Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Samozmieniająca się rozdzielczość SP-510UZ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Samozmieniająca się rozdzielczość SP-510UZ

Cześć,
    mam SP-510UZ i dzieję się tak, że włączam aparat, ustawienie AUTO, wchodzę w MENU/JAKOŚĆ OBRAZU/ SQ2 (w instrukcji jest napisane, że w przypadku, gdy zdjęcia najczęściej oglądane są na komputerze najlepiej ustawić rozdzielczość SQ2 1280X960 WYSOKI) ustawiam rozdzielczość, wychodzę z menu, robię zdjęcia - jest OK. Ale po każdym wyłączeniu i włączeniu aparatu, po każdym wejściu w przegląd zdjęć, innymi słowy: po każdej zmianie czegokolwiek, przed kolejnymi zdjęciami trzeba znowu wejść w menu, jakość, SQ2 i ustawić rozdzielczość na nowo.
    Strasznie to wkurzające.
    Dodatkowo: kupiłem ten aparat tuż przed wakacjami swemi, pojechałem, robiłem zdjęcia i nagrywałem filmiki i dopiero po powrocie okazało się (gdy wrzuciłem wszystko na komputer, na LCD nie było tego widać), że z niewiadomych przyczyn od pewnego momentu filmiki nagrywały się w o połowę mniejszej rozdzielczości i są teraz takie malutkie - to już jest tragiczne.
    Czy ktoś wie, jak na stałe ustawić rozdzielczość taką, jak bym chciał? I czemu te filmy są takie małe?
    Ta samoprzestawiająca się rozdzielczość to chyba jakiś globalny problem, bo inna osoba na tych wakacjach też miała OPTYMUSa, jakiś wcześniejszy model, i też musiała za każdym razem to zmieniać...
    Dzięki za odpowiedź!
    Marek

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    ustaw rozdzielczosc fotek na maksymalna (oraz na SHQ)

ustaw funkcje ALL RESET na off
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Reset ustawien w 510 moze nastapic tylko gdy sam go zresetujesz albo zostanie na zdechlych bateriach (chociaz jeszcze mi sie to nie zdarzylo). Sam aparat nic nie przestawia (w odroznieniu od starego c720 ktory mial w menu 'all reset'), szczeglnie jesli uzywasz AUTO.
    A co do wielkosci zdjec/filmow podczas nagrywania to jak najbardziej widac w jakim formacie sa nagrywane.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hm... Niesamowite
    Szukając tego ustawienia RESET przeszedłem przez wszystkie opcje przez całe kółko Nie znalazłem jej, ale jak mi się coś z czymś kojarzyło, to ustawiałem inaczej (różne parametry).
    I efekt jest taki, że kompletnie nie mam pojęcia dlaczego - ale rozdzielczość SQ2 1280X960 ustawiła się na stałe i teraz mogę wyłączać aparat i włączać i zostaje ciągle taka sama! Nawet baterie wyjąłem i włożyłem z powrotem
    A rozdzielczość filmików też po ustawianiu na dużą została na stałe!
    Co więcej, ale tego już kompletnie nie rozumiem, mogę teraz podczas nagrywania filmu przybliżać i oddalać - wcześniej tego nie było
    Czyli wszystko dobrze się skończyło, mam nadzieję, że już na zawsze tak będzie Dziękuję!
    Marek

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Szanowni moi przedmówcy. Błądzicie koledzy szukając jakich dziwnych rozwiązań, już wyjaśniam (chociaż mam wrażenie, że już o tym pisałem) - tryby ekspozycji AUTO i programy tematyczne, jak logika wskazuje, są ustawieniami, które japoński inżynier wymyślił i zaprogramował, po to, aby przy każdym włączeniu aparatu, użytkownik, który nawet nie ma zielonego pojęcia co czyni, miał ustawiony aparat za każdym razem tak samo. Ustawienia te są przestawialne doraźnie, w trakcie jednej sesji fotografowania. Po wyłączeniu i kolejnym włączeniu aparatu zostaną przywrócone do domyślnych (fabrycznych) i żaden RESET nie pomoże, bo to jest tak zaprogramowane. Świadomy użytkownik może sobie zmieniać parametry, a aparat będzie je pamietał tylko w trybach P/A/S/M, albo można sobie samemu skomponować zestaw parametrów "na dzień dobry" i zapamiętać jako MY MODE. Teraz aparat pamięta, malecek, ustawiłeś pokrętło na coś innego niż AUTO. Ostatnia sprawa, której nie rozumiesz: jeżeli włączone jest nagranie dźwięku w trakcie sekwencji wideo, to aparat blokuje zoom, aby nie nagrywały się hałasy mechanizmów obiektywu (a mikrofon wbudowany jest w korpus). Teraz masz zoom w sekwencji, ale nie masz dźwięku, boś go wyłączył.
    Jack

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sprawdzilem wszystko, domyslnym ustawieniem dla PASM mam raw, AUTO go nie ma wiec przelaczyl na SHQ. Wylaczenie nic w tym wypadku nie zmienia, jesli w PASM zmienie format zdjec, to odnosi sie on takze do AUTO (z w/w wyjatkiem), i na odwrot.
    Owszem C720 zawsze przelaczal sie na HQ i tylko MyMode bylo w stanie zmusic go do zostania w innym trybie (o ile nie wylaczylo sie wspomnianego All reset).
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Hm. No przepraszam, ale właśnie się tu znowu bawię i: nagrywam filmik, przybliżam, oddalam, mówię, odtwarzam - i słyszę, jak mówiłem... Czyli mam zoom i głos. Głos się nagrywa, z tym, że przed odtwarzaniem trzeba go włączyć (mam wyłączone odgłosy aparatu ze względu na baterie).
    A z tym zapamiętaniem swoich ustawień w M1-M4 to faktycznie próbowałem, poustawiałem, zapisałem, a on to i tak zmienił, więc w ogóle z tego nie korzystam.
    Naprawdę nie wiem, co zrobiłem, że ten aparat teraz działa normalnie
    Choć jedna rzecz mnie dziwi: podczas nagrywania filmiku ostrość się ustawia tylko na samym początku i potem jak sobie coś przybliżam, to już się ona nie zmienia (czyli jest zamazane na przykład).
    Marek