Strona 6 z 10 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 94

Wątek: Lustrzanka do 2400

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Plumek Zobacz posta
    No tego toku myślenia nie rozumiem...
    Wolno Ci nie rozumieć - ja nie muszę rozumieć dlaczego mam zmuszać siebie do fotografowania szkiełkami o minimalnej przysłonie 4-5,6 o takich sobie własnościach optycznych i ratować się kalkulując czy ISO 1600 styknie jeszcze i ile mogę wydłużyć czas dzięki stabilizacji. Tak to mogę - choć niechętnie na analogu, gdzie klisza nie śrubuje wymagań jak matryca cyfrowa.

Policz sobie proszę Canon x lub XX + 17-40, 25-105, 100-400 + sigma 10-20, ze stabilizacją, statyw ,plecak, filtry, lampa, opcjonalnie gryp lub ze 2-3 baterie - ciekaw jestem ile ci wyjdzie , na jakie zamienniki będziesz musiała pójść, dodaj ze dwie stałki jasne . policz nowe body i obiektywy używane by potanić imprezę. Gdzie masz 3,5 tysiąca i gdzie z nimi dojdziesz. Chyba, że użyjesz same manuale z m42.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wolno Ci nie rozumieć - ja nie muszę rozumieć dlaczego mam zmuszać siebie do fotografowania szkiełkami o minimalnej przysłonie 4-5,6 o takich sobie własnościach optycznych i ratować się kalkulując czy ISO 1600 styknie jeszcze i ile mogę wydłużyć czas dzięki stabilizacji.
    A co to za problem. Można za sporo poniżej 1000zł nabyć np. 30/1.8, 30/2.8, 50/1.8. Za nieco ponad 1000 zł np. 20/1.7, 17/2.8, 25/2.8, 14/2.5, 85/1.8, 17-50/2.8, 50/1.4 i jeszcze więcej pewnie. Oczywiście są to szkła z różnych systemów - ot takie jakie mi przyszły do głowy. Nie trzeba jednak wydawać grubych tysięcy aby używać obiektywów z AF o dobrych właściwościach optycznych i dość jasnych. Dla amatorów foto jest naprawdę duży wybór. I nie potrzeba od razu 10tyś.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Wolno Ci nie rozumieć - ja nie muszę rozumieć dlaczego mam zmuszać siebie do fotografowania szkiełkami o minimalnej przysłonie 4-5,6 o takich sobie własnościach optycznych i ratować się kalkulując czy ISO 1600 styknie jeszcze i ile mogę wydłużyć czas dzięki stabilizacji. Tak to mogę - choć niechętnie na analogu, gdzie klisza nie śrubuje wymagań jak matryca cyfrowa.
    Ale problem w tym, że nie Ty jesteś autorem wątku, lecz Koleżanka, która po swoich próbach z głuptakiem chce kupić pierwszą lustrzankę. Straszenie Ją, że będzie dźwigać ciężary i wydawać kasę w grubych tysiącach - to nie jest konstruktywna pomoc tylko gdybanie o tym, że "ja bym chciał gwiazdkę z nieba". Przy takiej filozofii lepiej Jej doradzić, żeby się nie przesiadała na lustro wcale

A apropos analogów... Naprawdę tak często fotografujesz w warunkach wymagających ISO pow. 400? Jeśli to nie reporterka - to i ciemne szkła i ISO 400 dadzą radę przecież. Dorabianie ideologii. Czemu więc nie postraszyć od razu wyborem systemu, w którym jest FF, bo przecież tylko "pełna klata" da to "coś". Wtedy wyjdzie gruuuuuubo ponad 10 tys. Tylko PO CO?

Swoje fotki wrzucam na Insta

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock, Poland, Poland
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Micro43

Kup EL1 w zestawie lub EP1 lub EP2.
    Jak wolisz Panasonica to GF1 lub G2.
    Uwierz mi na prawdę nie ma co się pakować w lustrzankę.
    Jakość zdjęć rewelacyjna a fun z fotografowania naprawdę duży.

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Spróbujcie zejść na ziemie...

By rozpocząć przygodę z lustrzanką, potrzebne jest tanie body, obiektywy o najbardziej użytecznym zakresie ogniskowych 28-200 mm (dla małego obrazka, czyli 14-150 dla olka) i gotówka, która przyda się na dodatkowe akcesoria.

Wraz z wymienną optyką przyjdą być może ciekawsze pomysły. Wolna gotówka pomoże kupić lampy, kabelki, blendy, czy też sprzęt do makro, etc. Generalnie wszystko to co przyda się przy eksperymentach z nowym nabytkiem.

Ps. PEN to całkiem nie głupi pomysł. Zapewnia to co lustrzanka, a jest bardziej poręczny na co dzień.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jeśli będzie Ci zależało na dobrych szkłach, to nie masz wyjścia - musisz wpakować się w lustrzanki. A lustrzanki Olka już nie polecę nikomu, to nie te czasy... Szukałbym czegoś w pierwszej kolejności u Canona i Nikona, a jeśli tam nie znajdziesz nic ciekawego, to w drugiej kolejności u Pentaksa i Sony. No chyba, że jednak zdecydujesz się na hybrydę, to tutaj system μ4/3, czy to Olka, czy Panasa, radzi sobie przyzwoicie na tle konkurencji.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    Ja miałem niemal identyczne jpegi z k200d i 1000d. Mniej więcej takie same mam z G10. Wystarczy przesunąć sobie suwaki raz i ustawić jak komu się podoba. To nie problem...
    Widocznie nie masz bladego pojęcia o czym piszę.
    Mam E-400 oraz 50D, a TUTAJ-klik masz opinię o Nikonie - jedną z wielu.
    Oczywiście że da się mocno wyciągnąć suwakami na kompie, ale JA nie po to kupuję aparat...
    Zamiast siedzieć przy suwakach, wolę z rodziną ten czas spędzać, lub fotki robić

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Plumek
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Oczywiście że da się mocno wyciągnąć suwakami na kompie, ale JA nie po to kupuję aparat...
    Zamiast siedzieć przy suwakach, wolę z rodziną ten czas spędzać, lub fotki robić

Pozdrówka!
    Chyba chodziło o suwaki w aparacie...

Swoje fotki wrzucam na Insta

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Pozdrówka!
    Ja osobiście podobnie jak Ty nie mam zwyczaju siedzieć i obrabiać fotki przy kompie. Nie mam czasu i wolę sobie posiadzieć z rodziną. JPEGi mają jednak to do siebie, że można je pod wieloma względami ustawiać sobie w puszce. Jak kolega napisał powyżej miałem oczywiście na myśli suwaki w puszce. Tak też robię. Ustawiam sobie ostrość kolory, nasycenie, kontrast. To wszystko jest do ustawienia w taki sposób, jak komu się podoba. Ustawiasz sobie raz i masz z głowy. za Chiny nie poznasz czy fotka robiona była 1000d czy k200d czy G10.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 22.11.10 o 15:15

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    hmmmm... lustro do 2400zł. Bierz E-510 +14-54 ja taki zestaw uszczelniłem za 1600zł, czyli starczyło by jeszcze na ZD 70-300 i co więcej trzeba ? Według mnie to solidny początek do rozwoju dalej.
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------