Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jaki model wybrać i czy to prawda że...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jaki model wybrać i czy to prawda że...

Witam.
    Zamierzam kupić aparat cyfrowy do około 500 zł.
    Zamierzam nim robić amatorskie zdjęcia. Nic szczególnego zwyczajnie chciałbym robić zdjęcia przy rodzinnych spotkaniach i od czasu do czasu zrobić sobie zdjęcie na łonie natury.
    Zwróciłem uwagę na kilka modeli lecz nie wiem, który spośród nich byłby najlepszy.
    1) Olympus X-43
    2) Olympus X-960
    3) Olympus X-940
    4) Olympus FE-5050
    5) Canon PowerShot SX 120 - jednak jak pytałem o niego w sklepie czy jest dobry to usłyszałem że tak ale już jest wycofywany przez producenta ze sprzedaży bo ma nastęcę w związku z czym czy warto kupować taki aparat?
    6) Olympus FE-4030
    7) Olympus FE-4040 - tym modelem jestem na dziś chyba najbardziej zainteresowany
    Olympus FE-5020
    9) Olympus FE-5050
    Początkowo zastanawiałem się nad aparatami z pkt. 1-3. O Canonach ostatnio krążą złe opinie więc nad nim się zbytnio nie skupiam.
    Teraz jednak poważnie myślę na zakupem, Olympusa wymienionego w pkt. od 6-8.
    No właśnie Olympus tylko jest jedno ale sprzedawca w sklepie powiedział mi, że aparaty Olympusa mają złe odwzorowanie kolorów zwłaszcza białego, który często jest widoczny jako żółty. - Czy to prawda? I powiedział, że to dotyczy wszystkich aparatów tej firmy bo są one zbudowane z takich samych materiałów jeśli chodzi o matryce i optykę.
    Dlatego też sprzedawca zachwalał mi aparat Sony w podobnej cenie mianowicie model:
    10) Sony DSC-W370
    Z tym że zastanawiam się czy nie ma zbyt dużej ogniskowej jak do robienia zdjęć rodzinnych np: domu? Bo od ogniskowej zależy szerokość kontu widzenia.
    [b]I czy różnice między Zoomem optycznym 5x a 4x jest duża żeby brać to bardzo pod uwagę?

A może ktoś doradzi mi jakiś inny aparat cyfrowy np: słyszałem dużo dobrego o marce Canon ale w tych samych cenach co Canony np: Aparaty firmy Olympus mają lepsze parametry. Z kolei podobno dobre aparaty robi również firma Samsung jednak jej aparaty mają często problemy z mechaniką.

Naprawdę proszę o pomoc w wyborze bo na aparatach się nie znam

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Ciekawe pomysły ma ten pan z sklepu, odnośnie matrycy.
    Obejrzyj same zdjęcia z różnych aparatów w tym Olympusów i sam stwierdź, czy z bielą jest coś nie tak
    Matryce do Olympusów przeważnie robi Panasonic, więc ten producent też by miał te felerne kolory.

Pisząc o zdjęciach rodziny, masz na myśli zapewne różne uroczystości, zwłaszcza w mieszkaniu?
    Tutaj przydatny zapewne będzie szeroki kąt, najlepiej od 28 mm. Na zoom nie ma co patrzeć, tylko na to, jakiej ogniskowej odpowiada, np 28-84 to zoom 3x.
    Planujesz też zdjęcia jakichś oddalonych obiektów, lub zdjęcia szczegółów architektonicznych?

Z marek aparatów, to FujiFilm, Canon, Olympus, Panasonic, takie bym brał pod uwagę głównie.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Toster_88
    Gość
    Pamiętaj że w sklepach sprzedają to za co mają największą prowizję...czyli Sony zawsze będzie najlepszy.

Jeżeli zwykła małpka, to np. Panasonic Lumix DMC-FS10 mieści się w cenie i zbiera pochlebne opinie. Moja była go ma, ale nie powiem Ci jak się sprawuje [aparat], bo nie utrzymuje z nią kontaktu

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nightelf Zobacz posta
    Obejrzyj same zdjęcia z różnych aparatów w tym Olympusów i sam stwierdź, czy z bielą jest coś nie tak
    Hmmm no tak faktycznie tak byłoby najprościej ale w internecie nie znalazłem poglądowych zdjęć wykonanych za pomocą interesujących mnie modeli aparatów.
    Znalazłem jedynie coś takiego w teście kompaktów szerokokątnych.

Jakość zdjęć
    Test kompaktów szerokokątnych

A w sklepie niestety nie ma takiej możliwości żeby wykonać zdjęcia i porównać ich jakość .
    Nawet nie chcą sprawdzić aparatu np: przez zrobienie zdjęcia gdy się kupuje już nawet konkretny model

Pisząc o zdjęciach rodziny, masz na myśli zapewne różne uroczystości, zwłaszcza w mieszkaniu?
    Głównie tak. Choć nie powiem przydałoby się czasem zrobić jakieś zdjęcie w plenerze np: w ogrodzie albo w lesie czy nad jeziorem.

Planujesz też zdjęcia jakichś oddalonych obiektów, lub zdjęcia szczegółów architektonicznych?
    Do tego chyba jeszcze nie dojrzałem jako fotograf, ale gdyby trafiła się okazja podczas zwiedzania zabytków to niewątpliwie tak.
    Wiadomo, że najlepiej dla mnie byłoby gdyby aparat był uniwersalny tzn. do wszystkiego ale takiego w cenie ok 500 zł to chyba nie znajdę.

Z kolejnych pytań jakie mi się nasunęły to:

1)
    Co to za format zapisu filmów czy będę go mógł otworzyć zwyczajnie beż dodatkowego konwertowania na komputerze? - AVI Motion JPEG ?

2)
    Zapis wideo w jednym z przykładowych Olympusów to:
    640 x 480 pix (VGA) z szybkością 30 kl./s,
    320 x 240 pix (QVGA), z szybkością 30 kl./s
    maksymalny rozmiar pliku 2GB

Czy to oznacza, że przy tej rozdzielczości 640 x 480 pix (VGA) z szybkością 30 kl./s, Czy to oznacza, że przy tej rozdzielczości będę mógł obejrzeć w miarę komfortowo nagrane filmiki na telewizorze typu CRT? I czy duży będzie dyskomfort przy oglądaniu ich na telewizorze LCD 32" ?
    (Wiem, że troszkę naiwne pytanie ale pytam serio bo się naprawdę nie orientuje).

3)
    Czy duża jest różnica przy Zoomie 4x a 5x? I czy mocno brać to pod uwagę? Czy 4x wystarczy do zrobienia fotografii rodzinki w plenerze?

4) Czy Olympusem FE-4040 można nagrywać filmy z dźwiękiem?

5) Który z modeli
    - Olympusem FE-4040 czy
    - Sony DSC-W370
    będzie lepszy wyborem do moich zastosowań? Oba są w cenach zbliżonych gdyż Sony jest w cenie promocyjnej.

6) Czy takie parametry aparatu Sony DSC-W370 byłyby wystarczające do robienia zdjęć w pomieszczeniach zamkniętych?

Ogniskowa obiektywu:
    6.0 – 42.0 mm
    (ekwiwalent: 34 – 238 mm dla filmu 35 mm)
    Światłosiła:
    f/3.6 - 5.6
    Czy to oznacza, że ogniskowa aparatu wynosi 34? Dobrze odczytałem te parametry.

7)
    I pewnie najgłupsze pytanie jakie zadam ale - Przy odległości powiedzmy 3 metrów jaką szerokość obejmie aparat
    Sony przy powyższej ogniskowej a jaką Olympus FE-4040, którego ogniskowa wynosi Ogniskowa obiektywu 4.7 - 18.6 mm (ekwiwalent małoobrazkowy 26 - 105 mm)

Bardzo dziękuję za wskazówki i pomoc tym bardziej, że na temat aparatów cyfrowych nic praktycznie nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Andy_lupus ; 15.12.10 o 01:18

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zdecydowałem się jednak na OLYMPUSA kwestia tylko, który z tych dwóch jest lepszy oba prawie w jednakowej cenie
    Porównanie Olympus FE-4030 i Olympus FE-5030

Który z tych dwóch modeli jest lepszy? FE-5030 ma większy zakres od 26-130 a FE-4030 od 26-105

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jak już z tych dwóch to może 5030. Ma większy zakres (co akurat specjalnie zaletą być nie musi) i ma stabilizację. Poza tym jeden pies.

Ewentualnie polecam Canon IXUS 130, tyle że to już ok.600 złotych. Za to ładny, malutki, zakres w ekwiwalencie 28-112, no i filmy 720p, złącze HDMI.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar snuffi
    Mieszka w
    Poznan, Poland
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o te dwa Olki, to jest to to samo o model x940 i x960 tylko te dwa są robione tylko dla MM/Saturn. Jeśli chodzi o jakość to x960/fe5030 ma zdecydowanie lepszą jakość zdjęć, lepszy jakościowo wyświetlacz, lepszy zakres i podwójną stabilizację - uważam że będzie to najlepszy wybór do 500pln

Pozdrawiam
    E-M5/7-14/12-40/40-150/45/17/7,5samyang

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
    Nabyłem aparat Olympus X960
    I teraz mam do was kolejne pytanie w nowym wątku:
    Jak prawidłowo podłączyć aparat do komputera