no cóż bywa i tak d50 też kończy. więc Ci co się wachają czy kupić e330 niech kupują póki jeszcze jest bo jak się spóźnią to pewnie pójdą do konkurencji zanim doczekamy się 410 i 510
no cóż bywa i tak d50 też kończy. więc Ci co się wachają czy kupić e330 niech kupują póki jeszcze jest bo jak się spóźnią to pewnie pójdą do konkurencji zanim doczekamy się 410 i 510
hmmm - z tym, że E-330 to nie do końca typowy amatorski korpus. To również aparat do specjalnych zastawań - powiedzmy makro czy fotografii medycznej - głównie na potrzeby stomatologii. Olek powinien dbać o taki rynek - ma w końcu spore tradycje i tam są pieniądze - znam ortodontę, który używa E-330 zarówno w gabinecie jak i prywatnie - bardzo to chwali, swoją drogą niezła reklama dla Olka. Tacy ludzie Olympusa dobrze widzą a i zakup takiego czy innego Zuiko jest dla niech mniejszym problemem niż dla przeciętnego zjadacza chleba...Zamieszczone przez suchar
Seria E-300/330 ma specyficzną budowę, która jest dla mnie walorem i jakby kolejny aparat by dobrze zrobiony przy jakości plików i funkcjonalności (stabilizacja) E-510 to pewnie bym w niego celował jako następcy E-500...
Podepne sie pod temat bo mam podobny dylematZamieszczone przez ktotek
)No własnie szukamy takiego fotograficznego Eldorado
)
Wszyscy znajomi stomatolodzy foca Canonami 300 czy cos takiego z obiektywem 100mm bo to podobno super wypas.
My z żona chcemy kupić Olka, bo jednego już mamy i ma kolory wywalone w kosmos. I teraz pytania
- walczyc o 330 w dobrej cenie czy czekac na cos nowego (pewnie 2x droższego)
- obiektyw do Makro ZD 50mm f2 czy inny?
- jaki obiektyw do zdjęć indoor (mamy córeczkę która żona namietnie foci )
- jaki obiektyw do zdjęć outdoor (jest cos co pogodzi out i in?)
czas działa na nasza niekorzyść więc prosimy o pomoc)
Moja sąsiadka jest stomatologiem i na widok E330 dostaje ślinotoku. Nie wiem co chcesz dokumentować, bo możliwe, że pojedynczy ząb będzie dla 14-54 problemem, jednak owa sąsiadka jest zachwycona efektami pracy E330 + 14-54 + TF-22.Zamieszczone przez moonwalker37
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
TF-22??? Co to? Jeszce nie znam sie na skrótologii)
Pojedynczego zeba nigdy nie potrzeba, zwykle grupa zebów (usmiech albo "profil" z lustrem wewnątrzustnym)
Znaczy sie ze zamiast 50mm lepiej 14-54mm? Do makro wystarczy a co z resztą. Chcemy mieć 1,2 albo max 3 obiektywy które załatwią nam sprawe makro, wnętrz i zdjęc na plazy albo w wesołym miasteczku
A no i do kompletnej ruiny doprowadzi nas jeszcze dokupienie lampy pierscieniowej ktora do makro w naszych warunkach pracy jest bezwzględnie konieczna wię im mniej obiektywów tym lepiej.
TF-22 to dwupanlikowa lampa makro. http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...em_b%C5%82yskuZamieszczone przez moonwalker37
W ofercie olka jest wypasiony zestaw makro E330, jak znalazł do fotografii medycznej.
Pozdrawiam
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Hmm, czy obiektyw 14-54mm załatwi mi całą sprawe czy trzeba dokupić jeszce jakiś obiektyw do pełni szczęścia?
Np. ten zestaw - bardzo faaaajny ale za sporą kasę. Albo inne z oferty tego sklepu - jest ich kilka.
http://www.sklepfotograficzny.pl/apa...krofotografii/
Podaję przykładowy zestaw - nie rekomenduję sklepu bo go nie znam...
To świetny uniwersalny obiektyw z dobrymi możliwościami do makro. Zacząłbym od puszki i niego - paznokieć dużego palca wypełnia naprawdę sporą część kadru - nie wiem na ile to wystarcza w fotografii stomatologicznej. Lampa Olka do makro - super rzecz... ten obiektyw makro 50 mm też. Nie wiem ile chcesz i możesz wydać - owa lampa teoretycznie też ma budżetowe zastępniki - są lampy (ringi) świecące diodami - cena około 100$, muszą mieć zewnętrzne zasilanie - w plenerze problem - w gabinecie już nie. Napisałem teoretycznie bo nie używałem pierścieniowych lamp diodowych - niektórzy chwalą. Mam na myśli na przykład coś takiego:Zamieszczone przez moonwalker37
http://cgi.ebay.com/MACRO-RING-LIGHT...QQcmdZViewItem
No prawie 9kPLN za zestaw makro do fot. med to ponad nasze mozliwosci.
Własnie przejrzałem sobie strone wrotniak.net i porównanie ZD 50mm vs ZD 14-54mm
W makro ZD 50mm bije na głowe ZD 14-54mm a i zdjecia w plenerze da sie zrobic.
Chyba stałka będzie lepszym rozwiązaniem bo jasniejsza a ring flash chyba będzie musiał poczekac. To na e-bayu nie ma kontrolera a przydałby sie o ile sie nie myle.
Jedyny mankament to taki że nie dam rady tym obiektywem zrobic zooma w plenerze czy sie myle? Do tego potrzebny bedzie jeszce teleobiektyw?
Teraz tylko pozostało przekonać żone do wydania 4 kPLN na body i ZD 50mm)
A i jeszcze jedno mamy UZ 765 i jest potwornie powolny (zdjęcia w serii to koszmar) a e-330 robi 3 kl/s. Po ilu klatkach zaczyna mielić to wszystko i robi sobie przerwe w pracy tak jak UZ 765. Czy to juz moze nie dotyczy tego modelu?