix 20mm f/1,7 nadaje się wg Was do codziennego robienia zdjęć, na niedzielnych wypadach za miasto, na placu zabaw z młodym , na łódce etc... ? (Czyli tak naprawdę jako podstawowe szkiełko)

Zastanawiam się czy jeżeli kupię E-PL2 + 20mm f/1,7 to czy będę w ogóle używał mojego 14-54 ?
    Jak odkąd kupiłem 20, to 14-54 kurzy się na półce. Jedynie od czasu do czasu oprocz 20-tki uzywam manualnej 50-tki Minolty.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    nie czekałem na epl3, ponieważ (zakładam z dużym prawdopodobieństwem) nic nie wniesie w obraz.
    Ja mam taką skromną nadzieję, że nowy Pen, jakkolwiek go nazwą coś w obraz wniesie
    Jak nie, to pewnie kupię E-PL2 bo nie zależy mi na ISO 100 zbyt mocno, pewnie ISO 200 ma lepszą dynamikę, a to jest chyba istotniejsze.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czy w którymkolwiek z Penów działa wspomaganie AF z jakąkolwiek lampą ?Tak sobie ostatnio czytam o E-pl2 i patrzę na sample i muszę powiedzieć, że fajny jest

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tobik Zobacz posta
    Czy w którymkolwiek z Penów działa wspomaganie AF z jakąkolwiek lampą ?
    Peny nie mają niestety tej funkcjonalności. Jednak i tak nadal są fajne
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar Tobik
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Peny nie mają niestety tej funkcjonalności. Jednak i tak nadal są fajne
    Szkoda, w takim razie asekuracyjnie zaczekam na obniżkę ceny E-PL2 obserwując jednocześnie co Olek pokaże latem z nowymi Penami Ale czas Pena spoczywającego w mojej kieszeni kiedyś i tak nadejdzie

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów