Witam,
Jest problem z Epsonem V330.
Zainstalowałem całe oprogramowanie, wszystkie sterowniki... podłączam skaner. Wyświetla się informacja, że urządzenie jest prawidłowo zainstalowane. I tu zaczynają się schody... próbuję uruchomić aplikację EPSON Scan i nic z tego. Wyskakuje male okienko z informacją 'brak odpowiedzi', po dłuższym oczekiwaniu pokazuje się komunikat 'Nie można uzyskać połączenia ze skanerem. Sprawdź połączenie skanera'. Tylko że skaner podłączony jest prawidłowo ;/
Udało mi się uruchomić go dwa razy... coś zaskoczyło. Poza tym za każdym razem jest problem.
Jeśli ktoś miał podobne trudności i wie jak temu zaradzić proszę o pomoc.
Edit: Zauważyłem, że wraz z zainstalowaniem skanera przestał też działaś photoshop. może to jest jakaś podpowiedz... prawdopodobnie trzeba pogrzebać w ustawieniach. Tylko gdzie??
Ostatnio edytowane przez bigziii ; 3.02.11 o 20:19 Powód: Automatyczne scalenie postów
Dziwne masz problemy, nigdy nie miałem problemów z softem Epsona. Może przeinstalowanie systemu by pomogło ...
Pozdrawiam
rumpel
Witam wszystkich. pozwolę sobie podpiąć sie pod wątek. Rozważam zakup skanera z tym że interesują mnie wyłacznie negatywy cz/b, 6x6 i kwestia pozbywania sie kurzu i rys wlaśnie z negatywów czarno bialych, skoro wspomniany powyżej ICE wogole sobie z tym nie radzi to jak można to ogarnąć? jaki skaner sie do tego najbardziej nadaje? Czy to juz tylko pozostaje powiekszalnik i ewentualna zabawa i babranie sie na papierze z pedzelkami, farbkami retuszerskimi i innym sprzetem wymagajacym wprawnej reki (w koncu to szczegoliki i i pierdolki) Wykluczam fotoszopa i inne programy graficzne bo to nie moja bajka i az ciarki mnie przechodza na sama mysl.Czy w ogole mozna to przeskoczyc za pomoca jakiegos skanera? Z gory dziękuje jesli ktoś zechce pomoc, pozdrawiam
Najtańszy obecnie skaner, obsługujący średni format, to płaski Epson V500. W zupełności spełni Twoje wymagania, posiada Digital Ice, ale jak sam już wspomniałeś, przy filmach czarno-białych niewiele z niego pożytku niestety, za to przy kolorze efekty są wymierne.
tu mały teści z przykładowymi samplami:
http://alfaklub.pl/str/index.php?opt...=252&Itemid=29
Pozdrawiam
rumpel
PS
... z paprochami na skanie mozna sobie poradzić w programie graficznym, używając stempla.
Czyli tak jak myslalam caly ten ICE w moim wypadku zbedny gadzet gdyz kolorem sie nie bawie. a czy ultra wspaniale nadskanery bebnowe posiadaja taka funkcje w przypadku czarno bialych negatywow? moze jakis lab by to porzadnie zaskanowal? choc patrzac po opiniach to ryzykowna sprawa z tymi labami, ja sama nie jestem zbyt chetna i pewna do oddawania negatywow w "niepewne rece" choc nie mam zlych doswiadczec z labami bo nigdy im nic nie powierzyłamhmmm... wlasnie z tym programem graficznym to taka kwestia ze wogole sie na tym nie znam i raczej bylam przeciwnicza ingerencji takich metod jak juz sie robi analogowo,zawsze sie bawilam w robienie tego wszystkiego typowo "po staremu", ale te paprochy i kurz mi zyc nie daja, na odbitkach to cholerstwo widac bardzo i juz mi rece opadaja bo nie wiem co poczac zeby to wyeliminowac. ale chyba innej opcji nie ma, albo sie nauczyc obslugi programu graficznego albo pedzelka i farby retuszerskiej . dzieki wielkie za odpowiedz. pozdrawiam raz jeszcze
Funkcję stempel ma każdy program graficzny, nie potrzeba do tego Photoshopa, i to na prawdę robi się prosto. Sam tak czyściłem skany z czarno-białych filmów. Trzeba jednak zaznaczyć, że stosunkowo mało czasu to zajmuje na pojedynczych klatkach, w przypadku całej rolki to już trochę czasu to zajmuje.
Pozdrawiam
rumpel
Odświeżę temat:
Postanowiłem nabyć dedykowany skaner do małego obrazka,odrzuciłem opcję płaszczaka ( jeśli źle zrobiłem wyprowdźcie mnie z błędu ! ) Na Nikona mnie nie stać a ta Minolta Dimage Dual III wydaje się rozsądna cenowo.
Chętnie poznam opinie osób które miały do czynienia z tym skanerem, zastanawiam się czy:
- skaner będzie współpracował z windows 7 ?
- jak wygląda sprawa serwisu, czy w ogóle jest takowy ?
- czy faktycznie efekt będzie lepszy niż ze skanera płaskiego ?
- jak wygląda sprawa z dedykowanym oprogramowaniem Minolty, daje radę, czy jednak warto dokupić oprogramowanie niezależne ?
- lepiej dozbierać i kupić coś lepszego ?
Będę wdzięczny za opinie i sugestię !!! zwłaszcza użytkowników tego skanera.
Windows 7? Wszystko zależy od sterowników. W jakimś opisie wyczytałem że 98 i 2000 wchodzą w grę. Ma USB więc z podłaczeniem do komputera nie będzie problemu.
Serwis? Pewnie jakiś się znajdzie.
Efekt zdecydowanie lepszy niż z plaszczaka. Plaszczak (Epson) daje max 2400 DPI, z dedykowanego można mieć pod 4000dpi.
Oprogramowanie? Popróbować, moim zdaniem do skanowania wystarczy program Minolty, potem zapis do tiff i obróbka w PS (lub czymś podobnym).
Można kupić dedykowane do małego obrazka współczesne scanery np. firmy Relecta, jest ich coraz mniej ale jeszcze bywają, wszystko kwestą ceny.