Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Marumi UV czy Skylight WPC ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    tomek s:

czarna HOYA ssie... wiem bo miałem na 8080 i przez miesiąc na 14-54 (bo akurat nie było MARUMI u dystrybutora). Jak tylko MARUMI przybyły, HOYA poszła na allegro.

MARUMI albo B+W - nie ma co się czarować.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ja też chcę to zastosować w ramach dodatkowego zabezpieczenia, tulipana zwykle mam założonego odwrotnie bo mi się do torby nie mieści...tylko tyle. Do efektów to sobie szarą połówkę kupię, bo próbowalem już tego z kompaktem i w "czystych" krajobrazach naprawdę cenna rzecz...

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Czarna Hoya wcale nie ssssie... Mam i jestem z niej calkiem zadowolony, aczkolwiek ostatnio przestalem w ogole zakladac filtr UV, bo nie mam potrzeby.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    Z moich szkielek filtrow nie sciagam. Juz kilka razy dekielek mi w torbie spadl, zrobil kilka rys na filtrze. A focac np. koncert czasami podczas zmiany szkiel zdarzy mi sie wrzucic obiektyw do torby bez dekla. Nieraz nie ma czasu na zabawe z dekielkami. Ale uzywam filtrow b&w mrc i strata na jakosci jest niewielka.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Kupując w komplecie UV WPC i Polara Marumi w Raysfoto, dostaniesz 10% rabatu (przynajmniej miesiąc temu dawali...)

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lessie
    /ciach/
    Zauważyłem że ludzie dzieą się na tych co bez takiego filtra nie ruszą aparatu z torby i takich co nie założą nic pod dekielek...
    Takich co sa pośrodku chyba nie ma...
    /ciach/
    Protestuję UVki na Zuiko stosuję dla wygody - mając obiektywy z filtrami w torbie nie zakładam już dekielków - przy częstym wyjmowaniu, wkładaniu, zmianie szkła to praktyczne. Jednak w specyficznym świetle - jak bliki wiszą w powietrzu (np. noc, pod światło) zawsze ściągam filtry. Podobnie w sytuacjach innych niż ot takie pamiątkowe pstryki - gdzie priorytetem jest jakość. Niezłym zabezpieczeniem przedniej soczewki jest osłona przeciwsłoneczna, którą i tak skądinąd warto mieć założoną...
    Przy moim podejściu kupiłem dość tanie filtry, kasę wolę przeznaczyć na fajniejsze gadżety...
    Z filtrami jak prezerwatywami - warto mieć - czasem się przydają ale zawsze coś tam się traci na jakości...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook