Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Olympus SP-600UZ - pytanie o stabilizacje

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Ludzie nie kompromitujcie się,
    SP-600 jest pełnym automatem - 120% kompakt tylko z troszkę większym zoomem.

Jedyne co możesz zrobić podbić ISO i ustawić EV na np -1,0 żeby aparat ustawiał krótszy czas
    No widzisz, czyli jednak trzeba było instrukcję przeczytać
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Grzechot69 Zobacz posta
    no tak,
    myślałem, że taki aparat będzie lepszy od zwykłej cyfrówki, jednak się zawiodłem
    To jest zwykła cyfrówka tylko ma duży zoom. Nie ma w pełni manualnych ustawień typu A S M.

.... tak że podstawy fotografii mam, jednak uważam się za całkowitego amatora, a tam w obiektywie stabilizacja działała bez zarzutu, tu pisze że jest podwójna a nie wyrabia.
    Po tym co napisałeś z tymi podstawami nie bardzo. Uparłeś się na stabilizację. Tak w uproszczeniu, stabilizacja umożliwia wykonać nieporuszone zdjęcie z czasem 1/20s, czy 1/10s niwelując drgania rąk i do tego służy.
    Natomiast aby "zamrozić" ruch, czyli zdjęcie poruszającego się psa potrzebujesz użyć czasu migawki w okolicach 1/500s. Tym aparatem nie będzie to łatwe. W słoneczny dzień, na niedużej ogniskowej i tryb sport być może coś wyjdzie. Musisz poznać ograniczenia tego aparatu i zaakceptować albo zmienić na inny.

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    po tym nowym spodziewałem się czegoś pomiędzy lustrzanką a zwykłą cyfrówką...
    To chyba istota problemu..
    Irytująca jest "moda" producentów na pakowanie hiper'megazoomów, wodotrysków typu wybór stref czasowych i innych bzdur, przy jednoczesnej likwidacji trybów A/S/M
    (wystarczyłby sam "S" żeby zablokować jednocześnie wysoki czas i niskie ISO,
    przysłona by była i tak otwarta na maksa - cała reszta pierdół zbędna)
    Efekt jest taki, że klient kupuje małpkę z 15-krotnym zoomem i ISO 1600, wyglądającą "prawie jak lustrzanka", ma duże oczekiwania,
    bo technologia przecież idzie do przodu,a zdjęcia robi się trudniej, niż kompaktem sprzed pięciu lat.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Conchitta Zobacz posta
    To chyba istota problemu..
    Irytująca jest "moda" producentów na pakowanie hiper'megazoomów, wodotrysków typu wybór stref czasowych i innych bzdur, przy jednoczesnej likwidacji trybów A/S/M
    (
    Skąd. są megazoomy małpki i megazoomy zaawansowane. Każdemu według potrzeb. Istotą problemu jest brak wiedzy co się kupuje i pytanie po fakcie zamiast przed zakupem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Banned | OlyJedi
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Skąd. są megazoomy małpki i megazoomy zaawansowane. Każdemu według potrzeb. Istotą problemu jest brak wiedzy co się kupuje i pytanie po fakcie zamiast przed zakupem.
    Ok. napisałem to na podstawie tego iż miałem kiedyś SP-510 UZ,
    tam P/A/S/M był (co ratowało ten aparat, bo Auto i tryby tematyczne to nieporozumienie)
    sądziłem ,że 600-ka to poprostu nowszy model - kontynuacja..

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cały czas z uporem maniaka, będę powtarzał, że po pierwsze trzeba czytać o podstawach fotografii i wykorzystania możliwości danego typu aparatu, a po drugie praktykować.
    I wykorzystać to co inni już osiągnęli korzystając z tego aparatu.
    Korzystając np. z strony:
    http://www.partner.olympus.pl/SP-600UZ.html
    Przytoczę poniżej ich zdjęcia w trybie AF-Tracking dla zobrazowania, że można poprawnie wykorzystać możliwości aparatu TYLKO TRZEBA CZYTAĆ INSTRUKCJĘ i praktykować.
    Czego nie omieszkałem, od pierwszego swego postu zauważyć.

W sieci jest tysiące zdjęć z testów tego aparatu przeprowadzonych przez różnych niezależnych użytkowników i firm i jakoś nie widać tam problemów, oczywiście w zakresie możliwości oferowanych przez tego typu aparat.
    Jednak należy opanować PODSTAWOWE wiadomości w zakresie fotografii.
    Aparat to tylko narzędzie a jak będzie wykorzystane zależy od użytkownika (celowo nie używam określenia fotografika).
    Pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AF_Tracking_1.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	799,3 KB
ID:	42045   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AF_Tracking_2.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	769,5 KB
ID:	42046   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AF_Tracking_3.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	815,8 KB
ID:	42047   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AF_Tracking_4.jpg
Wyświetleń:	93
Rozmiar:	788,5 KB
ID:	42048  

"Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nvm

przeczytałem pełną recenzję i ten aparat to tyko cyfrówka z większym zoomem a stabilizacja to taki bajer który działa gorzej niż w starym,
    + zauważalne straszne ziarno

Nie polecę go nikomu, dobrze że mi został stary aparat

temat do zamknięcia

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Bez światła nie ma zdjęcia. Pstrykanie w styczniu o godzinie 16 to kiepski pomysł. Poczekaj na warunki podobne do tych z kolejnych zdjęć, kwiecień o 7:35, wakacje w czerwcu po godz 12 i dopiero oceniaj nowy aparat.