Witam.
Zamierzam kupić aparat cyfrowy do około 500 zł.
Zamierzam nim robić amatorskie zdjęcia. Nic szczególnego zwyczajnie chciałbym robić zdjęcia przy rodzinnych spotkaniach i od czasu do czasu zrobić sobie zdjęcie na łonie natury.
Zwróciłem uwagę na kilka modeli lecz nie wiem, który spośród nich byłby najlepszy.
1) Olympus X-43
2) Olympus X-960
3) Olympus X-940
4) Olympus FE-5050
5) Canon PowerShot SX 120 - jednak jak pytałem o niego w sklepie czy jest dobry to usłyszałem że tak ale już jest wycofywany przez producenta ze sprzedaży bo ma nastęcę w związku z czym czy warto kupować taki aparat?
6) Olympus FE-4030
7) Olympus FE-4040 - tym modelem jestem na dziś chyba najbardziej zainteresowany
Olympus FE-5020
9) Olympus FE-5050
Początkowo zastanawiałem się nad aparatami z pkt. 1-3. O Canonach ostatnio krążą złe opinie więc nad nim się zbytnio nie skupiam.
Teraz jednak poważnie myślę na zakupem, Olympusa wymienionego w pkt. od 6-8.
No właśnie Olympus tylko jest jedno ale sprzedawca w sklepie powiedział mi, że aparaty Olympusa mają złe odwzorowanie kolorów zwłaszcza białego, który często jest widoczny jako żółty. - Czy to prawda? I powiedział, że to dotyczy wszystkich aparatów tej firmy bo są one zbudowane z takich samych materiałów jeśli chodzi o matryce i optykę.
Dlatego też sprzedawca zachwalał mi aparat Sony w podobnej cenie mianowicie model:
10) Sony DSC-W370
Z tym że zastanawiam się czy nie ma zbyt dużej ogniskowej jak do robienia zdjęć rodzinnych np: domu? Bo od ogniskowej zależy szerokość kontu widzenia.
[b]I czy różnice między Zoomem optycznym 5x a 4x jest duża żeby brać to bardzo pod uwagę?
A może ktoś doradzi mi jakiś inny aparat cyfrowy np: słyszałem dużo dobrego o marce Canon ale w tych samych cenach co Canony np: Aparaty firmy Olympus mają lepsze parametry. Z kolei podobno dobre aparaty robi również firma Samsung jednak jej aparaty mają często problemy z mechaniką.
Naprawdę proszę o pomoc w wyborze bo na aparatach się nie znam![]()