Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: skaner do slajdów / negatywów , porada

| OlyJedi Awatar 2ev
    Mieszka w
    WrocLove
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Pozwólcie, że się podłączę mój znajomy ma kolekcję starych przeźroczy czarno-białych na płytach po zmarłym fotografie, jak to utrwalić cyfrowo dla potomności, służyły do produkcji pocztówek.
    Albo sfotografować albo zeskanować skanerem płaskim, zależy jaka wielkość tych płyt.

2EV
    Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
    Mark Twain

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez motoko Zobacz posta
    Czyli mając w planei skanowanie TYLKO i WYŁĄCZNIE negatywów cz-b moge sobie nie zawracać głowy brakiem sprzętowego ICE?
    Dokładnie tak, czarno-białe negatywy srebrowe nie uratujesz od rys i śmiatków sprzętowym ICE.

A co do filmów czarno-białych w procesie C41, to nie jestem pewien jak jest. No ale mało kto robi na tym .

Pozdrawiam
    rumpel

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez 2ev Zobacz posta
    Albo sfotografować albo zeskanować skanerem płaskim, zależy jaka wielkość tych płyt.

2EV
    Wielkości pocztówki - to służyło do odbitek stykowych - głównie obrazki z okolic schronisk z Beskidu Żywieckiego

Dziękuję - popróbujemy,przez zimę
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

plustek 7400

Mam pytanie, czy ktoś może korzystał z plusteka 7400 na macu?
    Otóż kupiłem te ustrojstwo i za cholerę nie mogę wystartować. Komputer nie widzi urządzenia, tak jakby brakowało sterownika, sprawdzałem na stronie producenta i wychodzi, że ten model współpracuje z mac.
    Przy linuksie też nici. Myślałem, że może trafił mi się walnięty egzemplarz, więc wymieniłem i dalej to samo.
    Ma ktoś może jakieś pomysły?
    O/N

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Errata do moich wpisów

Muszę szanownych forumowiczów przeprosić. W moje porównanie skanerów canon - epson wkradł się błąd Coś mi się pokiełbasiło i wpisałem że mam skaner canon 5600f, mam ale canona 8600f i jego właśnie porównanie z epsonem v500 dotyczy. Że napisałem głupotę zorientowałem się w momencie wystawiania 8600f na allegro (jak już pisałem mam stały dostęp również do epsona V500, więc się kurzył). Nie zmienia to faktu, że z 5600f rezultaty powinny być niemal identyczne. Główna różnica to możliwość skanowania przez 8600f materiałów średnioformatowych. Nadal polecam, bo te canony to naprawdę przyzwoity sprzęt.
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi Awatar bigziii
    Mieszka w
    49°39'47''N; 20°36'45''E
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Witam,
    Podłącze się do tematu...
    Jestem w trakcie poszukiwań sknera. Wytypowałem trzy:
    - Epson V330
    - Canon Lide 700
    - HP Scanjet G3110

I tutaj pytanie do was. Czy mieliście do czynienia z którymś z tych skanerów?? Co możecie powiedzieć... jak z kondycją skanowanych negatywów??
    O Epsonie już trochę przeczytałem we wcześniejszych postach...

Skaner do użytku domowego, absolutnie amatorskiego. Fajnie jednak byłoby gdyby skanowane zdjęcia jakoś w miarę wyglądały.

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Epson V330 to jedyny właściwy wybór z podanej przez Ciebie trójki.

Ma najlepsze parametry, jest sprawdzony w praniu i doceniany ( jak zresztą inne epsony z tej półki ) ze względu na dobry stosunek cena/jakość.

Jego podstawowy soft do skanowania już daje przyzwoite skany, a wchodząc głębiej w temat można, dzięki innym programom, więcej z niego wyciągnąć.

Ogólnie w cenie 300-400 zł tylko Epson ( mam na myśli sprzęt nowy, nie używany ).

Pozdrawiam
    rumpel

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrr Zobacz posta
    Mam pytanie, czy ktoś może korzystał z plusteka 7400 na macu?
    Otóż kupiłem te ustrojstwo i za cholerę nie mogę wystartować. Komputer nie widzi urządzenia, tak jakby brakowało sterownika, sprawdzałem na stronie producenta i wychodzi, że ten model współpracuje z mac.
    Przy linuksie też nici. Myślałem, że może trafił mi się walnięty egzemplarz, więc wymieniłem i dalej to samo.
    Ma ktoś może jakieś pomysły?
    Poszukaj na sieci programów do obsługi skanera. Może są wersje SilverFast lub VueScan na Mac. Są to b. dobre programy, które potrafią ożywić nawet marne skanery. LightRoom też powinien obsługiwać skanery, a jest wersja na Mac'a.

| OlyJedi Awatar bigziii
    Mieszka w
    49°39'47''N; 20°36'45''E
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    No i stanęło na Epsonie... zaliczka wpłacona, jutro może uda się już wykonać 'dziewicze' skanowanie

Dzięki rumpel

| OlyJedi Awatar rafrr
    Mieszka w
    Stanwell UK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Poszukaj na sieci programów do obsługi skanera. Może są wersje SilverFast lub VueScan na Mac. Są to b. dobre programy, które potrafią ożywić nawet marne skanery. LightRoom też powinien obsługiwać skanery, a jest wersja na Mac'a.
    Dzięki,
    Problem okazał się bardzo idiotyczny... otóż trzeba zmienić język systemowy na angielski i już wszystko śmiga. Po zmianie na ojczysty, program nie startuje. O ile się nie mylę, problem dotyczy tylko mac.
    Używam właśnie SilverFast dołączony do skanera.
    Ostatnio edytowane przez rafrr ; 2.02.11 o 18:10
    O/N