www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Niekoniecznie. Nie na każdym zdjęciu występuje na tyle duża różnica między jasnymi i ciemnymi obszarami, żeby to o czym piszesz stanowiło poważny problem. A wówczas, warto wybrać iso 100 w Penie, by uzyskać lepszej jakości zdjęcie. Jeśli nie - wybiera się iso 200 aby mieć priorytet dynamiki a nie poziomu szumów. Zrobiłem wiele udanych zdjęć na iso 100, bez jakichkolwiek przepaleń.
pozdrawiam
A czy nie prościej byłoby wyskalować matrycę tak, jak zrobił to Panas, gdzie na iso 100 światła nie są przepalone bardziej, niż na iso 200, a szum w cieniach jest niższy?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Kiedyś D200 miał ISO od 200 i nie było problemów...
Ważne by to 200 nie miało szumów, lub szumy były pomijalne i niewidoczne.
EPL2 zdaje się takie mieć. Ja nie widzę problemu. Pierwsze pokazane fotki mnie zmartwiły bo tam ISO 200 było mydlane, ale kolejne rozwiały me wątpliwości.
Dla mnie to kolejny mały kroczek w kierunku lepszego obrazowania jaki Olympus jednak robi systematycznie
/*...................*/
/* ...........................*/
Sample dostępne np w teście fotopolis
( http://www.fotopolis.pl/obrazki/e-pl2-iso200-3.jpg )
wskazują (na moje oko oczywiście) że iso 200 szumi w E-PL2 tak samo jak w E-PL1 - nie ma żadnego wzrostu jakości.
Oczywiście jest to zupełnie nie przeszkadzający, elegancko wyglądający szum, ale pewien niedosyt pozostaje, dla kogoś takiego jak ja, który ma E-PL1 i wie jak wygląda iso 100.
różnice zaczynają być widoczne na wyższym ISO
/*...................*/
/* ...........................*/
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Nie.
Jakiś czas temu bawiłem się w fotografowanie motocykli w czasie jazdy.
Bez ISO 100 po prostu wielu ujęć bym nie zrobił, bo przymykanie przysłony psuło by zamierzony efekt.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 1.02.11 o 19:17
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm