Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Filtr polaryzacyjny czy .. Photoshop ??

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Zdecydowanie polaryzacyjny i to jak najlepszy.
    PSem możesz oczywiście podbić kolory , ale nie o to chodzi w polaryzacji światła.
    Nie zniwelujesz odbić światła ze źdźbeł (jak to się pisze ? ) trawy, nie wyeliminujesz z wody. Nie zrobisz Photoshopem wielu rzeczy do których filtr służy.
    Bo wbrew pozorom to nie tylko tandetne podbijanie kolorków

Pozdrawiam
    Dobas

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    jamr

W necie to ciężko znaleźć co na ten temat jak zastąpić filtr polaryzujący jakimś programem. Faktem jest że warto mieć taki filtr przede wszystkim dobry filtr.
    Ja w swoich pracach korzystam z metody prób i błędów. Nad PS spędziłam wiele czasu żeby móc coś takiego zrobić ( jestem samoukiem ), choć przyznaje się że nie jestem w tym taka dobra jak by się wydawało. Kilka rad :

- zapis pliku w RAW
    - podbijanie barw w PS - Obrazek - Dopasuj - Kolor selektywny i wybieramy Cyjany.Z okna kolor selektywny( zakładka Cyjany ) dolnym suwakiem ( Czarny: ) przesuwamy go w prawo na około 50%. Dalej z otwieramy Niebieskości i też dolny suwak ( Czarny: ) przesuwamy go w prawo na około 50%. Następnie otwieramy Białe i także dolny suwak przesuwamy już w lewo tak około 10 % i klikamy OK. I w taki prosty sposób otwierając tylko Kolor selektywny podbiliśmy trzy barwy Cyjany Niebieskości i Białe.

- Do tego co napisałam można jeszcze spróbować pracy na warstwach po przez nałożenie gradientu. Mając już ten lekko podkręcony obrazek klikamy na Warstwa - Nowa warstwa z tła - OK. Dalej Warstwa - Style warstwy -> Nałożenie Gradientu.

- Tryb mieszania -> np: światło jaskrawe (można próbować i innych)
    - Krycie 20%
    - Gradient - czarno biały i zaznaczamy odwrotnie
    - Styl liniowy
    - Kąt 90
    - Skala 70%
    Klikamy teraz OK i spłaszczamy obrazek Warstwa - Spłaszcz obrazek.

I to w zasadzie tyle co ja robię. Zaznaczam jednak że to co napisałam nie zawsze we wszystkich zdjęciach da pożądany efekt to jest tylko taki zarys próby '' asymilacji '' polara.

Mam nadzieję że w jakiś sposób pomogłam

Pozdrawiam Marylka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Marylka
    jamr

W necie to ciężko znaleźć co na ten temat jak zastąpić filtr polaryzujący jakimś programem. Faktem jest że warto mieć taki filtr przede wszystkim dobry filtr.
    Ja w swoich pracach korzystam z metody prób i błędów. Nad PS spędziłam wiele czasu żeby móc coś takiego zrobić ( jestem samoukiem ), choć przyznaje się że nie jestem w tym taka dobra jak by się wydawało. Kilka rad :

- zapis pliku w RAW
    - podbijanie barw w PS - Obrazek - Dopasuj - Kolor selektywny i wybieramy Cyjany.Z okna kolor selektywny( zakładka Cyjany ) dolnym suwakiem ( Czarny: ) przesuwamy go w prawo na około 50%. Dalej z otwieramy Niebieskości i też dolny suwak ( Czarny: ) przesuwamy go w prawo na około 50%. Następnie otwieramy Białe i także dolny suwak przesuwamy już w lewo tak około 10 % i klikamy OK. I w taki prosty sposób otwierając tylko Kolor selektywny podbiliśmy trzy barwy Cyjany Niebieskości i Białe.

- Do tego co napisałam można jeszcze spróbować pracy na warstwach po przez nałożenie gradientu. Mając już ten lekko podkręcony obrazek klikamy na Warstwa - Nowa warstwa z tła - OK. Dalej Warstwa - Style warstwy -> Nałożenie Gradientu.

- Tryb mieszania -> np: światło jaskrawe (można próbować i innych)
    - Krycie 20%
    - Gradient - czarno biały i zaznaczamy odwrotnie
    - Styl liniowy
    - Kąt 90
    - Skala 70%
    Klikamy teraz OK i spłaszczamy obrazek Warstwa - Spłaszcz obrazek.

I to w zasadzie tyle co ja robię. Zaznaczam jednak że to co napisałam nie zawsze we wszystkich zdjęciach da pożądany efekt to jest tylko taki zarys próby '' asymilacji '' polara.

Mam nadzieję że w jakiś sposób pomogłam

Pozdrawiam Marylka.
    Marylka ...
    a mozesz jeszcze spojrzeń a na mój .. <lol> gniot
    http://plfoto.com/1194962/zdjecie.html
    i powiedzieć ....
    cy w takim przypadku można cos jeszcze zrobić z niebem ..??

Pozdrówka

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mozna w miejsce przepalonego nieba wstawic nowe
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1194962_mod_881.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	154,3 KB
ID:	1311  
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    jamr

faktycznie z tym niebem nic nie da się zrobić za mocno naświetlone. Można sie bawić z wymianą nieba na nowe ale wydaje mi się nie ma sensu. Lepiej jest zrobić zdjęcie nie doświetlone i potem w programie graficznym wyrównać poziomy jak je przepalić. Nie wiem jaki masz aparat ale jeżeli Twój aparat posiada priorytet przysłony czy migawki lub manual, to pobaw się czasem naświetlania lub przysłoną. Możesz także dokupić filtr połówkowy szary.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    to pobaw się czasem naświetlania lub przysłoną
    niekoniecznie. wystarczy prosta korekcja EV na +/-. a mnie ciekawi co robi ten badyl na pierwszym planie.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    to pobaw się czasem naświetlania lub przysłoną
    niekoniecznie. wystarczy prosta korekcja EV na +/-. a mnie ciekawi co robi ten badyl na pierwszym planie.
    stoi sobie ale nic nie zrobisz korekcją gdyż jest duża różnica w poziomie naswietlenia(niebo będzie ok a reszta ciemna jak ....) tutaj to pomoże albo polar albo szara połówka.

Połówkę zakupie jeszcze w tym tygodniu
    było sobie życie

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Bardzo chciał być na zdjęciu to jego debiut jako model

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    fotomic:

ale ja to wiem... że bracketing, statyw itp. prostowałem tylko pewne pojęcia. na zewnątrz w dzień nikt nie wyrobi na manualu a zabawa przysłoną w momencie kiedy się nie wie jak działa też nie przyniesie dobrych efektów. na początek korekcja, z czasem reszta.

jak połówka to chyba podróba Cokin'a, bo taka zwykła to średnio zabawna...?

ziemia:

tego patyka ktoś się pewnie trzymał, tylko jak przyszło do focenia, to skumał że nie zabrał ani statywu ani pilota.

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    jak połówka to chyba podróba Cokin'a, bo taka zwykła to średnio zabawna...?
    nie inaczej.
    było sobie życie