Od 3-ch dni próbuje swój nowy nabytek. Mam świadomość ,że to trochę potrwa nim fotki będą do przyjęcia. Tymczasem ja sam jestem z nich zadowolony. Za jakiś czas, być może, popatrzę na nie innym okiem
Od 3-ch dni próbuje swój nowy nabytek. Mam świadomość ,że to trochę potrwa nim fotki będą do przyjęcia. Tymczasem ja sam jestem z nich zadowolony. Za jakiś czas, być może, popatrzę na nie innym okiem
Wszystko jest trudne nim stanie się łatwe...
E-520, ZD 14-42, 14-45, 40-150, 70-300
Do Firefoxa jest wtyczka : FxIF 0.4.2 a Opera odczytuje EXIF bez potrzeby instalowania wtyczki.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
[QUOTE=helmuth;678485]Do Firefoxa jest wtyczka : FxIF 0.4.2 a Opera odczytuje EXIF bez potrzeby instalowania wtyczki.[/QUOTE
Czego to młodzinie wymyślą .Zainstalowałem i działa bez problemu. Dzięki
jeśli chcesz wrzucać zdjęcia to do swojego wątku a nie do "obcego". mimo wszystko skomentuje - ptaszek i wiewiórka super.
wiem jak trudne jest robienie zdjęć górom. ostatnio sama się z tym zmagałam. wyszło różnie. niestety twoje zdjęcia zawierają dużo błędów (zresztą już o nich pisali). mnie osobiście najbardziej przeszkadza zbyt duża ilość światła i przepały na niektórychZamieszczone przez koma_3
Ostatnio edytowane przez madziazywczak ; 25.11.10 o 09:23
"Zdradliwa wena, raz jest a raz jej nie ma"
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73327
Dziękuje za wszelkie uwagi dotyczące moich zdjęć, rzeczywiście po twoich spostrzeżeniach przyglądnąłem się bliżej i teraz już mniej więcej wiem na co zwracać uwagę następnym razem, dodam tylko że fotki były robione już około 8-9 rano lecz niestety już wtedy było ostre słońce i stąd niektóre wyszły tak jak wyszły.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Bardzo podoba mi się zdjęci drugi i trzecie, możesz przybliżyć na jaki sprzęcie robiłeś i jakie dałeś ustawienia?
Ostatnio edytowane przez Koma_3 ; 25.11.10 o 10:08 Powód: Automatyczne scalenie postów
Witaj na forum,
Tematy górskie są szczególnie bliskie mojemu sercu, zajmują dużo miejsca w mojej galerii i często są przeze mnie oceniane.
Nie będę powtarzał uwag dotyczących nieostrości czy przepałów, ale zwrócę uwagę na jeszcze jeden element - kadrowanie.
Staraj się pokazywać krajobraz w sposób świadomy taki by odbiorca Twoich prac widział piękno tego krajobrazu w sposób jaki Ty je odbierasz.
Na zdjęciu utrwalasz tylko wycinek i musisz się starać by był to najatrakcyjniejszy wycinek, musisz świadomie określić co powinno być na pierwszym, drugim i trzecim planie. Góry są piękne, gdy jesteś w ich sercu na żywo obcujesz z przyrodą i robisz zdjęcia, jednak później zdajesz sobie sprawę, że zdjęcia nie mają takiego wyrazu (czy siły oddziaływania). Sam również tego doświadczałem, więc nie jest to tylko Twoja przypadłość.
Sposobu w jaki powinno się komponować kadr można się nauczyć, przeczytaj kilka książek dotyczących fotografii, oglądaj zdjęcia innych, który już osiągnęli wyższy poziom (na naszym forum zachwycają mnie zdjęcia szambonura). Dzięki zdobytej wiedzy i dalszym ćwiczeniom już wkrótce będzie sam widział poprawę w swoich zdjęciach.
Mała uwaga dotycząca krokusów - gdy fotorafujesz przedmioty niewielkie warto, dla lepszego efektu zniżyć się do ich poziomu.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez rol6 ; 25.11.10 o 10:11
OMD, kilka puszek i wiadro słoików
Bardzo podoba mi się zdjęci drugi i trzecie, możesz przybliżyć na jaki sprzęcie robiłeś i jakie dałeś ustawienia?[/QUOTE]
Koma_3, Aparat E-520 kowalik obiektyw ZD 50-200 f3,5 1/90 sek
Wiewiór obiektyw Sigma 150 mm , f 2,8 , 1/125 sek.
Jak wcześniej wspomniałem to pierwsze moje fotki z E-520,próbuje różnych obiektywów (pożyczki), żeby w przyszłości skompletować przydatne dla siebie.
Przy okazji przepraszam Cię ,że pokazałem fotki w Twoim poście , ale "odczytałem" go jako temat pt E-520
Pozdrawiam Jurek
Koma_3, Aparat E-520 kowalik obiektyw ZD 50-200 f3,5 1/90 sek
Wiewiór obiektyw Sigma 150 mm , f 2,8 , 1/125 sek.
Jak wcześniej wspomniałem to pierwsze moje fotki z E-520,próbuje różnych obiektywów (pożyczki), żeby w przyszłości skompletować przydatne dla siebie.
Przy okazji przepraszam Cię ,że pokazałem fotki w Twoim poście , ale "odczytałem" go jako temat pt E-520
Pozdrawiam Jurek[/QUOTE]
Nie ma sprawy
Pozdrawiam.
Robert.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
witam,
lekko porawiłem jedno z twoich zdjątek.
Na początek zaznajom się z programa tematycznymi tj. landscape oraz formatem RAW.
Jeśli chodzi o programy do zdjęć to napewno GIMP, photoscape,heliconfilters(darmowe są).
jesli chodzi o ustawienia to napewno wyłącz zdjecia seryjne w tym trybie kiepsko robi zdjecia.
Ustaw na właczoną redukcję szumu, ona pomaga robić czystsze zdjecia.
Musisz pamiętać ze obiektyw kitowy robi najlepsze zdjecia na przysłonie F8
teraz 3 werse tego same zdjecia.
sam oceń
Pamietaj ze duzo daje obróbka zdjecia.
pozdrawiam Krzysztof
e420 ZD 14-42mm,ZD14-45, ZD 40-150mm, ZD 70-300
Helios,Porst 50 1.7
http://www.forum.spotter.pl/photoplog/index.php?u=2912
Gnioty Kristofa http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=74004