tomek s:
czarna HOYA ssie... wiem bo miałem na 8080 i przez miesiąc na 14-54 (bo akurat nie było MARUMI u dystrybutora). Jak tylko MARUMI przybyły, HOYA poszła na allegro.
MARUMI albo B+W - nie ma co się czarować.
tomek s:
czarna HOYA ssie... wiem bo miałem na 8080 i przez miesiąc na 14-54 (bo akurat nie było MARUMI u dystrybutora). Jak tylko MARUMI przybyły, HOYA poszła na allegro.
MARUMI albo B+W - nie ma co się czarować.
ja też chcę to zastosować w ramach dodatkowego zabezpieczenia, tulipana zwykle mam założonego odwrotnie bo mi się do torby nie mieści...tylko tyle. Do efektów to sobie szarą połówkę kupię, bo próbowalem już tego z kompaktem i w "czystych" krajobrazach naprawdę cenna rzecz...
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl
Czarna Hoya wcale nie ssssie... Mam i jestem z niej calkiem zadowolony, aczkolwiek ostatnio przestalem w ogole zakladac filtr UV, bo nie mam potrzeby.
Z moich szkielek filtrow nie sciagam. Juz kilka razy dekielek mi w torbie spadl, zrobil kilka rys na filtrze. A focac np. koncert czasami podczas zmiany szkiel zdarzy mi sie wrzucic obiektyw do torby bez dekla. Nieraz nie ma czasu na zabawe z dekielkami. Ale uzywam filtrow b&w mrc i strata na jakosci jest niewielka.
Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska
Kupując w komplecie UV WPC i Polara Marumi w Raysfoto, dostaniesz 10% rabatu (przynajmniej miesiąc temu dawali...)
ProtestujęZamieszczone przez lessie
UVki na Zuiko stosuję dla wygody - mając obiektywy z filtrami w torbie nie zakładam już dekielków - przy częstym wyjmowaniu, wkładaniu, zmianie szkła to praktyczne. Jednak w specyficznym świetle - jak bliki wiszą w powietrzu (np. noc, pod światło) zawsze ściągam filtry. Podobnie w sytuacjach innych niż ot takie pamiątkowe pstryki - gdzie priorytetem jest jakość. Niezłym zabezpieczeniem przedniej soczewki jest osłona przeciwsłoneczna, którą i tak skądinąd warto mieć założoną...
Przy moim podejściu kupiłem dość tanie filtry, kasę wolę przeznaczyć na fajniejsze gadżety...
Z filtrami jak prezerwatywami - warto mieć - czasem się przydają ale zawsze coś tam się traci na jakości...