Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Zmienna ilość zdjęć

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez marecki
    Nie mówię o trybach w scene tylko tych z pokrętła. Ale faktycznie nie wiem jak jest z NR.
    Moze ustawiles sobie różne ustawienia dla kazdegoz trybów?
    5Dm3

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    tak szczerze, to przy obecnych cenach do E-330 przydałoby się ze 4GB. 1GB to nieco ponad 60 plików ORF...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar andytown
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Nie wiem czy się nie mylę,,, ale z tego co gdzieś czytałem,, chyba na dpreview... w trybie NR olki szczytują podejrzane piksle 2 razy,, i potem algorytm próbuję z dwóch wartości wyłapać ten który jest szumem.. może dlatego pliki z włączonym NR są większe?

Ale z drugiej stronny o ile jak dobrze pamiętam w Cemosie jest możliwe wielokrotne czytanie tego samego pixla to w CCD nie - czy znowu na odwrót - mam nadzieje ze mi się nie pomyliło
    Próbowałem już wielu kochanek i zawsze wracam do OLI

www.fotochwila.pl - zdjęcia ślubne, portrety

| OlyJedi Awatar marecki
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Rzeczywiście sprawa polega na NR z tym że myślałem że NR działa jedynie przy dłuższych czasach naświetlania. Tak było w c4000z że automatycznie się uruchamiał dopiero chyba przy 1/2s i polegało to na zrobieniu 2 fotek ale to już nieważne.
    Nie wiem tylko gdzie jest jakiś przycisk "pomógł"o którym czytałem na forum.
    mente et malleo

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    przy trybach z serii SCENE zdjęcia są wykonywane w jpeg pomimo ustawienia na ORF w innych trybach. Z tego co zaobserwowałem automatyka sama przełącza i użytkownik nie ma na to wpływu, chyba, że przeniesie wartości z trybu SCENE do np. manualnych ustawień. Podczas pobytu we Wrocławiu dopadłem szkiełko 7 - 14 i manualnie fociłem w ORF wpadłem do Katedry i tam przełączyłem na scene tryb muzeum i zapisał mi zdjęcie w jpeg. Po wyjściu ze scene powrócił do ORF. Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

temp

Cytat Zamieszczone przez marecki
    Nie wiem tylko gdzie jest jakiś przycisk "pomógł"o którym czytałem na forum.
    https://forum.olympusclub.pl/faq.htm#40
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    >> ... chyba na dpreview... w trybie NR olki szczytują podejrzane piksle 2 razy,, i potem algorytm próbuję z dwóch wartości wyłapać ten który jest szumem.

NR jest trochę mylna nazwą. Szum z natury jest losowy a w tym przypadku eliminowane są zakłócenia, które się powtarzają.

>> może dlatego pliki z włączonym NR są większe?
    Są większe (2 bajty/piksel) bo łatwiej i szybciej jest operować pełnymi bajtami niż bawić się w przesuwanie bitów, operacje na maskach itp itd