Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 103

Wątek: e510 kontra e600/620

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez najdos Zobacz posta
    1. Szumy - słyszałem, że 510 szumi najmniej a 620 najbardziej ze względu na upchnięcie 12 M pikseli w matrycę o takich samych rozmiarach jak reszta. Słyszałem też, że 510, pomimo posiadania takiej samej matrycy, szumi mniej od 520 z niewiadomych przyczyn.
    520 szumi bardziej od 510 u ludzi nie czytających instrukcji, opcja GRADACJA wyciąga cienie kosztem szumów, po jej wyłączeniu szumią tak samo

2. Szybkość i precyzja AF w trudnych warunkach oświetleniowych - tutaj słyszałem, że pięćsetki mają problem z łapaniem ostrości przy wspomaganiu lampą. Proszę także o wypowiedzi na temat wygody i precyzji manulanego ostrzenia w systemie 4/3, jako że nie odbywa się ono mechanicznie ale przez silniczek i brak jest skali odległości na obiektywach.
    Wygoda i precyzja manualnego ostrzenia nie zależy od silniczka tylko od jasnego i dużego wizjera którego w/w modele nie posiadają.

3. Zakres tonalny - podobno jest to najsłabsza strona Olympusa w porównaniu do konkurencji, ale jak to wygląda prównując 3 ww. modele?
    w E-620 lekko lepiej, ale to moje zdanie, nie pamiętam co na to tabelki i testy

PS. Znalazłem E-510 z 14-42 i 40-150 za ok. 1000 zł. Przebieg: 21 tys. zdjęć - czy to jest dużo?
    IMHO nie dużo (cena) i nie dużo (przebieg)
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Witam wszytskich klubowiczów.
    Też mam zamiar się stać szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Olympus.
    O, ktoś chce wejść w system 4/3! I to teraz! Piekło zamarza!

Kolego najdos, z korpusów, które wymieniłeś najbardziej wartym kupna jest E-620. Szumy nie są większe, w najgorszym przypadku są takie same, a 2mpix dodatkowo może się przydać. Poza tym są bajecznie łatwe do zniwelowania podczas pracy z plikiem RAW. Zakres tonalny ma ta puszka zupełnie przyzwoity.
    http://www.dpreview.com/reviews/olympuse620/page16.asp
    http://www.dpreview.com/reviews/olympuse520/page19.asp

Subiektywnie oceniam E-620 jako najbardziej udaną konstrukcję Olympusa w kategorii cena/jakość. Korpus jest napakowany funkcjami, do których amator będzie długo dorastał, a mikrokorekcja AF w wydaniu Olympusa jest unikatowa w sprzęcie za te pieniądze i naprawdę nie do przecenienia.

Mieszka w
    Świebodzin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzięki za podpowiedzi. Właśnie czaiłem się trochę na 620. Podoba mi się ruchomy ekran, ale jak go wziąłem do ręki, to ewidentnie brakowało uchwytu. Może to kwestia przyzwyczajenia - mój stary Zenit też nie miał uchwytu i był dużo cięższy, a zdjęcia jakoś się robiło. Zastanawiam się jadnak nad trochę tańszym 5x0 i zostawienieniem sobie funduszy na jakieś szkło.

Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Poniżej 100zł kupisz grip do E-620. Ja Przesiadłem się z E-510 i powiem, że E-620 z gripem trzyma mi się lepiej niż E-510. Nie ma oczywiście takiego wybrzuszenia, ale za to mały palec już nie ucieka, a pionowo do portretu trzyma się już w ogóle idealnie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja mam e-620 i wcale nie małe łapska (rozmiar 9,5).
    Jednym z kryteriów zakupu E-620 była właśnie jego wielkość. I od początku nie miałem z nim problemów, z trzymaniem czy obsługą. Fakt, że jest to moje pierwsze lustro, ale myślę że do wielkości każdy się przyzwyczai

Swojego czasu, też po okazyjnej cenie nabyłem grip. Nawet nie liczyłem, że będe go używać, ale niska cena mnie skusiła i kupiłem. Odkąd podpiąłem gripa to już go nawet nie zdejmuję Aparat z gripem raz, że ma więcej energi w sobie, a dwa, że dociążyło mi to aparat i trzyma mi się go pewniej jednak

A sam aparat po prostu lubię, i nawet nie wyobrażam sobie obecnie zamienić go na cokolwiek innego. Zwłaszcza, że cały czas go poznaję i się go uczę, tak samo jak uczę się robić zdjęć Ten aparat wg mnie ma naprawdę duże możliwośći jak na takiego amatora jak ja

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Ależ ten rozmiar się Was uczepił . Wiadomo to ergonomia, ale też i indywidualne podejście.
    Wcześniej fociłem E-1 + grip, obecnie robię malutkim E-420 i w obu przypadkach nie narzekałem. A jako kamieniarz mam trochę łapy .

Aparat to nie cycek - z dłoni nie musi się wylewać, by zdjęcia robił ! ( nadmieniam, nic nie mam do małych piersi ).

Pozdrawiam
    rumpel

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cycek, który robi zdjęcia, to przyszłość systemu Olympus!

Mieszka w
    Świebodzin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    I jeszcze jedno. Czy e-620 ma lepszą wbudowaną lampę niż pięćsetki? I czy ta lampa wystarczy do robienia zdjęć u cioci na imieninach, ew. na ślubach z niewielkiej odległości?

Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    I jeszcze jedno. Czy e-620 ma lepszą wbudowaną lampę niż pięćsetki? I czy ta lampa wystarczy do robienia zdjęć u cioci na imieninach, ew. na ślubach z niewielkiej odległości?
    Lampa jest ta sama. Do cioci wystarczy. Na śluby raczej nie, chyba, że zapniesz jasny obiektyw, a kościół będzie mały i jasny.
    Każda wbudowana lampka da brzydkie ostre cienie (tym bardziej odpada na śluby). Możesz dokupić jakiś dyfuzorek, ale wtedy będzie strata i tak niewielkiej ilości światła.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Roby Zobacz posta
    Nie pisałem że coś jest gorsze ,złe itd .
    Po prostu jak na moje łapska 620 to maleństwo E-czydzieści jest ok a E-czydzieści + grip to jest bajka
    Jak dla mnie z kolei najbardziej ergonomiczna jest seria e-5x0.
    Gdyby do takiego ew. E-550 dali lepszy wizjer i AF oraz ruchomy LCD, to by była dla mnie bajka.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm