E-520, ZD 14-42, 70-300
Piszę o ostrości na końcu, czyli głównie te dodatkowe co do 70-300 300-400mm. Moja 135-400 pod koniec rewelacyjna nie jest na pełniej dziurzeA na jakiej podstawie TAK uważasz?A jest jeszcze Sigma 135-400Na końcu chyba też f/5,6, ale ostrość kiepska... Jak jest w 70-300 czy 150+EC2.0 to nie wiem, ale tu jest marnie, marnie...
Jakość tych fotek (ostrość) jest aż tak "kiepska"?
https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=4234 (i nie tylko TU)
Większość z NICH cykane SIGMĄ 135-400.
Pozdrawiam.![]()
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Zaczynam się zastanawiać nad wersją ZD 150/ 2,0 + EC 2.0. Drogie to to , ale... Mam pytanie czy próbował ktoś z Was takiej konfiguracji: ZD 300/2,8 jest dla mnie poza zasięgiem. Chodzi mi o w miarę ostre i szybkie 300 bez makro.
Z góry dziękuję za odpowiedź AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Na czym polega słabość ZD 150/2 + EC20 ?
Odczuwam dysonans poznawczy- na dpreview użytkownicy ( fanatycy?) chwalą, natomiast na rodzimym gruncie, gdzie właścicieli tyle, co udokumentowanych objawień potwora z Loch Ness, słyszę wypowiedzi na nie. Tłukę głównie zdjęcia dokumentacyjne (z pomocą ZD 70-300) ptaków, gdzie drobny detal- prążkowanie lotek, lub brak decyduje, że obserwowało się pospolitego orlika krzykliwego lub wielce rzadkiego orła stepowego, myszołowa lub kurhannika ( kto ciekaw niech zajrzy na orzeczenia Komisji Faunistycznej z 2010 r.-mam tam parę zgłoszeń). Nie mam zbytniego zamiaru rozstawać się z Olympusem ( trochę na przekór kolegom canonierom- "musisz zmienić system"), cena w OJ zachęcająca, więc jak to jest?
Dodam, że za pomocą starego Pentacona 300/4, na ręcznym ostrzeniu bywa nieźlejeno trza domykać i pod światło cienko, i jeszcze z przysłony 19-listkowej Honeckerowi zrobiły się żaluzje, więc dumam, że nie trzeba mi piekielnej machiny z błyskawicznym AF, ino wysoce rozdzielczego sprzęta.
![]()
E-520, ZD 14-42, 70-300
Tu nie problem ZD150 i EC20, a problem ZD150 z puszkami i praca AF, a zwlaszcza jego celnosci.
Dwie osoby, ktore mocno powazam i ktore maja niemale doswiadczenie z foto przyrody powiedzialy to samo.
Wiec stad moja przesiadka.
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Dzięki za zaproszenie, brak mi niestety czasu- mam teraz kampanię wypełniania wniosków dla tzw. beneficjentów.
Jako ciekawostka- jakie zdjęcia trafiają się- błotniak stepowy,w stanie wolnym, czysto dokumentacyjne zdjątko. Bez zasiadki, bez porcji rosołowych, kwintesencja ptasiarstwa. Bestia pojawia się i mknie- a ja próbuję ją złapać... Ostro, nieostro- ważne są cechy diagnostyczne.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi![]()
E-520, ZD 14-42, 70-300