Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 74

Wątek: Rozwój matryc w ostatnich latach

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nemo, akurat największą bolączką jest prędkość AF i ilość obiektywów do bezlusterkowców. Olympus nie wypuścił E-5, żeby matryca się nie grzała.
    Co ciekawe w recenzjach pierwszych luster z LV mówiło się o grzaniu matrycy, a teraz już się o tym nie mówi. Grzanie takie występuje, to fakt, ale może jednak w praktyce nie jest łatwo to odczuć? To samo powinno być w kompaktach od samego początku ich istnienia, a jednak problem ten nie doskwiera. Pewnie też ciepło z matryc jest różnie odprowadzane. Może już jest lepiej?

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wesoły Miś Zobacz posta
    Pewnie też ciepło z matryc jest różnie odprowadzane. Może już jest lepiej?
    Na 100% jest lepiej, to nawet widać jak się porównuje zdjęcia z starszych aparatów i nowszych (tym razem nie o szumie). W nowszych mniej dokuczliwy jest banding i inne zakłócenia obrazu, spowodowane np. złym odseparowaniem gorącej elektroniki od samego sensora.

Właśnie coś takiego sobie teraz oglądam

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    To samo powinno być w kompaktach od samego początku ich istnienia, a jednak problem ten nie doskwiera. Pewnie też ciepło z matryc jest różnie odprowadzane. Może już jest lepiej?
    -----------------
    Chyba logiczne jest, ze łatwiej odprowadzić ciepło z małej matrycy w kompaktach ( także w 4/3) w stosunku do większych...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Ale jeśli rzeczywiście matryce tak się grzeję to nawet plus bo w zime można ogrzać sobie ręce

Awatar Esjot
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Chłodzenie matrycy?Znaleźli już na to sposób
    http://fotoblogia.pl/tag/mrozenie-aparatu

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Alleg, zupelnie sie z toba zgadzam, nie przeszkadza mi to ze nadeszla nowa technologia, ale miniaturyzacja na poziomie e4xx jest wedlug mnie wystarczajaca, chcesz mniejsze- bierzesz kompakta. Nie krytykuje tutaj tych co lubia male, zgrabne bezlusterkowce, ale sadze ze jest gro ludzi co wola stara dobra budowe body jeszcze z porzadnym gripem...

Widzialem raz, Pena z 35-100 bodajze...
    To bylo na filmiku pokazujacym jak robili reklame olympusa, (co robili historyjke ustawiajac zdjecia)
    ... wygladalo to, ekhem... smiesznie to malo powiedziane, nie wyobrazam sobie pracy na takim zestawie, no chyba ze z przywiazaniem ceglowki do Pena coby wyrownac :P

PS: Ciekawie jak rozwiaza problem dobrej (ciezkiej) optyki z malymi gabarytami bezlusterkowcow

Czarek
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    PS: Ciekawie jak rozwiaza problem dobrej (ciezkiej) optyki z malymi gabarytami bezlusterkowcow
    W prosty sposób: nigdy nie będzie takiej optyki.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez irek50 Zobacz posta
    -----------------
    Chyba logiczne jest, ze łatwiej odprowadzić ciepło z małej matrycy w kompaktach ( także w 4/3) w stosunku do większych...
    To wcale nie musi być takie oczywiste, ale nie będę tego drążył. Miałem na myśli, że w kompaktach powinny rosnąć szumy w trakcie używania, a nie rosną. Tak, matryca mniejsza, ale obudowa także i wszystko w środku ciasno upakowane.

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W prosty sposób: nigdy nie będzie takiej optyki.
    Ja bym raczej powiedział, że brak lustra nie zmusza do produkowania wyłącznie małych korpusów, więc jak będzie potrzeba, to i duża, ciężka optyka i duże korpusy się pojawią.
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 8.01.11 o 18:17

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Ja bym raczej powiedział, że brak lustra nie zmusza do produkowania wyłącznie małych korpusów, więc jak będzie potrzeba, to i duża, ciężka optyka i duże korpusy się pojawią.
    ----------
    Z tym zgadzam się w pełni... W analogowym modelu 6x6 SWC Hasselblad wyrzucił lustro dodatkowo przyspawując obiektyw do korpusu --kaseta pozostała odłączalna
    http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...ed=0CCoQ9QEwAQ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Pytanie tylko, co to jest ta potrzeba i kto ma ją odczuwać - użytkownicy, czy producenci? Bo użytkownicy mieli i mają wiele potrzeb, których producenci jakoś nie spieszą się spełniać.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb