Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: monopod + głowica ?

Awatar Esjot
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Pozwólcie ze zabiorę głos w temacie jaki poruszył kolega.
    Generalnie nie używam monopodu.Byłem kiedyś w podobnej sytuacji i chciałem żeby aparat z obiektywem stał w miarę stabilnie na "jednej nodze"
    Jak życie pokazuje potrzeba matką wynalazków jest.Wybrnąłem z sytuacji następująco.Miałem na działce parasol ogrodowy,taki wbijany w ziemię.
    Zdemontowałem czaszę.W końcówkę zamontowałem na śrubę dwustronna głowicę filmową, olejową z rączką."Zaostrzoną" końcówkę wbijałem w ziemię a wysokość można było regulować zaciskiem na rurze od parasola.Nie wyglądało to zbyt profi ale na czas jaki potrzebowałem z powodzeniem spełniało swoje zadanie.
    Było stabilne,z regulacją wysokości i wbrew pozorom bardzo poręczne

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    nie, ja nie chcę w tym momencie zmieniać wysokości aparatu, tylko z tego samego miejsca skierować obiektyw do góry, bądź w dół - głowica to umożliwia - prawda ?
    Nie lepiej używać statywu opartego o tą gałąź ale na dwóch nogach da Ci wiekszą stabilność niż monopod. A głowica zapwni ruch góra, dół.
    Monopod to musz jednak trzymac i to przyrząddo szybkiej zmiany miejsca a statyw da sie ustawic i na dwóch nogach a taki 055cb Manfrotto to ma nogi co mu sie rozłażą jak głupie i dwie na ziemie a trzecia skrócona do minimum i odgięta ma maxa da się oprzeć choćby o ścianę przy oknie, cvzy parapet.
    Różne cuda można z nim wyprawiać.
    Cześć.Ch.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta
    A nie masz czasem odkręcanej głowicy przy statywie?

Są też inne dobre głowice

Frotka 496

O! Spóźniłam się troszkę

Będzie kompatybilne - żadnych przejściówek Ci nie potrzeba.
    Plumek - ostatnie pytanie (mam nadzieję ) czy głowica np. ta w podanym przez Ciebie linku, zachowuje się w ten sposób, że jeżeli chcę zmienić pozycję aparatu - muszę odkręcać dokręcać gałeczki ? jeśli tak, pistoletowa będzie szybsza... ?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, być może jednak zakupię statyw.

pzdro
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Głowica kulowa ma to do siebie, że ma tylko jeden zacisk Czyli manewrowanie jest szybkie. W tej pistoletowej jest wygodnie, bo łapą możesz jednocześnie stabilizować całość i zwalniać zacisk zmieniając pozycję. Pozwala to na bardzo precyzyjne i bardzo szybkie ustawienie aparatu. Przy zacisku tradycyjnym - może Ci być mniej wygodnie - zacisk jest dość mały, nie wiem, może czasem będziesz to robił w rękawiczkach? Najlepiej byłoby pomacać - może w Fotojokerze czy tam Euro RTV AGD - nawet niekoniecznie Frotkę, chodzi o sam mechanizm - żebyś sobie mógł zobrazować. Ale miałbyś wtedy pojęcie co i jak.

P.S. Czy Twoja domena ze stopki kiedyś będzie działająca?

Swoje fotki wrzucam na Insta

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Wielkie dzięki za odpowiedź, i przypomnienie o domenie - jest już nieaktualna, muszę ją usunąć.

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300