Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Dwie fotki - 1 - krokusy, 2 - klamka

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kiedy wogóle się zaczyna sezon na krokusy np. w Zakopanym ? :]
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziekan,
    Sezon na krokusy chyba tego roku sie skończył, nawet w Zakopanem.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Dziekan,
    Sezon na krokusy chyba tego roku sie skończył, nawet w Zakopanem.
    Pzdr, TJ
    no to ładnie mnie kolega załatwił :/ no nic coś ciekawego znajdzie się pewnie w tym zakopcu ok 20 kwietnia (bo tak kolega sobie wymyslił krokusy :])i tak - może ktoś ma namiary na jakieś ciekawe miejsca i widoczki w tych rejonach ?
    pozdrawiam i sorki za mały OT
    www.tekkenolandia.pl

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dziekan,
    Byc może w wysokich partiach gór jeszcze będą kwitnąć. Krokusów jest kilkadziesiąt gatunków. Może akurat w Tatrach sa jakieś później wiosenne.
    Pzdr, TJ

| OlyJedi Awatar WG
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    no to ładnie mnie kolega załatwił :/ no nic coś ciekawego znajdzie się pewnie w tym zakopcu ok 20 kwietnia (bo tak kolega sobie wymyslił krokusy :])i tak - może ktoś ma namiary na jakieś ciekawe miejsca i widoczki w tych rejonach ?
    No właśnie też będę w okolycy 20go przekwitnięte i podeptane się opstryka

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WG
    Cytat Zamieszczone przez dziekan
    No właśnie też będę w okolycy 20go przekwitnięte i podeptane się opstryka
    damy radę :] jak nie to coś się znajdzie oby tylko pogoda była
    www.tekkenolandia.pl

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rrrradek
    Oczywiście masz rację do tego, że jest dobra bo wywołała dyskusję zapomniałem dodać "i sie komus podoba oraz ktoś coś w niej widzi". Poza tym kto decyduje o tym, ze fotka jest dobra albo zla? jesteś w stanie mnie przekonać o tym, ze zwykły pstryk zrobiony telefonem jest kiepski jak mi sie spodoba? Określenie dobry czy niedobry jest tak subiektywne, ze ciężko stwierdzić kto ma rację, no chyba, że chodzi o matematykę, tam wynik jest tylko jeden .
    złe fotki też czasem wywołują dyskusje, burzliwe dyskusje.

nie ma pojęcia dobra i zła fotka. jest za to pojęcie złego i dobrego gustu. fakt, że bardziej podoba ci się np. pstryk zrobiony telefonem niż na przykład zdjęcie wytrawnego fotografa zrealizowane przy pomocy hiper profesjonalnego sprzętu nie świadczy o tym, że twój jest zły i prawdę powiedziawszy, zupełnie mnie taka postawa nie dziwi. ja też tak mam, wolę zdjęcia z duszą i przesłaniem od zdjęć wycyzelowanych technicznie. ideałem jest połączenie obu tych czynników.

sęk w tym, że oceniając zdjęcie klamki twierdzeniem "coś w tym jest" nie dajesz autorowi grama rzeczywistej satysfakcji a co gorsza, swojej opinii nie potrafisz uzasadnić, jeno chowasz się za fasadą tzw. "opinii". wiem, że czasem pewne sprawy się po prostu "czuje", ale...

ja nie twierdzę, że masz słaby gust. może po prostu nie widziałeś jeszcze naprawdę dobrych zdjęć i nie masz odpowiedniego punktu odniesienia. dlatego słabe (SŁABE, nie kontrowersyjne, dyskusyjne itd.) zdjęcia są dla ciebie często majstersztykiem, co widać po ocenach w galerii i po dorabianiu ideologii do klamki. a może jesteś po prostu słabym recenzentem. bez urazy.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Dinx,
    Na ogół podzielam Twoje poglądy wyrażone powyżej.

Przyczepię się jednak do pewnej niespójności wywodu, a mianowicie, jeśli najpierw oświadczasz, że:
    złe fotki też czasem wywołują dyskusje, burzliwe dyskusje
    a następnie:
    nie ma pojęcia dobra i zła fotka. jest za to pojęcie złego i dobrego gustu.
    to ja zauważam w tym sprzeczność formalną.

Moim zdaniem gust dotyczy indywidualnego odbioru obrazka, natomiast pojęcia "dobra fotka", "zła fotka" można rozumieć dwojako - raz jako wynik indywidualnej, subiektywnej oceny, innym razem jako powiedzmy średnią wynikajacą z odbioru wielu ludzi, przy czym ta średnia jest inna dla zbioru ludzi kompetentnych i inna dla zbioru ludzi przeciętnych w sensie statystycznym - takich jak próbka np. 1025 osób w badaniach demoskopinyjch (opinii publicznej).

Jest pewna klasa dzieł, które na dzisiaj sa oceniane jako wielkie i to niezaleznie kogo bysmy o to zapytali, np. obrazy Leonardo da Vinci - tego sie każdy uczył w szkole i niezależnie, czy do kogoś te dzieła przemawiają, czy nie, to wygłosi opinię, ze sa wielkie. Mozna powiedzieć, ze to sa oceny juz utarte, powszecchne, zakorzenione, niepodważalne.

Obrazki fotografów wystawiajacych na forum podlegają zupełnie innemu procesowi oceniania, przede wszystkim nieskrępowanemu obawą o potkniecie i w dużej mierze podyktowanym rodzajem doświadczenia, jakie oceniający zgromadzili obcując z fotografią czynnie i biernie, ogólniej mówiąc ze sztuką. A te doświadczenia z pewnością są bardzo różne.

Moim zdaniem zbiór forumowiczów zabierających tutaj głos, to osoby w pewnym stopniu specjalizowane, obznajomione w jakimś stopniu z fotografią, chociażby przez sledzenie wątków w dziale Ocena zdjęć. Wśród takiej grupy osób mogą istnieć rozbieżności wynikające po prostu ze specyficznego oglądu świata, z krótkiego stażu fotograficznego, itd.
    Pzdr, TJ

dinx6
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
    Przyczepię się jednak do pewnej niespójności wywodu
    masz rację Tadeuszu. powinno to wyglądać następująco:

"złe fotki" też czasem wywołują dyskusje, burzliwe dyskusje

Generalnie w fotografii chodzi o pewien przekaz, emocjonalny, estetyczny. Można bezpiecznie przyjąć, że jeśli takich wartości w danej pracy nie ma, lub też nie zostały one należycie wyeksponowane, to zdjęcie jest zwykłym pstrykiem. Przynajmniej ja to tak postrzegam.

Opinie ogółu są dość bezpieczne, zwłaszcza kiedy jak na tym forum, są to opinie ludzi mających z fotografią do czynienia na co dzień.

Sztuka jest bodźcem stymulującym. Różnie jest co prawda z wrażliwością, podatnością na te sygnały. Przyznasz jednak Tadeuszu, że istnieje czytelna różnica między aktami Wacława Wantucha a przysłowiowym pstrykiem Jolki z 4B, która swym telefonem komórkowym utrwaliła płytkę chodnikową. I bynajmniej nie chodzi o to, że Jolka to Jolka, nie zaś artysta-fotograf, za jakiego WW jest uważany.