Musisz sie przelaczyc w tryb priorytetu czasu, czyli tryb S albo Tv, o ile Twoj aparat taka mozliwosc oferuje.Zamieszczone przez Korz0nek
Musisz sie przelaczyc w tryb priorytetu czasu, czyli tryb S albo Tv, o ile Twoj aparat taka mozliwosc oferuje.Zamieszczone przez Korz0nek
Mam tryb S :P Dzięki
A co powoduje wiekszy/mniejszy czas otwarcia przesłony?
yfu
przysłona nie ma czsasu otwarcia...
Chyba chodzi Ci o tryb A
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Nie ma czegos takiego jak czas otwarcia przeslony. Przeslona to takie cos, co przeslania w roznym stopniu otwor przez ktory wpada swiatlo. Im wieksza liczba tym przyslona jest bardziej domknieta, czyli wpada mniej swiatla i zwieksza sie glebia ostrosci. Przeslone mozna ladnie sobei obejrzec w obiektywach manualnych, gdzie domyka sie ja mechanicznie, pierscieniem. W obiektywach do syfry przeslona jest domykana dopiero podczas robienia zdjecia. Mam nadzieje, ze pomoglem.Zamieszczone przez Korz0nek
Pzdr
Dobra spoko :P Grizz zrozum mnie :P Ja dopiero poznaje co to jest aparat :P Nigdy wczesniej się nie bawiłem takim urządzeniem :P
Są wogole jakieś poradniki. Jak robić zdjęcia? I wszystko jest objaśnione co i jak? Czy tylko płatne książki?
popatrz na fotopolis.pl
prowadzą poradnik... poza tym wpisz w google frazę i dość sporo tego CI wyskoczy.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Na tym Fotopolis porady są praktycznie do lustrzanek. :P
Jeszcze jeden dużo problem.
Akumulatorki.
Wujek dał mi jakieś EVERy 1800+ bo bratu swoje gdzieś zgubił :P :P :P.
I tak chciałbym kupić Akumulaotrki + ładowarka. Tylko nie wiem jakie.
Wiadomo żeby nie były za drogie. I aparat dawał na nich rade.
Ostatnio na tym forum czytałem o Akumolatorkach "Sanyo 2700mAh" i ładowarce "IC8800"
Tylko że łączny koszt wynosi akurat 200zł. Czy jednak lepiej zainwestować? Niż potem się marwić na zapas?
Znalazłem, także coś takiego. Użytkownik x pisał, że dają rade.
Także znalazłem taki tekst.Kod:https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=1381
Może wy mielibyście coś do zaoferowania?Kod:Po kilku testach najbardziej mi odpowiada akumulator Litowo-Polimerowy CRV3. Konkretnie posiadam akumulator Maxcell CRV3 - max2500mAh Do tego dość tania i prosta ładowarka. Oczywiście zgodnie z opisem procesorowa, oraz zgodnie z prawdą nie posiadająca procesora. Ładowarka jednak ma troche elektroniki, i wg mnie poprawnie przerywa ładowanie dla tego akumulatora. Ładowanie jest dość małym prądem około 650 mA. Czyli 0.3 pojemności. Czas jego ładowania około 4,5 - 5 godzin.
KorzOnek, tu masz komepndium wiedzy o akumulatorach https://forum.olympusclub.pl/topics9...ory-vt8981.htm Poczytaj, na pewno cos znajdziesz. I jak cytujesz, to uzywaj cytatu, a nie kodu
Pzdr
Zamieszczone przez Korz0nek
Ze nie ma czasu otwarcia "przyslony", to juz wiesz. Co do po prostu czasu naswietlania zdjecia, to im mniejsza przyslona, czyli im wiekszy otwor, tym krotszy czas potrzebny na naswietlenie zdjecia. Im wieksza czulosc matrycy [czyli ISO], tym krotszy czas naswietlania, bo matryca jest bardziej czula na informacje... Jezeli ustawisz przyslone na najnizsza jej wartosc liczbowa [2.8 czy ile tam ;]] oraz iso na jak najwyzsze [nie wiem, jakie masz, np 1000], a i tak zdjecie bedzie poruszone, to uzyj lampy blyskowej. Mozna sie jeszcze bawic w niedoswietnianie o np. -1ev i otem rozjasniac na komputerze, ale... efekty sa mizerne, o wiele lepiej uzyc lampy blyskowej. Swiatla nie stworzyszZamieszczone przez Korz0nek
To wlasnie dlatego wieeele ludzi wydaje ogromna kase na jasne obiektywy :P
Co za roznica? Fizyka jest ta sama w kazdym aparacie :P Jeszcze tu masz poradniki: http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotog...siazka-on-lineZamieszczone przez Korz0nek
Co do tej ladowarki, to sie nie wypowiem, bo sama mam IC8080, ale w komplecie daja aku. Energizer - za ta sama cene masz Sanyo 2700, a taniej Sanyo 2500 - ja na Twoim miejscu wzielabym sprawdzone i polecane przez wielu Sanyo...Zamieszczone przez Korz0nek
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Czyli mam wziąść sprawdzone Sanyo i Ładowarke IC8080.
Nie wiecie w jakich sklepach jest najtaniej? Czy allegro?