Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Jak zrobić szybką fote, bez rozmazania?

Awatar KOKO
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Jak zrobić szybką fote, bez rozmazania?

Mam typowo amatorskie pytanie. Jestem szczęśliwym posiadaczem SP 510 i czasem staram się zrobić zdjątko na szybko. Bez kombinowania ustawieniami bo nie ma czasu. Jak to zrobić, czyli jaki tryb pracy wybrać aby strzelić fotkę z nienacka bez przygotowań ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Przelaczyc na M i ustawic wczesniej ostrosc manualnie. Ale raczej kompakty nie sa przewidziane do strzelania szybkich zdjec, tu bardziej lusterko by sie przydalo.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Awatar KOKO
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Pewnie masz racje, ale co zrobić z kompaktem?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    KOKO:

ustawienie "awaryjne" dla Twojego sprzętu mogłoby wyglądać tak:

AUTO ISO
    tryb A
    przysłona 5,6
    korekcja EV na -0,3

ustawienie do fotek na zewnątrz.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Jesli zalezy Ci na braku rozmazania, to przelacz sie w tryb S/Tv (priorytet czasu), ustaw wystarczajaco krotki czas (zazwyczaj odwrotnosc ogniskowej styknie), a aparat sam ustawi Ci przeslone by zdjecie bylo poprawnie naswietlone. Do tego mozesz dodac jeszcze MF, wczesniej ustawiony na mniej wiecej te odleglosc, gdzie bedziesz focil, bo AF bedzie pewnie dlugo ostrzyl. Mysle, ze nieglupio by bylo tez miec ustawione zdjecie seryjne, by potem z kilku ujec wybrac najlepsze. W kompaktach jednak prekosc zdjec seryjnych nie jest duza, wiec moze to nie zdac egazaminu. Taka metoda sprawdzi sie raczej w dobrze oswietlonym miejscu, bo w komapktach podciaganie ISO powoduje duze zaszumienie, a przeslona ma ograniczony otwor, wiec moze byc klopot z uzyskaniem dobrego naswietlenia Prawda jest, ze do takich zdjec najlepsze sa lustrzanki, gdzie mozesz podciagnac wysoko ISO, masz krotki czas reakcji na spust i szybki AF. Moze jednak uda Ci sie ta metoda co proponuje, pokombinuj.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Awatar KOKO
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki za rady. Jeżeli jeszcze na coś wpadniecie to chętnie poczytam i przetestuję.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    jesteś świeżak, więc my ze swojej strony polecamy przycisk "pomógł"...

więcej się nie wymyśli - kup dobrą knigę o fotografii.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    na szybko bez rozmazania w normalnych warunkach wystarczy tryb Auto albo zdjęcia sportowe i przycisk wyzwolenia migawki w 8 na 10 się sprawdzi.
    Inne sposoby podali koledzy.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Jesli zalezy Ci na braku rozmazania, to przelacz sie w tryb S/Tv (priorytet czasu), ustaw wystarczajaco krotki czas (zazwyczaj odwrotnosc ogniskowej styknie), a aparat sam ustawi Ci przeslone by zdjecie bylo poprawnie naswietlone.
    IMHO szybciej bedzie, jak ustawi priorytet przyslony [A] i najnizsza przyslone. Czas trudniej oszacowac, tym bardziej na szybkiego, ustawi za krotki i niedoswietli zdjecia... A z przyslona nie bedzie takich problemow.

A ISO bym ustawila tak wysokie, jak tylko sie da, aby zdjecia byly dobre. :]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Jesli zalezy Ci na braku rozmazania, to przelacz sie w tryb S/Tv (priorytet czasu), ustaw wystarczajaco krotki czas (zazwyczaj odwrotnosc ogniskowej styknie), a aparat sam ustawi Ci przeslone by zdjecie bylo poprawnie naswietlone.
    IMHO szybciej bedzie, jak ustawi priorytet przyslony [A] i najnizsza przyslone. Czas trudniej oszacowac, tym bardziej na szybkiego, ustawi za krotki i niedoswietli zdjecia... A z przyslona nie bedzie takich problemow.

A ISO bym ustawila tak wysokie, jak tylko sie da, aby zdjecia byly dobre. :]
    Niby tak, ale ja wyszedlem z zalozenia, ze ten krotki czas to jest absolutny priorytet, a ustawiajac najnizsza przeslone mozna go nie uzyskac. Owszem, mozna zle oszacowac (ale mozna przeciez ustawic odwrotnosc ogniskowej, jesli chodzi o brak rozmazania poruszeniem) bo to wymaga juz jakiegos doswiadczenia. Jesli chodzi o ISO to masz absolutna racje Mysle, ze oba sposoby maja sens, z tym ze uzycie priorytetu czasu przy dobrym oszacowaniu owego czasu bedzie za pewne skuteczniejsze Najlepiej, zeby pytajacy sobie potestowal i wybral najlepsze dla niego rozwiazanie.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka