Kto to jest Pan Stif?
Kto to jest Pan Stif?
Ten typ http://www.stevehuffphoto.com/ .
W sumie nigdy o typie nie słyszałem, żadnych jego zdjęć nigdzie nie widziałem dopóki nie zacząłem czytać tego forum, pojawia się w tematach o Nex5 i e-pl1. Chyba Jerry go tu wypromował![]()
Z jakich powodów?
To pewnie zależy od tego w jakiej cenie jest / będzie E-PL2. Nowy E-PL1 z kitowym obiektywem obecnie można kupić już od 1499 zł. Jeśli wierzyć osobom które miały w ręku, "dwójka" oferuje przede wszystkim szybszy i cichszy obiektyw pod względem autofokusu, większy wyświetlacz, wygodniejszy uchwyt oraz pokrętło ustawień, ułatwiające obsługę. Minusy - brak iso 100, czyli najmniej zaszumionej czułości.
pozdrawiam
Lepsza ergonomia - dodatkowe kółko nastawcze. Przy zakupie ze szkłem kitowym, jest to inna wersja obiektywu, af pracuje ciszej, co ma znaczenie przy filmach.
Wydaje mi się, z materiałów w Sieci, że AF w nowszym aparacie pracuje szybciej, chociaż nie potrafię tego zweryfikować. Poza tym kilka drobiazgów: większy wyświetlacz, 1/4000 (zamiast 1/2000), nowy port akcesoriów, wyższa maksymalna czułość i bajery, które pomijam.
A i jeszcze jedno - nie śmiać się - E-PL2 jest aparatem bardzo ładnym, wygląd poprzednika jest taki sobie, chociaż to mocna subiektywne...
Na Allegro można już kupić E-PL2 za 2200 zł, a E-PL1 za 1400-1500 zł z kartą a czasem nawet z torbą. Tak więc różnica w cenie jest, ale to normalne bo E-PL2 jest całkiem nowym aparatem.
Jeśli taka różnica cen nie jest dla Ciebie problemem, to kup dwójkę. Decydująca powinna okazać się ta szybkość autofokusa w kitowym obiektywie. Ja mam E-PL1 ale nie mam tego problemu bo mam obiektyw z błyskawicznym autofokusem - ale to dodatkowy wydatek.
temat już wałkowany tutaj wcześniej, nie ma na to żadnych przekonywujących dowodów co do "natywności" i były także na tym forum opinie dokładnie odwrotne, że to 100 jest "natywne" a 200 to tak naprawę 100 tylko z korektą ekspozycji. Także ja się na ten temat nie wypowiadam bo musiałbym znać szczegóły konstrukcji, nie ujawniane jak wiadomo przez producenta. Wiem jedno iso 100 szumi we wszystkich dotychczasowych aparatach m4/3 mniej niż iso 200 ... a zawsze lepiej mieć możliwość niż jej nie mieć, stąd brak w E-PL2 uważam za minus, zwłaszcza że dostępne w necie sample nie wskazują na mniejszy szum na 200 niż w jedynce.
pozdrawiam
P.S. "las pod Tarnowem" ? to my prawie ziomale jesteśmy![]()