jamr
W necie to ciężko znaleźć co na ten temat jak zastąpić filtr polaryzujący jakimś programem. Faktem jest że warto mieć taki filtr przede wszystkim dobry filtr.
Ja w swoich pracach korzystam z metody prób i błędów. Nad PS spędziłam wiele czasu żeby móc coś takiego zrobić ( jestem samoukiem ), choć przyznaje się że nie jestem w tym taka dobra jak by się wydawało. Kilka rad :
- zapis pliku w RAW
- podbijanie barw w PS - Obrazek - Dopasuj - Kolor selektywny i wybieramy Cyjany.Z okna kolor selektywny( zakładka Cyjany ) dolnym suwakiem ( Czarny: ) przesuwamy go w prawo na około 50%. Dalej z otwieramy Niebieskości i też dolny suwak ( Czarny: ) przesuwamy go w prawo na około 50%. Następnie otwieramy Białe i także dolny suwak przesuwamy już w lewo tak około 10 % i klikamy OK. I w taki prosty sposób otwierając tylko Kolor selektywny podbiliśmy trzy barwy Cyjany Niebieskości i Białe.
- Do tego co napisałam można jeszcze spróbować pracy na warstwach po przez nałożenie gradientu. Mając już ten lekko podkręcony obrazek klikamy na Warstwa - Nowa warstwa z tła - OK. Dalej Warstwa - Style warstwy -> Nałożenie Gradientu.
- Tryb mieszania -> np: światło jaskrawe (można próbować i innych)
- Krycie 20%
- Gradient - czarno biały i zaznaczamy odwrotnie
- Styl liniowy
- Kąt 90
- Skala 70%
Klikamy teraz OK i spłaszczamy obrazek Warstwa - Spłaszcz obrazek.
I to w zasadzie tyle co ja robię. Zaznaczam jednak że to co napisałam nie zawsze we wszystkich zdjęciach da pożądany efekt to jest tylko taki zarys próby '' asymilacji '' polara.
Mam nadzieję że w jakiś sposób pomogłam
Pozdrawiam Marylka.