Po powrocie z pracy do domu widzę że na ostatnim te jasności jednak troszkę za mocne.Zdjęcie puściłem na monitor w pracy więc ryzyko było.Aby rozwikłać sprawę kolorów to od samego początku balans kolorów w Gimpie, żółty w dół co daje delikatne kolorki "żółtej zieleni" w B&W. Taki był pomysł na serię i tego się trzymam, choć oczywiście można to zrobić też na inne sposoby.Ja nawet nie oglądam zdjęć na laptopach bo zbyt często zaczynam mieć wątpliwości co do ich kolorów itp.Kalibracja monitora to już inna sprawa.
Pozdrawiam serdecznie!
p.s.C.D.N.
Dziękuję za cenne uwagi i pozdrawiam!![]()
Ostatnio edytowane przez WojtekKawecki ; 15.12.10 o 00:46
wojciech wiem o co w tej uwadze chodzi ,i tu nie ma sie co czepiac kogokolwiekjako obsewrwator widze i dostrzegam bledy nawet jako bardzo poczatkujacy w fotografi ,np. jak juz pisalem poucinane raczki i nozki ,przepaly na zdjeciach , na niektorych balagan w kadrze itp itd.
ale fotki ktore pokazales ,odbieram w sposob historyjki,reportarzu , i w tych fotkach interesuje mnie tylko jak sie rozwinie akcja historyjki a nie supertechniczna strona fotografi,i takie zdjecia mi sie podobaja .
ps.warto poczytak troche o tym i tamtym jesli myslisz zrobic sobie z foto powazne hobby , kazdy kiedys zaczynal i kazdy musie sie nauczyc na wlasnych bledach ,zawsze beda ludzie ktorym sie twoje zdjecia beda podobac , i ludzie ktorym nie. tak bylo jest i bedzie ,
ps2. najwazniejsze ,rob to tak jak tobie sie podoba i powoli oswajaj sie z czescia techniczna fotografi a postepy szybko zauwazysz.
pozdro i szacun !
Z kazdym dniem mojego zycia nieublaganie zwieksza sie liczba tych osob ktore moga mnie pocalowac w d...!
pozdrawiam reszte !
http://judasz007.blogspot.com/ ------- www.karolphotography.co.uk
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
W przerwie "groźny portrecik".![]()
Witaj Wojtku
Fajnie bo juz lepiej ze swiatlem pomimo ze tego swiatla nie bylo az tak dobrego co jest zauwazalne na focie, moja sugestia to to ze mogles ustawic dzentelmena nie na wprost drogi gdzie w tle widzimy bloki czy jakis budynek a wlasnie bardziej z zieleni i wtedy szukac odpowiedniej GO , rowniez skontrastuj troche zdjecie i nie kadruj po srodku .
Ja jak zwykle jak sie czepie to koniec, trzeba mi wlac i tyle :-}
Pozdrawiam