@Dzastina - to ma być drukarka do zdjęć, czy też głównie do dokumentów i czasem zdjęć?
@Dzastina - to ma być drukarka do zdjęć, czy też głównie do dokumentów i czasem zdjęć?
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
To jest dobre pytanie. Bo tak nawiasem pisząc drukarkę do zdjęć i do dokumentów będę miał zaraz na zbyciu. A ten Canon to faktycznie bardziej do dokumentów i zdjęć.
Wysłane z telefonu
Lubię sobie popstrykać.
Pozwólcie, że odgrzebię stary temat. Zasuszyłem sobie mojego Canona iP3300 i raczej już go nie odratuję. Poszukuję drukarki "domowej", czyli do sporadycznego drukowania tekstu i zdjęć - i nie za drogiej. Sugerowano mi coś z linii HP DeskJet Ink Advantage, bo głowice są w tuszach, ale nie mam pewności co do jakości druku foto. (Za to dodatkową zaletą byłyby tu sterowniki pod linuksa, ale obejdzie się.) Jesteście w stanie coś zasugerować, doradzić, odradzić?
Z góry dziękuję.
Idąc w atrament teraz nie brałbym pewnie niczego innego niż Espon L800. Wszyscy recenzenci rozpływają się nad niską ceną wydruków foto z niej, np.:
http://www.optyczne.pl/15.1-Inne_tes...pson_L800.html
Ale to już zupełnie inna kategoria cenowa gdy chodzi o zakup samego sprzętu. Sam zasuszyłem HP Officejet Pro K5400 i szukając w trybie eko / sporadycznie sens widzę tylko dla opcji katridża z wbudowaną głowicą. Niezależne od kałamarzy głowice kosztują przy wymianie majątek (często więcej niż sama drukarka), a do tego i tak trzeba najpierw dobrze przepłukać rurki. Postawiłem ostatecznie na poleasingowy laser i jestem zadowolony - on koloru jednak Ci nie załatwi. Sterowniki pod Linuksa najłatwiej ominąć wybierając drukarkę z interfejsem LAN.
E-M5 | E-M5 Mark II | EM-1 Mark II
7-14 F2.8 | 25 F1.2 | 45 F1.2 | 45 F1.8 | 60 F2.8
Jeśli wierzyć opiniom na temat obecnie dostępnych tanich drukarek, to faktycznie z drukiem foto jest cienko. Zastanawiam się, czy nie kupić byle jakiego badziewia do tekstu, a ze zdjęciami chodzić do labu. Albo zostawić iP3300 do zdjęć, bo tylko czarny padł, tylko że zdjęcia wychodzą z niej drogo.
Jeśli nie musisz mieć oryginalnych tuszy a cena wydruku z przyzwoitym papierem za A4 to ok. 50gr to zainteresuj się CISS.
Wysłane z telefonu
Lubię sobie popstrykać.
Odkurzam wątek bo sporo się z niego dowiedziałem. Od jakiegoś czasu przymierzam się do drukarki foto w domu ale ciągle coś innego jest pilniejszego
Generalnie nie zamierzam rezygnować z fotolabu ale drukarka przydałaby sie szczególnie na imprezy rodzinne i tego typu spotkania gdy od ręki można rozdać kilka fotek rodzinie i znajomym. Po głowie chodzi mi Epson P50 z CISS. Zastanawiam sie tylko czy tusze używane do CISS odbiegają jakością od tych oryginalnych ?
Mocną pokusą jest L800 ale cena w okolicach 1250 zł to dwa razy więcej niż P50.
Chyba ze z Waszych doświadczeń wynika że różnica jest taka że warto zbierać i dopłacić ?
Było: Panasonic GX1, Olympus E510
Jest: Panasonic GX7
Z moich doświadczeń wynika ze nie warto jeżeli brać pod uwagę aspekty materialne. Ale to jest sprawa bardzo indywidualna. Oryginały teoretycznie powinny dać lepsze efekty w oddaniu tego co widzisz na monitorze. W sterownikach masz profile pod tusze Epsona i ich papiery. Teoretycznie powinno to działać dobrze jak jest w praktyce nie wiem bo nigdy z oryginałów nie korzystałem. Od zawsze mam CISS i jestem w miarę zadowolony używając najtańszego tuszu. Musze zrobić profile do mojej obecnej drukarki i myślę że będzie sporo lepiej niż jest. Nie podobają mi się teraz cienie w moich wydrukach.
Koszty wydruków przy chińskich zamiennikach są śmieszne.
Z telefonu
Lubię sobie popstrykać.
Właśnie wydrukowałem arkusz A4 (4 fotki na arkuszu) na moim leciwym Canonie iP1900 (kosztował coś koło 100zł). Podwoiłem jego wartość kupując oryginalne tusze. Powiem szczerze że z efektu jestem baaaardzo zadowolony
Jeżeli Epson P50 robi to jeszcze lepiej to po wypłacie chyba się skuszęSzczególnie że koszt na Canonie jest jakieś 10x większy.
Używacie jakiś gilotyn do cięcia papieru ?
Było: Panasonic GX1, Olympus E510
Jest: Panasonic GX7
Ja używam trymera ale ostatnio coś mi szwankuje. Chętnie przytuliłbym jakąś gilotynę ze względu na możliwość cięcia kilku arkuszy równocześnie.
Z telefonu
Lubię sobie popstrykać.