Pani B,
tyle lat, a jakoś przeoczyłem ten wątekDzięki za odświeżenie!
Też 'zauważyłem' tę pracę na innych portalach i oceniłem pozytywnie, bardzo fajna kompozycja.
Świadomość, że jest to 'kolaż' - obdziera z tajemniczości, z zachwytu nad "tym momentem", wyzwoleniem migawki właśnie wtedy, nad ulotnością chwili...niestety.
Zostaje nam jednak świetnie zrealizowany pomysł - obraz/kolaż - ciągle dobre, choć dla mnie - tak jak i Feelgood - to inna kategoria.
pozdrawiam
To że "kolaż" widać od razu i nie to mnie zaskoczyło![]()
To jest jak w pracach naukowych (od licencjackich, przez mgr do esejów naukowych publikowanych w periodykach)- brak podania informacji, że korzysta się ze źródeł czy cytuje obce teksty - dyskwalifikuje pracę a autor posądzany jest o kradzież dorobku innej osoby, zgadzam się z tym mechanizmem.
A co w przypadku stocków? kiedy ten dorobek jest wystawiony na sprzedaż z licencją na dowolną manipulację?
To też przypomina przypadek sprzedawania 'cudzych' zdjęć z Instagrama ale w dużym formacie i z całą instagramową lamówką...
Myślę, że fotomontaż to jak klejenie bitów - rozbieranie utworów na czynniki pierwsze i tworzenie z tego nowej melodii. To dzieło prędzej nazwałabym coverem.![]()
Cover, czyli taki tunning?
Ale czy taki tunning - jako nowe 'dzieło' można traktować jako własne, nie cytując składowych?
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Nic nie zastąpi zwykłej przyzwoitości, ale ta jest niemodnaCzyli mówiąc po "nowemu" : kreatywne podejście do efektów dostępnych w przestrzeni medialnej nie zawsze pozwala na jednoznaczną identyfikację moralną tego podejścia i należy to odbierać jako jasny przekaz dominacji efektywności nad innymi wartościami
Tak? i jesteśmy w kontakcie
![]()
Ostatnio edytowane przez voovoo2 ; 7.07.15 o 21:44
Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|