Strona 26 z 51 PierwszyPierwszy ... 16242526272836 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 508

Wątek: Olympus E-PL2

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    "Zapomnieć" to może zbyt dużo powiedziane. Ja np. używam AF-C przy filmowaniu zawsze (chyba, że zapomnę przełączyć). AF-S używam podczas fotografowania. Własnie sprawdziłem. Faktycznie ten AF-C nie specjalny. Z obiektywem 4/3 35mm/3.5 jest tylko AF-S pod P.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tak, pisalem jedynie AF-C w trybie fotografowania.

| OlyJedi Awatar kristof1979
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    No to mam kolejne zmartwienie bo ja do ostrzenia na samoloty postrzebuję AF-C.
    u4/3 jest zupełnie nie przydatne dla mnie.
    A miałem taką nadzieję ze będę miał coś z dobrym obrazem i małego na samoloty a tu jak na razie niespodzianka.
    Może hybrydowy AF będzie rozwiazaniem.
    Poczekamy zobaczymy co wymyslą.
    Jak na razie maja nad czym pracować.
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 20.02.11 o 04:52 Powód: somoloty->samoloty; morze->może; narazie->na razie :-)
    e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
    Helios,Porst 50 1.7
    http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
    Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    chodzilo mi o ogolna charakterystyke matrycy APS-C i micro 4/3 - zaleta tej pierwszej jest jakosc na wysokich czulosciach - za to przy micro 4/3 szczegolowosc i ostrosc przy iso 200-800... szczerze mowiac nie myslalem ze z tej matrycy Olympus jeszcze cos wycisnie, a tu E-PL2 jest juz mila niespodzianka, a to przeciez wersja econo PEN-a.
    Jerry juz sie ze mnie smieje, ale co tam - w tym polroczu planuje powrot do micro 4/3. Sony E to beznadzieja jesli chodzi o szkla z AF, w tym roku zaledwie jedno przyzwoite ma sie pokazac - 24mm. A Panasonic idzie pelna para - juz jest cos konkretnego co bym chetnie przytulil, lada chwila wychodzi jasna 25ka, oraz w roadmapie jeszcze jasny zoom... Olek ma w planach ultraszeroka, oraz szeroka stalke, generalnie do konca roku system bedzie mial sporo sloikow z AF, nie wspominam o firmach 3-cich, bo te sie pojawia rownolegle do obu systemow.
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ale tutaj szczegółowość zdjęć nie bierze się z takiego czy innego rozmiaru matrycy, tylko z siły filtra AA. Na APS-C możesz osiągnąć to samo, co w E-PL2, jeśli pozbędziesz się tego filtra tak, jak pozbyto się go w matrycach 4/3 (nie wszystkich). Chociaż nie jestem przekonany, że to najlepszy z możliwych sposobów. Można też pozostawić lekki filtr AA, ale władować na matrycę np. 18 mpx lub więcej i też efekt będzie podobny bez skutków ubocznych.

Nie wiemy, czy matryca w tym Fujim również nie została pozbawiona filtra AA. Na podstawie takich zdjęć trudno to stwierdzić.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    JGA
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    hmm, zawsze myslalem ze szczegolowosc i ostrosc m43 wlasnie wynika z gestosci matrycy opracowanej przez olympusa... A tu jakies AA jest wszystkiemu winne W kazdym razie mnogosc sloikow zawdziecza system oly i panasonicowi i to mnie kusi - na nex-ie musze leciec na manualach, to co sony oferuje to wielka porazka.
    Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    hmm, zawsze myslalem ze szczegolowosc i ostrosc m43 wlasnie wynika z gestosci matrycy opracowanej przez olympusa...
    Gdyby tak było, wszyscy, którym zależy na jak największej szczegółowości, używaliby tylko i wyłącznie kompaktów.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Na APS-C możesz osiągnąć to samo, co w E-PL2, jeśli pozbędziesz się tego filtra tak, jak pozbyto się go w matrycach 4/3 (nie wszystkich). Chociaż nie jestem przekonany, że to najlepszy z możliwych sposobów. Można też pozostawić lekki filtr AA, ale władować na matrycę np. 18 mpx lub więcej i też efekt będzie podobny bez skutków ubocznych.
    To znaczy po prostu wyrwać go ręcznie. Jak można się pozbyć takiego filtra?

Mieszka w
    Elbląg / W-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Jesli chodzi o AF-C w u43 - nie jest to poziom luster, nawet ze szklami jak 14-140mm. W zaleznosci od kierunku ruchu obiektu, czy przyblizania sie\oddalania - jest lepiej lub gorzej. Ale ilosc "trafien" jest widocznie nizsza niz w przypadku luster.

Powiem inaczej. Sporo zdjec robilem swojego czasu GH1 z 14-140mm. - dzieciaka biegajacego w rozne strony. Zawsze uzywamlem AF-S, po wczesniejszych probach z AF-C. Ale moze ktos ma lepsze doswiadczenia. Moze w przypadku innych obiektow, niz dzieciaki - jest lepiej...

Swojego czasu byl jakis artykul, nie wiem, czy nie na Luminous Landscape, nie pamietam teraz - o AF-C w u43. I wniosek byl ten sam - zapomniec.

Ale moze nowe generacje szkiel i korpusow to zmienia. Oby!
    A jak się ma sprawa GH2? Podobno jest wyraźnie szybciej niż w GH1 (2 razy szybciej?) i to już jest poziom przyzwoitych luster.
    były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
    jest: FF Canona
    będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez user_jgora Zobacz posta
    hmm, zawsze myslalem ze szczegolowosc i ostrosc m43 wlasnie wynika z gestosci matrycy opracowanej przez olympusa... A tu jakies AA jest wszystkiemu winne
    Ano niestety tak jest - stąd taki np. 12-60 rozwinął skrzydła dopiero przy E5.
    A NEXy będą bardzo okej jak będzie co przykręcić, ich matryca jak to mówią, jest ''bardzo spoko''.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów