Strona 3 z 10 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 92

Wątek: Jaki obiektyw do Olympus E-330?

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    no cóż bywa i tak d50 też kończy. więc Ci co się wachają czy kupić e330 niech kupują póki jeszcze jest bo jak się spóźnią to pewnie pójdą do konkurencji zanim doczekamy się 410 i 510

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Poza tym troszke tloczno by bylo w ofercie Olympusa, gdyby mial az 3 amatorskie korpusy. Tak mi sie wydaje. Sam licze na kontynuacje serii E-3xx, ale patrzac na to z marketingowego punktu widzenia i oplacalnosci dla Olympusa, sadze, ze marne na to szanse :/
    hmmm - z tym, że E-330 to nie do końca typowy amatorski korpus. To również aparat do specjalnych zastawań - powiedzmy makro czy fotografii medycznej - głównie na potrzeby stomatologii. Olek powinien dbać o taki rynek - ma w końcu spore tradycje i tam są pieniądze - znam ortodontę, który używa E-330 zarówno w gabinecie jak i prywatnie - bardzo to chwali, swoją drogą niezła reklama dla Olka. Tacy ludzie Olympusa dobrze widzą a i zakup takiego czy innego Zuiko jest dla niech mniejszym problemem niż dla przeciętnego zjadacza chleba...
    Seria E-300/330 ma specyficzną budowę, która jest dla mnie walorem i jakby kolejny aparat by dobrze zrobiony przy jakości plików i funkcjonalności (stabilizacja) E-510 to pewnie bym w niego celował jako następcy E-500...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    To również aparat do specjalnych zastawań - powiedzmy makro czy fotografii medycznej - głównie na potrzeby stomatologii. ...
    Podepne sie pod temat bo mam podobny dylemat)No własnie szukamy takiego fotograficznego Eldorado)

Wszyscy znajomi stomatolodzy foca Canonami 300 czy cos takiego z obiektywem 100mm bo to podobno super wypas.
    My z żona chcemy kupić Olka, bo jednego już mamy i ma kolory wywalone w kosmos. I teraz pytania

- walczyc o 330 w dobrej cenie czy czekac na cos nowego (pewnie 2x droższego)
    - obiektyw do Makro ZD 50mm f2 czy inny?
    - jaki obiektyw do zdjęć indoor (mamy córeczkę która żona namietnie foci )
    - jaki obiektyw do zdjęć outdoor (jest cos co pogodzi out i in?)

czas działa na nasza niekorzyść więc prosimy o pomoc)

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez moonwalker37
    Podepne sie pod temat bo mam podobny dylemat)No własnie szukamy takiego fotograficznego Eldorado)

Wszyscy znajomi stomatolodzy foca Canonami 300 czy cos takiego z obiektywem 100mm bo to podobno super wypas.
    My z żona chcemy kupić Olka, bo jednego już mamy i ma kolory wywalone w kosmos. I teraz pytania

- walczyc o 330 w dobrej cenie czy czekac na cos nowego (pewnie 2x droższego)
    - obiektyw do Makro ZD 50mm f2 czy inny?
    - jaki obiektyw do zdjęć indoor (mamy córeczkę która żona namietnie foci )
    - jaki obiektyw do zdjęć outdoor (jest cos co pogodzi out i in?)

czas działa na nasza niekorzyść więc prosimy o pomoc)
    Moja sąsiadka jest stomatologiem i na widok E330 dostaje ślinotoku. Nie wiem co chcesz dokumentować, bo możliwe, że pojedynczy ząb będzie dla 14-54 problemem, jednak owa sąsiadka jest zachwycona efektami pracy E330 + 14-54 + TF-22.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    TF-22??? Co to? Jeszce nie znam sie na skrótologii)

Pojedynczego zeba nigdy nie potrzeba, zwykle grupa zebów (usmiech albo "profil" z lustrem wewnątrzustnym)

Znaczy sie ze zamiast 50mm lepiej 14-54mm? Do makro wystarczy a co z resztą. Chcemy mieć 1,2 albo max 3 obiektywy które załatwią nam sprawe makro, wnętrz i zdjęc na plazy albo w wesołym miasteczku

A no i do kompletnej ruiny doprowadzi nas jeszcze dokupienie lampy pierscieniowej ktora do makro w naszych warunkach pracy jest bezwzględnie konieczna wię im mniej obiektywów tym lepiej.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    TF-22??? Co to? Jeszce nie znam sie na skrótologii)

Pojedynczego zeba nigdy nie potrzeba, zwykle grupa zebów (usmiech albo "profil" z lustrem wewnątrzustnym)

Znaczy sie ze zamiast 50mm lepiej 14-54mm? Do makro wystarczy a co z resztą. Chcemy mieć 1,2 albo max 3 obiektywy które załatwią nam sprawe makro, wnętrz i zdjęc na plazy albo w wesołym miasteczku
    TF-22 to dwupanlikowa lampa makro. http://www.olympusclub.pl/olypedia/i...em_b%C5%82ysku

W ofercie olka jest wypasiony zestaw makro E330, jak znalazł do fotografii medycznej.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hmm, czy obiektyw 14-54mm załatwi mi całą sprawe czy trzeba dokupić jeszce jakiś obiektyw do pełni szczęścia?

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Np. ten zestaw - bardzo faaaajny ale za sporą kasę. Albo inne z oferty tego sklepu - jest ich kilka.
    http://www.sklepfotograficzny.pl/apa...krofotografii/
    Podaję przykładowy zestaw - nie rekomenduję sklepu bo go nie znam...
    Facebook

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Hmm, czy obiektyw 14-54mm załatwi mi całą sprawe czy trzeba dokupić jeszce jakiś obiektyw do pełni szczęścia?
    To świetny uniwersalny obiektyw z dobrymi możliwościami do makro. Zacząłbym od puszki i niego - paznokieć dużego palca wypełnia naprawdę sporą część kadru - nie wiem na ile to wystarcza w fotografii stomatologicznej. Lampa Olka do makro - super rzecz... ten obiektyw makro 50 mm też. Nie wiem ile chcesz i możesz wydać - owa lampa teoretycznie też ma budżetowe zastępniki - są lampy (ringi) świecące diodami - cena około 100$, muszą mieć zewnętrzne zasilanie - w plenerze problem - w gabinecie już nie. Napisałem teoretycznie bo nie używałem pierścieniowych lamp diodowych - niektórzy chwalą. Mam na myśli na przykład coś takiego:
    http://cgi.ebay.com/MACRO-RING-LIGHT...QQcmdZViewItem
    Facebook

Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No prawie 9kPLN za zestaw makro do fot. med to ponad nasze mozliwosci.

Własnie przejrzałem sobie strone wrotniak.net i porównanie ZD 50mm vs ZD 14-54mm

W makro ZD 50mm bije na głowe ZD 14-54mm a i zdjecia w plenerze da sie zrobic.
    Chyba stałka będzie lepszym rozwiązaniem bo jasniejsza a ring flash chyba będzie musiał poczekac. To na e-bayu nie ma kontrolera a przydałby sie o ile sie nie myle.

Jedyny mankament to taki że nie dam rady tym obiektywem zrobic zooma w plenerze czy sie myle? Do tego potrzebny bedzie jeszce teleobiektyw?

Teraz tylko pozostało przekonać żone do wydania 4 kPLN na body i ZD 50mm )

A i jeszcze jedno mamy UZ 765 i jest potwornie powolny (zdjęcia w serii to koszmar) a e-330 robi 3 kl/s. Po ilu klatkach zaczyna mielić to wszystko i robi sobie przerwe w pracy tak jak UZ 765. Czy to juz moze nie dotyczy tego modelu?