Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nie ostrzy w ogóle

Mieszka w
    Mogowo/Nasielsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Nie ostrzy w ogóle

Witam po raz pierwszy Szanownych Forumowiczów.
    Mam problem z obiektywem Welt Blick 1:3,5 f:135mm (M42+adapter bagnetowy). Otóż po rozmontowaniu i naprawie przysłony (zaoliwiona) i złożeniu obiektywu, okazuje się, że w ogóle nie ostrzy z E-510. Nie sprawdziłem czy ostrzył przed naprawą. Soczewki są założone raczej poprawnie ponieważ inaczej się nawet nie da. Pierścień ostrości pracuje właściwie, przysłona teraz też.
    Natomiast można kręci pierścieniem ostrości do woli, a ostrości nie ma.

Pozdrawiam i proszę o pomoc
    Ostatnio edytowane przez iro ; 19.11.10 o 00:00

| OlyJedi Awatar Tomashhh
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    a przełączyles na manualne ostrzenie w korpusie?
    Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi

| OlyJedi Awatar rzezniol
    Mieszka w
    Radzionków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie ma ostrosci czy nie ma potwierdzenia ostrości bo to 2 rozne sprawy ...
    Jak pierścieni ostrosci pracuje prawidlowo ( porusza odpowiednia grupa soczewek) to ostrosc powinna sie trafić ...

Jak nie ma potwierdzenia w adapterze z dandelionem to sprawdz czy dandelion siedzi na miejscu... czy sie nie obluzowal, czy ctyki sa czyste i stykaja do dandelionu ...

Adapter bez elektroniki pozwoli zrobic tylko zdjecie w trybie manyalnym ustawienia ostrosci..

Pozdro
    E500; 4 słoiki ...

Mieszka w
    Mogowo/Nasielsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Obiektyw jest całkowicie manualny, zwykły adapter bagnetowy nie dandelion, więc nie ma potwierdzenia, ostrzenie ręczne podgląd przez wizjer albo pogląd na żywo. Posiadam też inny teleobiektyw manualny 300mm 1:3,5 i jest super też na tym adapterze M42\4/3.
    Ostatnio edytowane przez iro ; 19.11.10 o 00:02

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    To go musisz rozebrać i jeszcze raz złożyć , jak nie pójdzie to warsztat, musiałeś coś źle połączyć przy składaniu, prawdopodobnie jakieś cięgno połączone z pierścieniem ostrzenia.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Mogowo/Nasielsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Jeśli chodzi o napęd ostrzenia to odbywa się na gwincie. Tak więc napęd działa prawidłowo. Z tego co zauważyłem w obiektywach manualnych ze stałą ogniskową, pokręcając pierścieniem ostrzenia, soczewki nie rozjeżdżają się względem siebie tylko cały zestaw soczewek oddala się lub przybliża wewnątrz obudowy obiektywu. Myślałem natomiast, że może odwróciłem którąś soczewkę, ale raczej nie ma takiej możliwości. Nie dał by się złożyć.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Mimo wszystko źle go złożyłeś. Porada pierwsza: odwiedź serwis foto. Porada druga (jeśli potrafisz znaleźć schemat tego szkła): otwórz go raz jeszcze i sprawdź czy na pewno jest dobrze złożony. Tu nic więcej nie da się powiedzieć bez obejrzenia tego obiektywu lub wypróbowania czy są możliwe inne kombinacje elementów.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Wszystko się da źle złożyć. Zrobiłem podobny efekt na obiektywie 135mm. Założyłem odwrotnie jedną z soczewek.
    Olympus: E-1, E-510, E-520, ZD 14-42, ZD 40-150, FL-36R
    Metz: 48AF1
    Canon: 10D, 380EX, Tamron 18-200 XR DiII
    M42: Porst 28/f2.8, Chinon 55/f1.7, Revuenon 135/f2.8, Pentor 200/f3.5

| OlyJedi Awatar lukasz78
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Skoro inny manual ostrzy z tą puszką i adapterem to niestety ale coś Ci się nie tak złożyło.

To wygląda jak "oczywista oczywistość".

Mieszka w
    Mogowo/Nasielsk
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Szanowni Koledzy
    Otóż w błąd wprowadziło mnie to, iż byłem przekonany, że soczewki muszą być zdystansowane. W związku z tym odwróciłem drugą soczewkę. W konstrukcji obiektywu jak się okazuje soczewki mogą się stykać. Po poprawnym założeniu drugiej soczewki obiektyw śmiga. Po zapoznaniu się ze schematami obiektywów, wyraźnie widać, że pierwsza i druga muszą być wypukłością do zewnątrz.
    Ja natomiast założyłem pierwszą , która koncentruje światło, poprawnie, wypukłością do zewnątrz. Drugą natomiast odwróciłem, co powodowało oczywiście brak ostrzenia. Tak więc chyba w każdym obiektywie pierwsza i druga muszą być wypukłością do zewnątrz.
    Dziękuję wszystkim
    Pozdrawiam
    Irek