"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Moominek zależy dla kogo. Obraz podobny, e-620 ma obrotowy wyswietlacz ale rozdzielczość ta sama rozmiar też, lepszy af w sensie pewniejszy bo już samo ułożenie punktów pozostawia sporo do życzenia, stabilizację - to rzecz najistotniejsza. A jeśli można wiedzieć to gdzie znalazłeś mniejszą różnicę niż 1kpln?
Olympus E-620 byłby ciekawszą alternatywą gdyby było w jasne, czy w przyszłości pojawią się kolejne korpusy 4/3, aby można było za jakiś czas 'upgradować' puszkę, bo szkła się tak nie starzeją jak elektronika....
Do canona mam uraz, ale ewentualnie można zastanowić się nad EOS 500D.
Nikon D7000 jest ciekawą propozycją, ale ja bym poczekał z parę miesięcy, aż się w końcu wyjaśni z czego wynikają te dziwne problemy z AF (zapytaj Fatmana o szczegóły).
Właśnie pojawił się ciekawy korpus pentaxa K-5, ale cena wysoka i problemy z AF (zwłaszcza przy zmianie typu oświetlenia), oraz problemy ze współpracą z lampą błyskową. Jest jeszcze stosunkowo tani i niezły pentax K-r.
W zasadzie ważniejsze są szkła niż puszka. Z dobrymi szkłami nie rozstaniesz się zbyt szybko. Puszki starzeją się znacznie szybciej i są bardziej zawodne. Osobiście wolałbym zainwestować w najlepsze szkło na jakie mnie stać i do tego dokupić puszkę (nawet używaną), niż odwrotnie......
...a może m4/3 ?![]()
Outsider, skąd info o problemach AF w K-5?
Każdy może mieć swoje zdanie i będzie ono uzasadnione. ja doszedłem do wniosku, że mi najbardziej odpowiada m4/3. W przeciwieństwie do 4/3 (np. e450) jest tu jasna stałka 20/1.7 lub ciemniejsza (tańsza) 17/2.8. System jest rozwojowy, a nie tak jak 4/3 praktycznie w kasacji (mam na myśli segment EL).
Do tego dziś ceny są bardzo niskie i w kwocie 2200 możesz mieć puszkę z kitem ( w przypadku np. e-p1 jest też stabilizacja matrycy) i prawie całą sumę (no - 2/3 tej sumy)potrzebną na dokupienie np. 20/1.7.
Ale to moje zdanie![]()
Ostatnio edytowane przez psl ; 19.12.10 o 20:06
GALERIA: I https://www.flickr.com/photos/169641089@N03/
Mój wątek na olympusclub.pl: http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=77998
E-450 nie ma ani stabilizacji, ani szybkiego autofocusa, a odpowiednika jasnej taniej stałki od Olympusa nie uświadczysz (aczkolwiek 50-tka f/1,8 Canona i Nikona jest tak okrutnie plastikowa i tandetna, że nawet jeśli całkiem przyzwoita optycznie, to nie polecę jej nikomu - lepiej dołożyć do f/1,4, a takie szkła do Olka już można dostać). W przypadku E-620 zyskujesz stabilizację i trochę lepszy AF. Zaletą tej puszki jest to, że jest prawdziwym kombajnem w małej obudowie - nie brakuje w niej niczego, żadnej potrzebnej funkcji, czego nie można powiedzieć o konkurencji. Musiałbyś się jednak liczyć z nieco gorszą jakością obrazu (to raczej bez znaczenia, jeśli oglądasz zdjęcia na monitorze lub nie robisz dużych wydruków) i, co najgorsze, prawdopodobnie z brakiem możliwości rozwoju w przyszłości. Niestety Olympus oświadczył, że nie przewiduje wypuszczenia nowych lustrzanek i obiektywów do nich w przyszłości. W tej sytuacji Pentax wydaje się być ciekawszym rozwiązaniem.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
e-620 kosztuje prawie 2x e-4x0. Stabilizacja fajna rzecz, ale np. zestaw
e-4x0 + Sigma 30mm F/1,4... brzmi fajnie na tyle, ze jej brak można pominąć...
W cenie do 2200zl za nowy aparat z KITem rządzi wg mnie obecnie Pentax.
Natomiast jeśli chodzi o ogólnie aparat do 2200zł nadal jak dla mnie rządzi uż. e-5x0+14-54mm.
Ostatnio edytowane przez Iwo ; 19.12.10 o 20:53
Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm
Mimo wszystko też polecę E-620. Ma wszystko a nawet więcej niż puszki pół-czy profi. W 4/3 ma jedną z najlepszych DR
/*...................*/
/* ...........................*/
jezeli olek , to moim zdaniem zdecydowanie 620 , daj sobie spokój z seria 4xx
róznica jest kolosalna ( miałem 420 , teraz mam 620 ),stabilizacja, ruchome LCD, szybszy focus, mozliwośc dokupienia gripu,miałem jazde na 30 , teraz jak mam 620 juz mi przeszło z 30
ostanio chyba w MM był eos 550 z kitem za 2400 , bardzo ciekawa propozycja , kumpel ma i jest bardzo zadowolony , podobno rewelacyjne filmy kręci ( powtarzam słowa kumpla)
pozdr
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, tylko żuje pszczoły