Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: zdejmowanie oslony p-slonecznej na Zuiko 40-150

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

zdejmowanie oslony p-slonecznej na Zuiko 40-150

Wlasnie stalem sie szczesliwym posiadaczem Zuiko 40-150. Mam pytanie odnosnie zdejmowania oslony przeciwslonecznej "w trybie" store (jak to okreslili w instrukcji).

Przy zakladaniu oslony p-slonecznej do "magazynowania" obiektywu nie ma problemu - obiektyw jest na maksa skrecony i jego koncowka sie nie wsuwa/wysuwa. Gdy natomiast chce odczepic tak zamocowana oslone, koncowka obiektywu wysuwa sie i slychac silniczek od AF - nie mam za co zlapac, zeby koncowka nie jezdzila (w przeciwienstwie do sytuacji, gdy zakladam oslone na aparacie, zeby spelniala swoja funkcje zatrzymywania promieni slonecznych - wtedy moge przytrzymac koncowke obiektywu i nic nie jezdzi).

Czy tak ma byc, czy tez cos robie nie tak i moge uszkodzic silniczek AF?

Pytanie byc moze glupie, ale wole zapytac

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    tez zaobserwowalem takie zjawisko... i od tego czasu staram sie transportowac oslone luzno w plecaku (lub tez jak mam na szyi nosze normalnie zalozona)

pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dokładnie, miałam ten sam dylemat - co tu zrobić z osłonką? Do torby wkładam po prostu całość luzem, w trybie "store", ale bez przykręcania - miejsca zajmuje tyle samo, jak przykręcona. A jeżeli noszę aparat na szyi/ramieniu, to dodatkowe 10cm mi nie przeszkadza :]

A w ogóle to ja poddaję działanie osłonek pod wielką wątpliwość 1 na 100 sytuacji jest mi potrzebna, więc zazwyczaj nie noszę...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    apa-sf: "robisz zooma" - i masz multum powierzchnii to przytrzymania aby nie meczyc silniczka.

pamietaj o punktach "pomogl"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    A ja się tym nie przejmuję i po 1,5 roku silniczek dalej chodzi... A jak się zepsuje to płakał nie będę aż tak, ten obiektyw majątku nie kosztuje. Sprzęt służy do robienia zdjęć, a nie żeby na niego huchać i dmuchać
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar dka
    Mieszka w
    Łódź, Radomsko
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    lucas, owszem, ze do uzywania sluzy, ale dbac trzeba. nie znam sie na elekto/mechanice ale cos czuje, ze bujanie silniczka w sposob inny niz sterowanie nim elektronicznie nie sluzy mu na dobre.
    gdyby moj 40-150 zastygl w bezruchu ucieszylbym sie tylko, ze bede mial 50-200

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Gdyby można było go łatwo uszkodzić to zrobiliby to inaczej, co innego podczas pracy silniczka, ale gdy obiektyw jest wyłączony przesunięcie jak widać mu krzywdy nie robi. Nie znaczy to też, że specjalnie kręce go wte i w tamtą, jednak jak mi się zdarzy to się nie przejmuję.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a ja z 14-54 w ogóle tulipana nie używam. średnio jedno na 500 zdjęć wychodzi przez to nieudane... dobry filtr UV i tyle.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    a ja z 14-54 w ogóle tulipana nie używam.
    chyba nie zauwazyles ze pytanie jest o inny obiektyw!
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    a ja z 14-54 w ogóle tulipana nie używam. średnio jedno na 500 zdjęć wychodzi przez to nieudane... dobry filtr UV i tyle.
    Ja natomiast zawsze używam osłon ponieważ nie używam filtrów i tulipan dodatkowo chroni soczewkę.