Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 103

Wątek: e510 kontra e600/620

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez wiktor19 Zobacz posta
    obiektywy:
    50mm 1:2 macro ed lens
    7-14 mm 1:4 ed lens
    14-35mm 1:2 ed lens swd
    50-200 mm 1:2,8-3,5 ed lens swd
    extension tube ex-25
    1.4x tele converter ec-14
    lampa fl-50r
    pilot rm-2

wczesniej nikon d-500 18-105, 75-300
    Taki zestaw do Cioci na imieniny... Nie no, to jak kupić Ferrari i utyskiwać że fotel niewygodny, stary już, może by wymienić na kubełka z Malucha... Ale kto bogatemu zabroni.

A na serio - to wcale nie musi być żart, ze swoimi pieniędzmi to chyba każdemu wolno robić co się chce (nawet jak to bez sensu...). Z podanych tylko E-620 z gripem. Może kolega po prostu lubi małe korpusy i tyle. Ale podpinać do osprzętu za 15k stary E-510??? To się kupy nie trzyma.

PS. Sam chciałbym taki zestaw "przez przypadek" (WTF?) zgromadzić.

PS2. Jeżeli to na serio (nadal nie mogę uwierzyć) i dostałeś np. w spadku, a nie masz faktycznie wiele kasy (dlatego się zastanawiasz nad E-510), sprzedaj 14-35 a za to kup jakiś porządny korpus z 12-60 SWD.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 4.01.11 o 22:02
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

wiktor19
    Gość
    dzieki moominek, tego typu rozwiazan szukam. kasa niestety nie smierdze za bardzo, mam tylko tyle ile zarobie, dlatego nie probuje na razie myslec o niczym wiecej jak 620, a co za rok dwa, to czas pokaze.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Są w tym systemie 4 szkiełka, które dla większości z nas są tylko marzeniem - do nich zalicza się posiadane przez Ciebie ZD 14-35, zastanów się zanim sprzedasz - zrób jakąś szkółkę fotograficzną. Popróbuj trochę, dopiero jak Ci nie będzie leżeć, sprzedasz.

Używane e-3 bywa od 2tyś, używane e-30 widuję od 2,5 tyś. różnica ceny od e-620 nie aż taka dużą. W serii 6x0 użyto to te samą matrycę i procesor co w e-30 i pierwszych penach. E-3 na matrycę mniejszą - tę samą co e-5x0 i e-4x0.

Ale jeśli zdecydujesz się na aparaty z Twojej listy - to e-620/ e-600.
    Po podaniu listy szkieł rozumiem Twoja potrzebę zmiany.

Jeśli dobrze pamiętam różnica jest tylko w podswietlaniu guzików i braku kilku filtrów artystycznych. 600 to budżetowa, kryzysowa wersja która Oly puścił na rynek brytyjski i USA, i nie wiem na pewno gdzie jeszcze.
    e-600 - specyfikacja z olympusamerica. com

Pozdrawiam AP,
    Ostatnio edytowane przez apz ; 5.01.11 o 06:46
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria
    Nabijacie się z kolegi a ja myślę, że najszybciej dogadałby się z Marzenką. Tak coś mi się wydaje. Tylko ona coś ostatnio mało aktywna na forum

wiktor19
    Gość
    witam ponownie po krotkiej przerwie. post powrocil i prosilbym o dalsza dyskusje na w/w temat.
    ps. urazy do nikogo nie chowam

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    nie będziesz miał biedny czego dokupić! (piszę całkiem serio)
    jakbym miał doradzić uczciwie odłóż sprzęt/sprzedaj a pieniądze daj na konto i kup Praktice z dwoma obiektywami lub zd14-42 (obiektyw kitowy) a jak się nauczysz robić zdjęcia wtedy stopniowo dokupuj obiektywy (za pieniądze z konta). Im później, tym lepiej.
    Z drugiej strony gdybym był na Twoim miejscu na pewno bym tak nie zrobił.
    Jeśli jednak tak zrobisz - wzbudzisz podziw nie tylko u mnie, jak to się mówi "pełny szacun" ze zdjęciem kapelusza i uklonem z mojej strony.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Przy dobrych obiektywach, warto kupić korpus, który pozwoli je wykorzystać.
    Im lepsze narzędzia, tym łatwiej osiągnąć pewne efekty.
    Wiadomo, uczyć się można na gorszym, ale jak kogoś stać, to może od razu kupić full wypas.
    Moim zdaniem nie ma sensu zmiana body na jakieś pośrednie. Przecież obecne działa i zdjęcia robi. Dozbieraj i kup od razu E-30 albo E-3 E-5
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Oj Panowie Proszę, piszcie na temat, a nie rozkminiajcie, a czemu a jak a skąd a dlaczego... To niczego nie wnosi, tylko psuje atmosferę...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

wiktor19
    Gość
    nie wiem czy slusznie, ale czytajac wasze wypowiedzi, odnosze wrazenie ze nie ma wystarczajaco dobrego korpusu olympusa do tych szkiel. nie stac mnie w tej chwili na e3 (nie chce kupowac uzywki) a tymbardziej na e5. co do e5, ostatnio przegladalem artykul na temat e5, i zdjecia ktore tam zamiescili, jakos (tylko moim zdaniem) nie powalaly . oczywiscie nie mowie w tej chwili o temacie zdjec, czy technice. moze sie myle , ale jest to tylko moje subiektywne zdanie. e 330 poprostu mnie wnerwia i odbiera wiekszosc przyjemnosci z robienia zdjec. dlatego szukam czegos , co sprawia mniej problemow i pozwoli mi sie skupic co moim zdaniem jest wazniejsze, a mianowicie robieniu zdjec. nigdy nie bylem onanista sprzetowym (przepraszam jesli kogos urazilem),nigdy nie kupowalem aparatu patrzac przez mikroskop na zdjecia jakie robi ( w tej chwili jest to moj 6 aparat), szukam czegos co nie bedzie sprawiac zbyt wielkich problemow zarowno w obsludze , jak i ze strony trwalosci (oprogramowanie, mechanika). przeciez nie o to w tym wszystkim chyba chodzi, zeby chcac zrobic zdjecie potrzeba wczesniej doktoratow z obslugi sprzetu, znac jego budowe jak przynajmniej konstruktor. oczywiscie , wiedzy nigdy dosc

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    wiktor19, na Twoim miejscu sprzedałbym wszystko. I w zależności, czy będziesz chciał sprzęt możliwie jak najlepszy i na czasie (niezależnie od tego, czy faktycznie jest Ci taki potrzebny,czy nie), czy też możliwie najbardziej dopasowanego do Twoich potrzeb, rozważyłbym dwa rozwiązania:

- coś z nowości APS-C + kilka lepszych szkieł
    - coś z bezlusterkowców + kity.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb