Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Tradycyjne pytanie: Co wybrać?

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    wzierniki w E-300, E-500 czy E-330 to porażka - ledwo idzie przez to kadrować. tak szczerze, to E-1 też ma mały wizjer, ale jeśli chodzi o ostrość i kontrast to nic nie można mu zarzucić. no i krycie kadru - to bardzo istotne, tym bardziej kiedy zamiast 100% dostaje się 94-95%... męczarnia.

Pentaksiarze i Najkoniarze mogą jednak spokojnie lać z naszych wizjerków, o kanonierach nie mówię w ogóle... W 30D dostali pryzmat a w wyższych modelach to wiadomo jak jest...

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez KaarooL
    Pentaksiarze i Najkoniarze mogą jednak spokojnie lać z naszych wizjerków,
    i to byłoby na razie tyle w kwestii wizjerów u Olka. Mi chyba w tej chwili bardziej dokucza brak 100% kadru niż sama wielkość. Do ostrzenia manualnego to LVx10 i dużo lepiej niż przez tradycyjny wizjer.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Wizjer to jest pewien problem. Mi przeszkadza to, ze jest maly i ciemny. Gdy uzywam manualnego ostrzenia, to jest to porazka. Nie zawsze wygodnie jest korzystac z LV, czesto duzo wygodniej i naturalniej jest przylozyc oko do wizjera. Niepelne krycie tez czesto owcuje niespodziankami w postaci czegos na zdjeciu, czego tam nie mialo byc.
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    Wizjer to jest pewien problem. Mi przeszkadza to, ze jest maly i ciemny. Gdy uzywam manualnego ostrzenia, to jest to porazka. Nie zawsze wygodnie jest korzystac z LV, czesto duzo wygodniej i naturalniej jest przylozyc oko do wizjera. Niepelne krycie tez czesto owcuje niespodziankami w postaci czegos na zdjeciu, czego tam nie mialo byc.
    Możesz rozwinąc temat niedogodności korzystania z LV?
    Pytam, bo E510 ma to mieć i ciekawi mnie, na ile to podniesie funkcjonalność aparatu.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar caymer
    Mieszka w
    Lesko
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    nie wiem czy dobrze rozumuje, niepelne krycie wizjera moze spowodowac ze pojawi ci sie cos na skraju zdjecia czego nie widzialem w kadrze, ale przeciez to nie 3 megowy kompakt ze nie mozesz tego wyciac w programie graficznym i nie stracic prawie wcale na jakosci.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez caymer
    nie wiem czy dobrze rozumuje, niepelne krycie wizjera moze spowodowac ze pojawi ci sie cos na skraju zdjecia czego nie widzialem w kadrze, ale przeciez to nie 3 megowy kompakt ze nie mozesz tego wyciac w programie graficznym i nie stracic prawie wcale na jakosci.
    Też o tym myślałem, że 95% krycia, to minimalna niedogodność, z którą można się pogodzić, gdy się ma matrycę 8, czy 10 Mpx.
    Pozdrówka

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    m_o_b_y, chodzi mi o jedna rzecz, ktora powoduje czasem, ze niewygodnie jest korzystac z LV. Otoz czesto po prostu wygodniej jest kadrowac przez wizjer, jakos ta pozycja jest (przynajmniej dla mnie) przyjemniejsza. Lustrzanka nie jest tak lekka jak komapkt i trudniej jest ja trzymac na pol-wyciagnietych rekach nieruchomo tak, by obraz na LCD za bardzo nie skakal i mozna bylo wykadrowac. Kiedy przesiadlem sie z komapktu na E330, to naprawde polubilem prace przez wizjer, bo to jest dla mnie naturalniejsza i stabilniejsza pozycja.

Co do niepelnego krycia, to macie racje w tym, o czym piszecie. Mimo wszystko robiac zdjecie chcialbym je wykadrowac tak, bym nie musial nic przycinac. Kiedy bede chcial zdjecie wydrukowac, wygodniej byloby miec maksymalna rozdzielczosc. Poza tym jest to troche denerwujace, (jesli sie o tym zapomni), gdy po dlugim kadrowaniu i zrobieniu zdjecia okazuje sie, ze jest na niej cos, czego byc nie powinno.

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Co do niepelnego krycia, to macie racje w tym, o czym piszecie. Mimo wszystko robiac zdjecie chcialbym je wykadrowac tak, bym nie musial nic przycinac. Kiedy bede chcial zdjecie wydrukowac, wygodniej byloby miec maksymalna rozdzielczosc. Poza tym jest to troche denerwujace, (jesli sie o tym zapomni), gdy po dlugim kadrowaniu i zrobieniu zdjecia okazuje sie, ze jest na niej cos, czego byc nie powinno.
    kiedy kupiłem moją Bronice, po zrobieniu 2 filmów byłem załamany, zdjecia kicha zapytałek kolegi dlaczego, odpowiedział "a jak robiłeś? tak jak cyfrą, szybko i bez namysłu?"
    no tak a on na to "widzisz to musisz zrobić tak: aparat na statyw otwórz sobie piwko i zacznij myśleć co chcesz na zdjeciu, nie śpiesz się dokładnie wykadruj, zmierz światło i kiedy już masz wszystko ustawione naciśnij spust migawki" Cyfra oducza myślenia nad każdym kadrem, walimy seriami z myślą coś się tam wybierze a ewentualne błędy poprawi w sofcie Takie są realia i nic tego nie zmieni

pozdrawiam
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    willow, masz oczywiscie racje, dlatego pisalem, ze niepelne krycie kadru moze przeszkadzac. Ja staram sie tak kadrowac, by nie musiec ciac (co i tak sie rzadko udaje), byc starannym i dokladnym, a nie walic na oslep. Denerwuje troche potem fakt (jesli sie o niepelnym kryciu wizjera zapomni), ze po takim staraniu obraz z wizjera jest troche inny niz ten, ktory zarejerstrowala matryc...

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    willow, masz oczywiscie racje, dlatego pisalem, ze niepelne krycie kadru moze przeszkadzac. Ja staram sie tak kadrowac, by nie musiec ciac (co i tak sie rzadko udaje), byc starannym i dokladnym, a nie walic na oslep. Denerwuje troche potem fakt (jesli sie o niepelnym kryciu wizjera zapomni), ze po takim staraniu obraz z wizjera jest troche inny niz ten, ktory zarejerstrowala matryc...
    ale na LV chyba jest 100%? popraw jeżeli się mylę
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5