Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: nowy posiadacz Olympus sp800uz - co jak ustawić, by zdjęcia były udane

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

nowy posiadacz Olympus sp800uz - co jak ustawić, by zdjęcia były udane

witam,
    jestem szczęśliwym? posiadaczem aparatu Olympus sp800uz. Zrobiłem już kilka (może około 250 zdjęć) i niestety większość z nich jest rozmazana i niewyraźna. Kupiłem ten model z myślą że będzie to niezły aparacik a na razie jakoś nie wygląda to kolorowo. Proszę o jakieś porady co i gdzie poprzestawiać w ustawieniach aby zdjęcia były udane.
    Z góry dzięki.

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co chcesz fotografować, w jakich warunkach oświetleniowychitd
    To takie podstawowe info jakie potrzebne jest do pomocy Tobie.

Wstępnie ustaw aparat na iAuto, a rozdzielczość na 8mpix. Do pocztówki wystarczy, a i aparat będzie miał łatwiej
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez snuffi Zobacz posta
    Wstępnie ustaw (...) rozdzielczość na 8mpix. Do pocztówki wystarczy, a i aparat będzie miał łatwiej
    W jakim sensie łatwiej? Przecież aparat i tak używa pełnej rozdzielczości, a potem jedynie przeskaluje zdjęcie.

Zdjęcia są niewyraźne, bo pewnie zdjęcia robione są na długich ogniskowych, światła jest mało, a ręka się trzęsie. Poza tym trzeba pamiętać, że nawet zdjęcie zrobione ze statywu i nie poruszone, kiedy będzie oglądane na komputerze w powiększeniu 1:1 nie będzie super ostre.
    Ostatnio edytowane przez Dar-i-jush ; 1.01.11 o 15:18

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    154
    Moja galeria
    Najlepiej zajrzeć do doświadczeń innych typu test np.:
    http://www.fotomaniak.pl/25174/olympus-sp-800uz-test/ to już gotowa instrukcja !!!
    Pooglądać sobie jakie inni stosowali ustawienia i czytać w Google co inni piszą - opinie
    http://www.google.pl/search?q=olympu...ed=0CE4QqwQwBA
    http://www.steves-digicams.com/camer...photos-93.html
    Jedno co można zauważyć z zdjęć testowych, to to, że ten model jak większość UZ Oly najlepiej wykorzystać przy A i f/~5,6, dla przysłony np. 5.6 głębia ostrości aparatu (oraz ostrość zdjęć) jest największa.
    Ustawianie ostrości:
    „inteligencja” SP-800UZ na pewno lepiej sobie radzi, gdy w kadrze są linie pionowe i ukośne, a nie poziome. Jeśli obiekt nie ma linii pionowych przytrzymujemy aparat w pozycji pionowej, ustawiamy ostrość, korzystamy z funkcji blokady ostrości, po czym ustawiamy aparat ponownie w pozycji poziomej i wykonujemy zdjęcie.
    - Aparat szybciej zmierzy odległość, gdy sami wybierzemy punkt pomiarowy. Jeśli zatem zależy nam na szybkości wyłączamy wielopolowy pomiar ostrości, przełączając na pomiar punktowy-SPOT.
    - Jeśli nie trzeba nie używajmy najkrótszej ogniskowej – unikniemy zniekształceń beczkowatych. W praktyce, jeśli obiektyw cofnie się maksymalnie na Wide („dobije do końca”), staram się trochę wydłużyć ogniskową nie tracąc na jasności.
    - Gdy aparat czasem „nie łapie” ostrości – pomaga leciutkie poruszenie dźwignią zoomu.
    - W silnym słońcu na wyświetlaczu LCD pojawiają się pionowe białe paski smugi, refleksy (np w miejscach gdzie światło odbija się od błyszczących metalowych lub szklanych powierzchni). Taka sytuacja jest normalna i nie musi być powodem do zmartwienia. Występowanie pasków na LCD nie ma też negatywnego wpływu na jakość rzeczywistego zdjęcia, nie kierujemy aparatu w słońce i ostre światło powstaje zjawisko bloomingu poczytać można np.:
    http://www.fotografuj.pl/Article/Blo...aje_rady/id/80 Blooming
    - Stabilizacja minimalizuje rozmazanie zdjęcia wynikające z drgań ręki fotografa ale jeżeli drgania te będą za duże, to niestety, stabilizacja nie potrafi już ich skompensować. Stabilizacja daje lepsze zdjęcie przy fotografowaniu z ręki a gorsze, gdy i tak nie ma drgań (b. dobry statyw). Odpowiedź jest prosta, fotografując stabilnym aparatem wyłączamy stabilizację.
    - Balans bieli na początek = Auto
    - jeśli nie chcemy zaszumionych zdjęć nie korzystamy z ISO większego niż 400, powyżej chyba że nie masz innego wyboru (słabe oświetlenie, ale wtedy lepiej z lampą błyskową).
    Więcej poczytać uwagi w internecie.
    Ostatnio edytowane przez zbyma72age ; 1.01.11 o 16:45
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar judasz
    Mieszka w
    kraina OZ
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    moze wrzuc jakas fotke to popaczymy sobie na nia wszyscy i cos wiecej bedzie wiadomo .pzdr
    Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
    pozdrawiam reszte !
    http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    siemka. troszkę poradziłem już sobie z problemem niewyraźnych zdjęć. po prostu podczas robienia zdjęć zacząłem używać zawsze lampy błyskowej oczywiście ustawionej na Auto. ISO mam na 50 a balans bieli na Auto. Wg. mnie jest lepiej.