Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 70

Wątek: 30 dni z Olympus PEN E-PL1 + Micro Zuiko 14-150

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Ale to jest całe pole AF w PENie. Mniejszego nie ma.

Pozdrawiam
    A właśnie, że jest!))

Pole AF można zmniejszyć (do całkiem malutkiego punktu!) oraz dowolnie ustawiac w kadrze (nie tylko po krzyżu). Mnie to bardzo ułatwia fotografowanie, co więcej wszyscy niezadowoleni z szybkości AF powinni odczuć znaczącą poprawę szybkości tegoż, po zmniejszeniu obszaru AF! ja odczuwam realny wzrost szybkości AF!
    Pole AF da się zmniejszyć oraz przesuwac po całym kadrze dowolnie w EP-2 oraz w EPL-1.
    W EP1 niestety nie.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tokin,
    oczywiście, że w epl1 da się ustawić w jakimkolwiek miejscu.
    Co rozumiesz, przez zmniejszenie do malutkiego punktu?

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria
    Dołączam się do pytania o ten malutki punkt.

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Domyślnie (fabrycznie) obszar AF jest w Penie dość spory - w fotografii krajobrazowej czy architekturze to nie ma znaczenia, jednak np w portrecie może przeszkadzać, bo chcesz mieć ostre jedno oko, a w polu AF jest cała twarz (taki extremalny przykład!).
    Fabrycznie - jeśli wybierzesz ostrzenie jednym obszarem, to ten obszar możesz ustawić jedynie w 11 miejscach w kadrze - w uproszczeniu to te obszary są ułożone "po krzyżu".
    Mnie chodzi o:
    1. Zmniejszenie punktu AF
    2. Możliwość przesunięcia go w DOWOLNE miejsce kadru - również poza obdrys tego "krzyża".

Nie mam innego aparatu, aby pokazać zmianę wielkości obszaru AF (na LCD), ale przyjmijmy, że fabrycznie jest to kwadrat 1cmx1cm (w przybliżeniu?). Po zmniejszeniu może to być kwadracik ok. 4mmx4mm (lub dwie wielkości pośrednie, mniejsze od fabrycznego ustawienia)

Wiele osób mialo PENY przede mną, więc dla mnie jest to "odkrycie" (zwłaszcza, że realnie poprawia funkcjonalnośc maszyny), dla innych pewnie to fakt znany od dawna?
    Jeśli trzeba, opiszę "procedurę" zmniejszania obszaru AF. Instrukcja do PENa to jeden z najgorzej napisanych (lub przetłumaczonych!) tekstów jakie czytałam, nie wiem czy w ogóle o tym wspomina

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    TOKIN, czy masz na myśli naciśnięcie przycisku wyboru pola AF (przycisk na lewo od START/OK), a następnie przycisk lupy? Wtedy kwadracik aktywnego pola AF robi się rzeczywiście dużo mniejszy i można go przesuwać po ekranie (matrycy).
    Po naciśnięciu przycisku INFO można regulować wielkość tego pola, a zarazem powiększenia kadru do wyostrzenia w AF.
    There's no place like 127.0.0.1

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    TOKIN, czy masz na myśli naciśnięcie przycisku wyboru pola AF (przycisk na lewo od START/OK), a następnie przycisk lupy? Wtedy kwadracik aktywnego pola AF robi się rzeczywiście dużo mniejszy i można go przesuwać po ekranie (matrycy).
    Po naciśnięciu przycisku INFO można regulować wielkość tego pola, a zarazem powiększenia kadru do wyostrzenia w AF.
    Ja akurat doszłam do tego inaczej, ale sposób podany przez Ciebie działa tak samo dobrze. Ja mam domyślnie kwadracik ustawiony na najmniejszy, gdy chcę wrócić do fabrycznego --> OK, gdy do małego --> lupa.

Dla wszystkich chcących ustawić sobie małe pole AF na stałe, kilka kroków:
    * w normalnym trybie aparatu wciskamy lupę
    * wciskamy INFO
    * w lewym dolnym rogu pojawia się krotność powiększenia i jednocześnie obszar AF się zmniejsza
    * klikając wybierakiem góra-dół możemy jeszcze zmniejszyć obszar AF o dwa stopnie
    *Po uzyskaniu obszaru jaki nas interesuje wciskamy OK
    * od tego momentu możemy przesuwać ten kwadracik (dużo mniejszy od startowego) po całym kadrze
    *ponowne wciśnięcie OK powoduje powrót do oryginalnego dużego obszaru AF (wciśnięcie lupy powoduje powrót do wybranego wcześniej zmniejszonego obszaru AF)

Korzyści jakie wynikają z takiego ustawienia obszaru AF - przydaje się w portrecie/makro itp; cały kadr jest pokryty punktami AF, AF sprawia wrażenie bardziej żwawego, choć generalnie z 20/1.7 nie ma problemów.

Ponieważ nie jest to opcja dostępna w menu (dlaczego???) to powoduje pewne komplikacje w trybach gdzie używa się przycisków góra-dół do zmiany innych parametrów
    Ja się przyzwyczaiłam i robię to automatycznie.

PS opisana procedura jest dla EPLa, w EP2 też ponoć działa.

Co złego, to nie ja
    Ostatnio edytowane przez TOKIN ; 23.12.10 o 00:47

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Aby pojawiła się krotność, po naciśnięciu lupy trzeba jeszcze wcisnąć przycisk INFO.
    There's no place like 127.0.0.1

| OlyJedi Awatar TOKIN
    Mieszka w
    Cieszyn
    Siła reputacji
    55
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez emc2 Zobacz posta
    Aby pojawiła się krotność, po naciśnięciu lupy trzeba jeszcze wcisnąć przycisk INFO.
    Racja.
    Poprawiłam wyżej.

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Thumbs up

koniecznie dzisiaj to sprawdzę.
    Mam nadzieje, że zrobilisci mi miły prezent świąteczny

pozdrawiam

| OlyJedi Awatar thorgal
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Tokin, działa dziękuje i życzę wesołych.