Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Jak lustro się "wyklapie"

| OlyJedi Awatar Pi0trazy
    Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Jak lustro się "wyklapie"

Zastanawiam się nad pewną rzeczą.

Posiadam E-510 z kitami plus parę ciekawych analogów i jestem z tego zestawu zadowolony. Do pełnego zadowolenia brakuje mi 14-54 i może kiedyś jakaś lampa. Nie mam ochoty zmieniać puszki bo robi co trzeba.

Hm. O co chodzi?

Zastanawiam się jaki jest koszt reanimacji (w ramach serwisu pogwarancyjnego) takiej puszki jak przekroczy magiczną liczbę klapnięć. Domyślam się, że przekroczenie tej liczby nie jest równoznaczne z tym, że od razu wykonywanie zdjęć przestanie być możliwe. Trudno jednak się tym nie przejmować jeżeli przykładowo w planach będę miał jakiś wyjazd i na nim body odmówi posłuszeństwa.

Czy takie serwisowe odświeżenie jest opłacalne? Czy serwisowanie nie przekroczy wartości puszki? Czy po serwisie jego żywotność w tym zakresie wzrośnie o kolejne 100 000 klapnięć? Jak to wygląda w praktyce?
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG
    Potrzeby: mZD 25 f/1.8, mZD 12 f/2.0, mZD 14-150 f/4.0-5.6 wszystko w srebrze
    Marzenie: mZD 12-200 f/3.5-6.3 tylko szkoda, że czarnuch.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Moim zdaniem nie jest możliwa opłacalna regeneracja body typu E-510... To jest konstrukcja plastikowa bez pancerza metalowego --jeśli padnie (po dłuższym czasie) migawka to również inne ruchome elementy (lustro, przyciski, mocowanie obiektywu, itd) ulegną wyrobieniu i rozkalibrowaniu. --pozdrówka

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No to mnie pocieszyłeś. Szkoda.
    Czyli w chwili obecnej pozostaje mi
    - pstrykać ile się da
    - jeżeli kupię 14-54 to liczyć na cud, że jeszcze kiedykolwiek wyjdzie jakaś puszka dla amatorów
    lub
    - nic nie kupować, a jak padnie to zastanowić się nad innym system i może do tego czasu m4/3 będzie już dobrze zadomowiony.

Ehhhh.
    Jest: Białkowy, amatorski system wyzwalania migawki OM-D E-M10 mark II + E-PM2 + mZD 14-42 IIR + mZD 17 f/1.8, mZD 45 f/1.8 + Marumi CPL DHG

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    No to mnie pocieszyłeś. Szkoda.
    Czyli w chwili obecnej pozostaje mi
    - pstrykać ile się da
    - jeżeli kupię 14-54 to liczyć na cud, że jeszcze kiedykolwiek wyjdzie jakaś puszka dla amatorów
    lub
    - nic nie kupować, a jak padnie to zastanowić się nad innym system i może do tego czasu m4/3 będzie już dobrze zadomowiony.

Ehhhh.
    i jeszcze:
    - kupić używane body za grosze i focić dalej (a nie narzekać na zapas)
    The question is: What is a Mahna Mahna?

Mieszka w
    Łochowo
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romek1967 Zobacz posta
    i jeszcze:
    - kupić używane body za grosze i focić dalej (a nie narzekać na zapas)
    to jest dla mnie bezsensowne rozwiązanie i wcale nie narzekam na zapas. Nie stać mnie na to by nie myśleć o przyszłości.

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    a ileż to wynosi ta magiczna liczba tych klapnięć dla e-510? Jak klapię już nim 3,5 roku i nigdy się nie zastanawiałem nad tym.

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Pi0trazy Zobacz posta
    to jest dla mnie bezsensowne rozwiązanie i wcale nie narzekam na zapas.
    Możesz wyjaśnić dlaczego bezsensowne?
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Dotychczas wszyscy chętni mają do czego podpinać szkła 4/3. Ktoś na forum rozsądnie napisał, że w przyszłości inna firma (lub Oly) wyprodukuje korpus odpowiadający potrzebom marketingowym... Nie ma co martwić się na zapas --Zuiko Digital to wysoka jakość i będzie własciwie zagospodarowane... (a tanie, nieuszczelnione wersje ZD bedą rozpadać się w podobnym czasie co plastikowe body )
    Ostatnio edytowane przez irek50 ; 30.11.10 o 20:48

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Pi0trazy, w praktyce wygląda tak: jak Ci zależy to naprawisz, jak nie, kupisz następny aparat.

Pi0trazy, nie masz za bardzo nad czym dyskutować. Poza kity nie wyszedłeś, patrząc na stopkę, nie masz się czym martwić. Jak zepsujesz aparat do końca, kupisz następny zestaw kitowy, tak jak ja. Do zabierania go w podróż czy po to by towarzyszył w takcie rodzinnych uroczystości wystarczy. Wystarczy też do ambitniejszych zadań.

Jeśli mimo to martwi Cię ograniczenie ilości przebiegów mechanizmu lustra i migawki proponuje zmienić lustrzankę na jakiegoś bezlusterkowca (tam zdaje się pozostaje jedynie migawka jako element mechaniczny) albo kompakt.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Aby przekłapać 100 000 używając aparatu amatorsko... to trzeba mieć naprawdę ciągoty masochistyczne (do siedzenia nad RAWami).... Zakładając średnio 300 kłapnięć tygodniowo (co wydaje mi się bardzo dużą liczbą jak na amatora), oznacza to 333 tygodnie, czyli koło 6,5 lat kłapania. Mało?