Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Witam wszystkich. Mam pytania odnośnie E-330

Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Witam wszystkich. Mam pytania odnośnie E-330

Na początek witam wszystkich.

Posiadam Olmpusa 740 UZ. On mi za bardzo już nie wystarcza. Napaliłam się trochę na Olympusa E-330. Siedzę i czytam opinie już chyba od tygodnia Nadmienię, że wszystkie opinie dotyczące niskiej jakości aparatów typu Panasonic, Fuji itp przeczytałam. Oczywiście nie każdy tak sądzi ale głównie piszecie o tym, że to bardziej zabawki. Mam więc dylemat ponieważ w to uwierzyłam i znalazłam tę stronę:

porównanie zdjęć różnych aparatów

Przyznam, że nie wiem co o tym sądzić ponieważ wrzuciłam do porównania E-330 i np. Panasonic FZ50. Nie wiem co o tym sądzić bo nie wiem czy mniej ostre fotki z E-330 to dobrze czy to źle? Tzn. optymista powiedziałby, że E-330 robi bardziej miękkie fotki A z tego co pamiętam, to pare osób tutaj na forum nie miało dobrego zdania o FZ50. Wrzuciłam więc do porównania bodajże Fuji E900 i to samo, bardziej ostre.
    Pocieszcie mnie jakoś albo przyznajcie wady E-330, zdaje się na Was drodzy użytkownicy bo wiem że jesteście dobrzy

Pytanie następne i ogólne, czy poczuję różnicę lub jakiś dyskomfort po przesiadce z 740 na E-330? Mam tu na myśli wyświetlacz ewentualnie jakaś fajną rzecz której nie ma E-330. Zdaję sobie sprawę, że E-330 ma mnóstwo lepszych rozwiązań no ale czasem coś dziwnego się zdarza jak ten wyświetlacz. Z drugiej strony podobno to mity.

Prawdą jest, że każde forum skłania się ku jednej marce ale byłam na forum Fuji i tam jednak tego E-330 zachwalali nie tylko pod względem małych zaszumień. W wiekszości rozmawiali jednak o Fuji
    Proszę o pomoc, bo od fotografowania bardziej kocham tylko 8 sekundową przyjemność i szczerze mówiąc chcę dobrze wybrać aparat. Zasłużyłam po tej 740 na lepszy

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Zdecyduj się, czy oczekujesz teraz zaawansowanego kompaktu, czy lustrzanki. Jeżeli to pierwsze, może pomyśl wpierw o SP-550UZ, który oferuje porównywalną jakość obrazu z Panasonicem, chociaż nie ma 10 megapikseli i nie nagrywa sekwencji wideo z rozdzielczością większą, jak 640x480, za to dysponuje większym zakresem ogniskowych obiektywu i użytecznym ISO 400 (w miarę przyzwoitym do 1600). Jeżeli chcesz mieć perspektywę rozwoju, to nie wahaj się przy wyborze E-330. Jeżeli chcesz wybierać tylko między Fujifilm a Panasonic, chyba jednak jednak wybrałbym Panasonic.
    Jack

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jack chyba mnie nie zrozumiałeś, nie chcę stać w miejscu lub krok do przodu, nie wystarcza mi to. Teraz chcę 10 kroków wprzód dlatego od tygodnia czytam opinie Wasze na temat E-330. Znam jednak E-330 z teorii głównie Waszych. Przypadkowo dzisiaj natrafiłam na porównanie zdjęć i pytam Was czy rozmyte zdjęcie bez szumów jest wg Was bardziej wartościowe od zdjęcia z szumami za to ostrego? Wybrałam E-330 no ale ta strona mnie troszeczkę dobiła jednak. Chcę wiedzieć co Wy sądzicie o jakości zdjęć pomiedzy FZ50 a E-330. Nie ważny jest ten FZ50, porównałam z nim tylko dla przykładu. Potem tego E900 i aż boję się wrzucić następny do porównania

Po Waszych komentarzach spodziewałam się chyba jednak lepszej jakości po tym E-330 a co gorsze, ja jestem na niego zdecydowana. A tu teraz taki zawód Pytam czy w ogole mam być zawiedziona Trochę jednak siedzicie w tej fotografii, nie chcę zdawać się na siebie ale na Was bo ufać Wam raczej trzeba.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Powtarza sie to zawsze, gdy porownuje sie kompakta z lustrzanka. Kompakty maja to do siebie, ze zazwyczaj bardzo wyostrzaja firmware'owo zdjecia. Lustrzanki natomiast pozostawiaja zdjecia bardziej neutralne. Oczywiste jest, ze lepiej miec jak najmniejsze szumy niz firware'owe wysotrzenie, bo male szumy to zawsze zaleta, ktora pozwala na uzywanie np. krotszych czasow lub mniejszego otworu przeslony, a doostrzyc zawsze mozna sobie na komputerze. Poza tym zdjecie z E330 wcale nie sa jakies mydlane. Sa w miare naturalne i tyle. Poza tym zalezy to tez od uzywanego obiektywu... Bierz E330 jesli Ci pasuje funkcjami i dobrze lezy (sprawdz to w sklepie!) i sie nie martw Ja mam E330 i jak wielu uzytkownikow jestem z niego bardzo zadowolony A ceny teraz takie niskie...
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Suchar dzięki wielkie. Nigdzie też nie wyczytałam czy do tego E-330 jest jakiś pilot? lub czy można dokupić?. Trochę też nie rozumiem tego LV, to jest podgląd kadrowania tak? rozumiem, że nie jest dostępny we wszystkich trybach? jeśli nie to co pojawia sie na LCD? jest czarny? Przepraszam za tak płytkie pytania ale kompakt miałam kilkanaście lat temu, zenit

jeszcze jedno ważne pytanie, czy występuje w E-330 coś takiego jak opóżnienie po naciśnięciu spustu? Chodzi mi o opóźnienie podobne do tego jak w C 740 UZ.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dzieki za punkt pomogl LV wystepuje w kazdym trybie PASM (nie pamietam jak jest z trybami tematycznymi, ale pewnie tez). Mozna go wlaczyc, lub wylaczyc. LV jest w dowch trybach. Tryb A-tryb fotografowania jak w komapkcie. Tryb B-do makro. Tylko MF, za to mozliwosc 10x powiekszenia dowolnie wybranego miejsca kadru. Masz taki maly prostokacik i go przesuwasz po kadrze. Do makro swietne. To lustrzanka, wiec opoznienia spustu migawki prawie nie ma. Jest, ale bardzo male. Duzo mniejsze niz w komapktach. Radze, bys udala sie do jakiegos sklepu gdzie maja E330 i go obejrzala, pobawial sie LV i sprawidzla, czy lezy Ci w rece. Lepiej nie kupowac w ciemno. Pilota mozna dokupic. Takiego pilota mozna dokupic http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/397 Oczywiscie nie da sie nim przestawic zoomu
    Pzdr

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Suchar dzięki ale jeszcze trochę Cię pomęcze. Nie mam nikogo znajomego kto dobrze fotografuje dlatego też fachowego języka nie używam bo go nie rozumiem Więc spytam jak na amatorkę przystało. Powiedz mi, czy w tym E-330 jest seria zdjęć która polega na trzymaniu spustu i robienia serii zdjęć? Przyznam, że fotografuję moją małą córeczkę i przyzwyczajona jestem do tego że przy jednym podejściu robie jej serię np 30 zdjęć czyli za jednym naciśnięciem. Dalej aparat nie wyrabia i pstryka coraz wolniej. Teraz pytanie, czy właśnie jest coś takiego w E-330 czy może jest ograniczenie?

Poza tym wyczytałam o ciągłym ostrzeniu przez E-330, w 740 jak córka się zbliżała do mnie to była coraz mniej ostra (jest opcja ostrzenia ale szybkość spada wtedy). Mam rozumieć że ciągłe ostrzenie właśnie na tym polega tak? Jak to w ogóle wygląda w tym E-330.

No i to ostatnie pytanie, jak to jest z tym LCD, będzie gorszy niż w 740?

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    za Olypedią: e-330 robi zdjęcia seryjne z prędkością 3 klatek na sekundę: maksymalnie 4 raw/tiff w serii lub 15 jpeg

edit: wynika to po prostu z wielkości plików graficznych z e-330 i wielkości bufora - więcej nie włazi [chyba głupot nie opowiadam...] a co do ciągłego ostrzenia to jest to jeden z trybów autofokusa - AF-C - jeśli trzymamy wciśnięty do połowy spust migawki aparat cały czas ustawia ostrość na wybrany punkt.
    .

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To co napisal olifant jest prawda

LCD? Nie wiem jaka przekatna LCD ma 740 i jaka rozdzielczosc, w E330 jest to 2,5" i 230 tys pixeli, czyli dobrze. Sam LCD tez jakosciowo jest dobry, kar widzenia calkiem spory. No i sie odchyla.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Co do ostrości, to wszystko zależy co masz podpięte do tego E330, jeżeli podepniesz obiektyw z troszkę wyższej półki to kompakty będzie bił na łeb. Np. obiektyw Zuiko Digital 50 mm jest ostry jak brzytwa.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów