Moze ustawiles sobie różne ustawienia dla kazdegoz trybów?Zamieszczone przez marecki
Moze ustawiles sobie różne ustawienia dla kazdegoz trybów?Zamieszczone przez marecki
5Dm3
tak szczerze, to przy obecnych cenach do E-330 przydałoby się ze 4GB. 1GB to nieco ponad 60 plików ORF...
Nie wiem czy się nie mylę,,, ale z tego co gdzieś czytałem,, chyba na dpreview... w trybie NR olki szczytują podejrzane piksle 2 razy,, i potem algorytm próbuję z dwóch wartości wyłapać ten który jest szumem.. może dlatego pliki z włączonym NR są większe?
Ale z drugiej stronny o ile jak dobrze pamiętam w Cemosie jest możliwe wielokrotne czytanie tego samego pixla to w CCD nie - czy znowu na odwrót- mam nadzieje ze mi się nie pomyliło
Rzeczywiście sprawa polega na NR z tym że myślałem że NR działa jedynie przy dłuższych czasach naświetlania. Tak było w c4000z że automatycznie się uruchamiał dopiero chyba przy 1/2s i polegało to na zrobieniu 2 fotek ale to już nieważne.
Nie wiem tylko gdzie jest jakiś przycisk "pomógł"o którym czytałem na forum.
mente et malleo
przy trybach z serii SCENE zdjęcia są wykonywane w jpeg pomimo ustawienia na ORF w innych trybach. Z tego co zaobserwowałem automatyka sama przełącza i użytkownik nie ma na to wpływu, chyba, że przeniesie wartości z trybu SCENE do np. manualnych ustawień. Podczas pobytu we Wrocławiu dopadłem szkiełko 7 - 14 i manualnie fociłem w ORF wpadłem do Katedry i tam przełączyłem na scene tryb muzeum i zapisał mi zdjęcie w jpeg. Po wyjściu ze scene powrócił do ORF. Pozdrawiam.![]()
https://forum.olympusclub.pl/faq.htm#40Zamieszczone przez marecki
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
>> ... chyba na dpreview... w trybie NR olki szczytują podejrzane piksle 2 razy,, i potem algorytm próbuję z dwóch wartości wyłapać ten który jest szumem.
NR jest trochę mylna nazwą. Szum z natury jest losowy a w tym przypadku eliminowane są zakłócenia, które się powtarzają.
>> może dlatego pliki z włączonym NR są większe?
Są większe (2 bajty/piksel) bo łatwiej i szybciej jest operować pełnymi bajtami niż bawić się w przesuwanie bitów, operacje na maskach itp itd