Witam.
Tak jak papier 15x10 nie ma dokładnie wymiarów 15cmx10cm tylko 6"x4"
tak papier 21x15 ma tak na prawdę też trochę inne wymiary.
I stąd moje pytanie: jakie dokładne wymiary (pewnie w calach) ma papier 21x15?
Witam.
Tak jak papier 15x10 nie ma dokładnie wymiarów 15cmx10cm tylko 6"x4"
tak papier 21x15 ma tak na prawdę też trochę inne wymiary.
I stąd moje pytanie: jakie dokładne wymiary (pewnie w calach) ma papier 21x15?
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1
Nie wiem czy piszę o tym wymiarze o który Ci chodzi, w każdym razie, w laboratorium, z którego korzystam, odbitka 15x21 docelowo ma 152x210mm, a więc robię pliki 1795x2480 pikseli.
Problem w tym, że u mnie szerokość wyszła ok 208mm
i zmieniły się proporcje przez co ucięte zostały napisy, które dodałem do zdjęcia.
Zagłębiając się w temat wychodzi, że papier jest dostarczany w formie bębnów a cięty jest z rolki na miejscu przez co jedynie wysokości można być pewnym.
ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
Zdjęcia do labu kadruję na format 14,6 cm x 20,6 cm przy 300dpi i dodaję automatycznie (za pomocą akcji canvas size) szarą ramkę do wymiaru 15x21cm. Czasem trzeba dociąć zdjęcia, gdy maszyna nierówno prowadzi papier, ale przynajmniej nic nie ucina z kadru...W zależności od typu maszyny proponuję własne wymiary wstępne --może wystarczyć 14,8 x 20,8 cm --- pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.01.11 o 12:16
po kija tutaj zadajesz to pytanie?? w labie o to pytaj...skąd tu mają wiedzieć na jakiej maszynie i jak drukują zdjęcia ?
skow:-----No właśnie miałem problemy z szerokością i długością --ciężko się wstrzelić w format, bo maszyna nie powtarza idealnie podanych rozmiarów... dlatego pomysł z ramką mi wypalił (jest róznie na innych typach labów). W dawnych czasach analogowych stosowano głównie (między innymi oczywiście) formaty 13x18cm i 18x24cm , a 15x21 (A5) jest połówką poligraficznego A4![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.01.11 o 14:01
Nie do końca chyba połówką, odbitka 15x21 ma nieco więcej na krótszym boku, ale takie odbitki zwykle wchodzą w koszulki A5, w każdym razie zbliżenie ich do A5 może być walorem tego formatu. A więc dłuższy bok odpowiada A5, a krótszy chyba bierze się stąd, że odbitka powstaje z roli papieru szerokości 152mm, takiej samej jak odbitki 10x15, chociaż mogę się mylić bo kompletnie nie znam się na tych maszynach![]()
Karol;---Chyba jest tak jak piszesz, natomiast 152mm to w przyblizeniu 6 cali -(25,4mm x 6 = 152,4mm) Zamieszanie jest spore i pochodzi od różnych standardów formatów i przeliczeń cali na centymetry--pozdrówka
---------------------------------------------------------------
ps: Więc ten (między innymi) format pochodzi pośrednio od wymiarów ziarna jęczmienia
--cytat z Wikipedii: "Cal (ang. inch) – pozaukładowa jednostka miary długości odpowiadająca początkowo potrojonej długości średniego ziarna jęczmienia."![]()
Ostatnio edytowane przez irek50 ; 2.01.11 o 15:13
Przepraszam, zły dział?
I pewnie dostałbym niewiele wnoszącą odpowiedź: 21cm
Gdyby format 21x15 byłby wymysłem jakiegoś lokalnego fotolabu to bym nie zadawał tutaj takiego pytania ale wiem, że to popularny format.
Ponieważ to były pierwsze zdjęcia wywołane w tym formacie więc błędnie założyłem proporcje i trochę zbyt dużo zostało przycięte.
Następnym razem skorzystam z rad Irka.