dpreview już przetestowali:
http://www.dpreview.com/reviews/OlympusXZ1/
Zobaczcie to:
http://www.dpreview.com/reviews/OlympusXZ1/page11.asp
WOW! Chcę mieć ten aparat!
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Przez amazon jak sie kupi to 30€ obnizaja z ceny.
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
No to teraz juz nie bede mogl spac po nocach ,w oczekiwaniu na moj zamowiony egzemplarz....kurcze.....
Olympus E-420 + ZD 25mm (kieszonkowy potffór) na poważnie , Nikon D7000, Nikon D600 + pokaźne stadko słoików do zabawy
Wyimki z recenzji:
GO:
The large aperture diameter and long equivalent focal length mean that the XZ-1 can offer at least as much control over depth-of-field as an APSC or Micro Four Thirds camera when using their respective kit lenses. The image quality isn't quite a match but the XZ-1 offers similar levels of creative control in a much smaller package.
filtr ND:
The XZ-1 has an optional 3-stop ND filter engaged via the function menu. This is not an uncommon feature in this class but is particularly significant on a camera with a lens this bright as it lets you keep the lens as open as you want, even in bright light, without being too limited the 1/2000th sec maximum shutter speed. It can also be used in situations in which you want to use a longer exposure than ISO 100 would allow - for emphasizing the flow of water, for instance.
lampa wbudowana:
The XZ-1's great party trick is the ability to control the output of remote flashguns. Owners of FL-36R and FL-50R flashguns gain the ability to take some well-lit (though the FL-50R doesn't work on the hot shoe, oddly).
jakość obrazka
In general we've been very impressed with the XZ-1's image quality.
In general, though, we were impressed with the XZ-1's image output - a sharp, bright lens and flattering image processing makes for consistently good results. The lens is consistently sharp in the center with slightly soft corners, especially at short focal lengths and wide apertures. Stopping down quickly sharpens the corners and, particularly at longer focal lengths, the results are very impressive.
Większość puntów przeciw z depreviw (Conclustion-Cons) Olympus mógłby wyeliminować przez upgrade firmware (i w miarę możliwości należy Olka naciskać).
Opcja podłączenia świetnego (co wiele razy podkreślają w recenzji) VF-2 też jest wielką zaletą tego kompaktu.
Wg mnie lepiej kupić XZ1 niż PENa w którym skończymy system na kicie 14-42. Jeśli PEN, to tylko jasne stałki i ewentualnie 9-18/4-5.6. Wtedy będzie lepiej niż XZ1. Jednak gdy kończymy zestaw na kicie - XZ1 jest mniejszy i da to samo, albo lepiej, a akcesoria można podpiąć te same, lampy zdalnie też obsłuży, a ekran OLED lepszy od LCD.
No, Olek popełnił naprawdę świetny sprzęt. Biorę.
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Pytanie czyja tam matryca siedzi że tak dobrze obrazuje. Aparacik niczego sobie, w góry jest idealny. Ciekawe jak mocny jest filtr AA - przydało by się zdjęcie tej zimowej kurtki tak jak w E-piątce...
E-420 +14-300 oraz inne szpeje
From The Earth
OK, mi też się to podoba, aczkolwiek chciałbym słów kilka o funkcjonalności:
- czy ten Oly z automatu ustawia na hiperfokalną, po nieudanej próbie złapania AF w punkcie przez nas wybranym; funkcjonalność z LX3/5 (zielony, bardzo duży zawias/kwadracik potwierdzający złapanie ostrości.
- czy ten Oly ma zoom i AF w 720p
- czy jest one touch WB z E10 czy E-PL1
- czy jest możliwość wpisania w exif zdjęcia copyright?
Aparat nie dla mnie więc 24 vs. 28 ztcmw nie zostanie odebrane jako wada
[OlyJedi]
Czy jest szansa by do 11 lutego wylądował u mnie w Kielcach lub 12-tego do odbioru w Warszawie?
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.