Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: skaner do slajdów / negatywów , porada

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Poszukaj na sieci programów do obsługi skanera. Może są wersje SilverFast lub VueScan na Mac. Są to b. dobre programy, które potrafią ożywić nawet marne skanery. LightRoom też powinien obsługiwać skanery, a jest wersja na Mac'a.
    Lightroom nie obsługuje skanerów.

| OlyJedi Awatar bigziii
    Mieszka w
    49°39'47''N; 20°36'45''E
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Witam,
    Jest problem z Epsonem V330.
    Zainstalowałem całe oprogramowanie, wszystkie sterowniki... podłączam skaner. Wyświetla się informacja, że urządzenie jest prawidłowo zainstalowane. I tu zaczynają się schody... próbuję uruchomić aplikację EPSON Scan i nic z tego. Wyskakuje male okienko z informacją 'brak odpowiedzi', po dłuższym oczekiwaniu pokazuje się komunikat 'Nie można uzyskać połączenia ze skanerem. Sprawdź połączenie skanera'. Tylko że skaner podłączony jest prawidłowo ;/
    Udało mi się uruchomić go dwa razy... coś zaskoczyło. Poza tym za każdym razem jest problem.
    Jeśli ktoś miał podobne trudności i wie jak temu zaradzić proszę o pomoc.

Edit: Zauważyłem, że wraz z zainstalowaniem skanera przestał też działaś photoshop. może to jest jakaś podpowiedz... prawdopodobnie trzeba pogrzebać w ustawieniach. Tylko gdzie??
    Ostatnio edytowane przez bigziii ; 3.02.11 o 20:19 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Dziwne masz problemy, nigdy nie miałem problemów z softem Epsona. Może przeinstalowanie systemu by pomogło ...

Pozdrawiam
    rumpel

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

?

Witam wszystkich. pozwolę sobie podpiąć sie pod wątek. Rozważam zakup skanera z tym że interesują mnie wyłacznie negatywy cz/b, 6x6 i kwestia pozbywania sie kurzu i rys wlaśnie z negatywów czarno bialych, skoro wspomniany powyżej ICE wogole sobie z tym nie radzi to jak można to ogarnąć? jaki skaner sie do tego najbardziej nadaje? Czy to juz tylko pozostaje powiekszalnik i ewentualna zabawa i babranie sie na papierze z pedzelkami, farbkami retuszerskimi i innym sprzetem wymagajacym wprawnej reki (w koncu to szczegoliki i i pierdolki) Wykluczam fotoszopa i inne programy graficzne bo to nie moja bajka i az ciarki mnie przechodza na sama mysl.Czy w ogole mozna to przeskoczyc za pomoca jakiegos skanera? Z gory dziękuje jesli ktoś zechce pomoc, pozdrawiam

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Najtańszy obecnie skaner, obsługujący średni format, to płaski Epson V500. W zupełności spełni Twoje wymagania, posiada Digital Ice, ale jak sam już wspomniałeś, przy filmach czarno-białych niewiele z niego pożytku niestety, za to przy kolorze efekty są wymierne.

tu mały teści z przykładowymi samplami:
    http://alfaklub.pl/str/index.php?opt...=252&Itemid=29

Pozdrawiam
    rumpel

PS
    ... z paprochami na skanie mozna sobie poradzić w programie graficznym, używając stempla.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

hmmm

Czyli tak jak myslalam caly ten ICE w moim wypadku zbedny gadzet gdyz kolorem sie nie bawie. a czy ultra wspaniale nadskanery bebnowe posiadaja taka funkcje w przypadku czarno bialych negatywow? moze jakis lab by to porzadnie zaskanowal? choc patrzac po opiniach to ryzykowna sprawa z tymi labami, ja sama nie jestem zbyt chetna i pewna do oddawania negatywow w "niepewne rece" choc nie mam zlych doswiadczec z labami bo nigdy im nic nie powierzyłam hmmm... wlasnie z tym programem graficznym to taka kwestia ze wogole sie na tym nie znam i raczej bylam przeciwnicza ingerencji takich metod jak juz sie robi analogowo,zawsze sie bawilam w robienie tego wszystkiego typowo "po staremu", ale te paprochy i kurz mi zyc nie daja, na odbitkach to cholerstwo widac bardzo i juz mi rece opadaja bo nie wiem co poczac zeby to wyeliminowac. ale chyba innej opcji nie ma, albo sie nauczyc obslugi programu graficznego albo pedzelka i farby retuszerskiej . dzieki wielkie za odpowiedz. pozdrawiam raz jeszcze

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Funkcję stempel ma każdy program graficzny, nie potrzeba do tego Photoshopa, i to na prawdę robi się prosto. Sam tak czyściłem skany z czarno-białych filmów. Trzeba jednak zaznaczyć, że stosunkowo mało czasu to zajmuje na pojedynczych klatkach, w przypadku całej rolki to już trochę czasu to zajmuje .

Pozdrawiam
    rumpel

yendash
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez miet Zobacz posta
    ale te paprochy i kurz mi zyc nie daja, na odbitkach to cholerstwo widac bardzo i juz mi rece opadaja bo nie wiem co poczac zeby to wyeliminowac. ale chyba innej opcji nie ma, albo sie nauczyc obslugi programu graficznego albo pedzelka i farby retuszerskiej . dzieki wielkie za odpowiedz. pozdrawiam raz jeszcze
    Sam sobie odpowiedziałeś. Wiesz, miałem sporo skanerów, również dedykowanych do małego obrazka. Finalnie, zmieniłem format zdjęć*i mniej robię odbitek. Za to żadnej nie skanuję co niestety zmusza do pozostania przy pędzelku.
    pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Laqua
    Mieszka w
    Glasgow
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: skaner do slajdów / negatywów , porada

Odświeżę temat:

Postanowiłem nabyć dedykowany skaner do małego obrazka,odrzuciłem opcję płaszczaka ( jeśli źle zrobiłem wyprowdźcie mnie z błędu ! ) Na Nikona mnie nie stać a ta Minolta Dimage Dual III wydaje się rozsądna cenowo.

Chętnie poznam opinie osób które miały do czynienia z tym skanerem, zastanawiam się czy:

- skaner będzie współpracował z windows 7 ?
    - jak wygląda sprawa serwisu, czy w ogóle jest takowy ?
    - czy faktycznie efekt będzie lepszy niż ze skanera płaskiego ?
    - jak wygląda sprawa z dedykowanym oprogramowaniem Minolty, daje radę, czy jednak warto dokupić oprogramowanie niezależne ?
    - lepiej dozbierać i kupić coś lepszego ?

Będę wdzięczny za opinie i sugestię !!! zwłaszcza użytkowników tego skanera.

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Odp: skaner do slajdów / negatywów , porada

Windows 7? Wszystko zależy od sterowników. W jakimś opisie wyczytałem że 98 i 2000 wchodzą w grę. Ma USB więc z podłaczeniem do komputera nie będzie problemu.
    Serwis? Pewnie jakiś się znajdzie.
    Efekt zdecydowanie lepszy niż z plaszczaka. Plaszczak (Epson) daje max 2400 DPI, z dedykowanego można mieć pod 4000dpi.
    Oprogramowanie? Popróbować, moim zdaniem do skanowania wystarczy program Minolty, potem zapis do tiff i obróbka w PS (lub czymś podobnym).
    Można kupić dedykowane do małego obrazka współczesne scanery np. firmy Relecta, jest ich coraz mniej ale jeszcze bywają, wszystko kwestą ceny.